Komentari za tekst "Moja priča o dojenju: Ne slušajte druge, slušajte sebe"

Komentara
13
Ostavite komentar
Evo uspješno dojim drugo dijete. Dojim kad god zatraži, pa taman i na 20 min. Od “problema” jedino napete bradavice prvih par dana i dva puta ragada koja je zarasla nakon manje od jednog dana mazanja mašću iz DM od 2-3€. E sad kod dojenje je tako...mlaz jak pa se beba zagrcne,ispusti dojku,pa ono mleko šprica po licu,po kosi. Morate dok je beba baš mala stalno imati pelenu ispod njene brade da uhvati taj mlaz kad ona ispusti sisu. Onda halapljivo jede, pa se naguta vazduha,gladna a ne može da sisa,jer joj je želudac pun vazduha. Majke neke misle jao nemam mleka, vrišti gladna, a u stvari samo podignete bebu preko ramena da podrigne i vratite je na sisu. Mnoge posle podoja presvlače pelenu, pa “izmućkaju” bebu i ona obilno bljucne, pa opet majke, babe,kume,tetke misle evo ne valja mleko. Onda beba se navikne na sisu kao utjehu, pa bi bila na sisi stalno,pa neće u kolica vani,hoće da je uz majku, pa se bude noću i kad nisu gladne malo da povuku. Kod formule toga nema, formula služi samo da utoli glad. Bebe na formuli sisaju iz flaše jednakim ritmom,mlaz je uvek isti, nema povećanja pritiska na početku, takve bebe ponoći više i ne jedu pa spavaju, mirnije su u kolicima jer nemaju naviku da se prikopčaju na sisu, majkama je lakše jer mogu i rolku da obuku, grudnjak bilo kakav,ne treba im ono prozorče, mleko ne curi, posle kad se vrate na posao nema napetosti u sisama kad dete ne sisa dugo. U autosedištu su mirnija deca jer nema šta da sisa kod majke,gladno nije,dobilo je formulu. Vodu toplu pripremite u termostatu,ubacite mericu,mućnete i jedu. E vidite, kome je sve ovo muka,ko ne uźiva u dojenju,kome je to sve posao,mučenje, žrtvovanje,problem, ne treba da doji,ne treba mu ta nervoza,jer je i beba nervozna ako ste i vi. I nemate šta pisati ispovesti po portalu da olakšate grižu savesti. Nemojte dojiti,dajte formulu. Vaše pravo. Dojiti je prelako ljudi moji,prelako,samo se informišite,imale ste vremena. Meni je to uživanje,sem kad mi iscuri mleko kao gejzir,ali nije ni to problem. Uživam kad je bebica na meni,pa prstićima mazi sisu. Kome je muka neka ne doji, samo nemojte ovde kukati i plašiti žene koje tek treba da doje.
Nije li malo bezveze da portal koji bi trebalo da promoviše dojenje kao nešto normalno stalno izbacuje neke ispovesti gde se dojenje prikazuje kao nešto izuzetno teško i radnja koja uspeva 20% žena? U razvijenim državama 20% ne doji, u Srb toliko doji.
Nemam ništa protiv žena koje neće da doje,ne moraju,ali imam protiv ovih kojima su za nedojenje krivi pedijatar,babica,patronažna sestra,sestra na odeljenju,svekrva,majka,kuma.......
Iskreno samu sebe bih ošamarila kad bih dozvolila da mi svekrva, majka ili bilo ko drži lekcije o dojenju ili uopšteno da mi neko zabada nos gde mu nije mesto.
Kod mene je slicna prica, samo forsiranje dojenja jos u porodilistu od strane sestara a nisam imala dovoljno mleka, koje je inace krenulo tek 5ti dan od porodjaja. Nemogucnost da dobijem bilo kakvu informaciju o dohrani, ni od patronazne, ni od sestara u porodilistu, sve uz recenicu 'treba da dojite'. kao da ja namerno necu da dojim... Bolesno forsiranje dojenja cak i kad nije moguce je dovelo do toga da mi je beba zadrzana u bolnici zbog 'naglog gubitka u tezini' jer sestre nisu htele da joj daju dohranu. Dolaskom kuci - patronazna ista prica, maltene vam ljutito odgovaraju na pitanje o dohrani, kao da ste za nesto krivi i da ste losa majka. Osudjujuce recenice pedijatra takodje. Na kraju sam nasla normalnog pedijatra, dobila informacije, dete mi se oporavilo za 2 nedelje, sad je devojcica od 2 godine. Pametovanje na sve strane a posebno osudjivanje od strane medicinskih radnika mi je preselo. Niste losa majka ako ne mozete da dojite, ne umete a na kraju krajeva - ne zelite, to je samo vasa odluka. Ne osudjute sebe kao sto sam ja, osecala sam se krivom jer nemam mleka za svoje dete
Tacno od reci do reci!
Slušajte samo svoj instikt! Najviše štete kad je dojenje u pitanju dolazi sa strane u vidu dobronamernih saveta, generacije koje suradjale od 50-tih zivele su u vremenu ekspanzije formula, kao da se hiljade godina prirodnog hranjena baca u vodu odjednom ama svaka majka nema dovoljno mleka, pa je lose, vodeno i jos niz nepostojećih gluposti! Ja nissam htela da slušam priče ni majke ni svekrve o tome kako mi je loše mleko, to mi je strašno da neko u 21. veku može da izgovori jer nema bolje hrane za bebu od majčinog mleka.
Nema dovoljno: doji što više i stvoriće se
Imaš mastitis: doji i rešiće se
Ragade: nađi položaj i doji doji doji
Rešenje za sve probleme sa dojenjem je dojenje!
I meni je beba napredovala malo prvi mesec, veći stres od toga je bila okolina. Nisam htela da dajem formulu bila sam istrajna i uporna zbog bebe jer svaka kap dohrane je kap manje mleka, i zbog okoline kojoj sam htela da dokažem da nisu pravu.
Ne znam.. kad pricam o dojenju svi misle da pametujem. Moja devojcica nikada nije probala formulu. Dobila sam ranice posle nekoliko sati od porodjaja ali nisam odustala, manje me je bolelo preko onih silikonskih bradavica. Vremenom su ranice zarasle i sve sam nastavila normalno. Kada beba sisa, mleko ce dolaziti. Kada ne sisa, nece ga ni biti. Nikad se nisam izmlazavala jer u tom slucaju dodje vise mleka nego sto bebi treba. To je zaista jedan savrsen prirodan proces! Nemojte se ljutiti na mene mame koje ste iz nekog razloga odustale, ovo je samo moje iskustvo. Bilo je tesko, ali je vredelo.
Lep i iskreno napisan tekst. I ja sam bila u slicnoj situaciji i uradila sam po svom osecaju, apsolutno nisam nikom dozvolila da mi pametuje.
draga moja potpuno te razumem jel sam i ja prosla kroz sve to od silnih pametovanja sa strane svekrve koja mi je drobila stalno
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »