Komentari za tekst "VAŽNO: Trudničko i svako drugo bolovanje produžava se bez odlaska na komisiju"

Komentara
89
Ostavite komentar
Drage,da li postoji nacin doci do prve doznake za trudnicko,posto mi je potrebno da prilozim za porodiljsko,a nemam kopiju?
Ja bi molila za hitnu informaciju , ako neko ima mozda slicni problem kao ja ... zvali su me iz firme u kojoj mi je pocetni datum otvaranja bolovanja 09.03 a u kartonu mi se vodi kao 10.03 .. firma mi trazi nove doznke sa datumom 09.03 a doktorka mi uporno izdaje sa datumom 10.03 i jako je neprijatna . Ne znam kome da se obratim , imam problem u firmi zbog toga a opet imam imam i problem sa doktorkom .. zna li neko kako mogu to da resim na fin nacin
Uskoro mi istice porodiljsko. Da li moze da se produzi i ko u tom slucaju isplacuje naknadu, drzava ili poslodavac?
Drage,
Toliko pitanja i toliko nejasnoca da nazalost niko se podrobnije ne bavi nama da li trudnicama da li porodiljama. Smatram da je izlazak iz kuce zbog nekog papira u ovom momentu zaista suludo. Nazalost, ja sam danas dozivela takvu neprijatnos u domu zdravlja novi bg gde me doktorka ginekolog zvala i pretila da ukoliko ne dodjem po doznake, da ce mi bolovanje odrzavanje trudnice zatvoriti, pa posle mogu da idem na neplaceno. Iako poslodavac ne insistira i dozvoljava da dostavim kada sve ovo prodje. Ja sam je zamolila da mi produzi posalje skenom pa cu fizicki preuzeti u aprili samo da se malo smiri situacija ali ne ona meni preti! Ulazim u 8 mesec i zaista u ovom haosu samo mi stres ne treba. Razmisljam gde cu se poroditi i kako cemo sve bezbedno izgurati. Nazalos nailazimo na toliku nesaradnju, neljudskost ja nemam reci.
A otvaranje porodiljsko???????? Kako ide?
Da li se ovo odnosi samo na trudničko ili i na porodiljsko odsustvo? Meni istice uskoro. Hvala!
Pozdrav Devojke,
Kacim mail za otvaranje porodiljskog koji sam danas dobila od sekretarijata... doznake uzimate regularno u vasem DZ:

Postovana,

Za ostvarivanje prava na naknadu zarade, odnosno naknadu plate za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, potrebno je da dostavite sledecu dokumentaciju:

Original resenje poslodavca kojim Vam odobrava porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta
Original doznaku o porodiljskom bolovanju
Fotokopiju trudnicke ( prve ) doznake
Fotokopiju kartice Vaseg tekceg racuna
Ocitanu licnu kartu
Zahtev POND koji popunjavate svojim podacima ( zahtev mozete da skinete sa sajta ili da preuzmete u Sekretarijatu )

Zbog novonastale situacije, kompletnu dokumentaciju mozete da posaljete postom na adresu - Sekretarijat za socijalnu zastitu, ulica 27. marta broj 43 - 45, ili da istu predate kod nas uz ubacivanje u odgovarajucu kutiju.
Ja sam jutros morala da odem u DZ da pokupim doznake za otvaranje porodiljskog... Apsolutno niko ne zna sta dalje, ni doktori u DZ, RFZO me prebacije na telefon Zavoda za Socijalnu zastitu, tamo se niko ne javlja. Knjigovodja ne zna, firma tek... ne mogu da verujem da niko u ovoj situaciji ne misli na porodilje!
Molim da ako bilo ko sazna nesto da pise! Hvala
Pozdrav, isla sam jutros da predam papire za porodiljsko u 27 marta. Tamo se sve ubacuje u kutiju, treba ti original doznaka o otvaranju porodiljskog, original resenje o otvaranju porodiljskog od poslodavca i kopije bankovnog racuna, licne karte, i prve doznake sa trudnickog. Ja sam sve to spakovala, popunila taj neki zahtev tamo, i rekli mi da ubacim u neku kutiju. Ja se nadam da je to to. Znaci obavezno, original resenje o otvaranju porodiljskog od firme koje ti oni napisu na osnovu tvoje doznake o otvaranju porodiljskog. E sad, kako ce se porodiljsko isplacivati i koliko ce kasniti, ostaje nam da vidimo. Uzas.
Zene koje treba da otvaraju porodiljsko bolovanje moraju da idu u dz kod svog ginekologa i otvore licno i dobice i doznake i porodiljsko i uput za porodjaj, kazu da mi moramo doci po te papire, tako da sam napokon dobila bar neku informaciju i idem ujutru po sve to pa vam javljam sta se desava dalje😊
Da, isto sam dobila info i juce to zavrsila.

Za otvaranje porodiljskog - ide se kod svog lekara, dobijaju neophodni papiri, s tim sto moze i clan porodice sa vasom knjizicom - ne mora licno.

RFZO u 27. marta i dalje radi, proveriti sa njima kako se dostavlja originalna dokumentacija, pominjali su da ce se ostavljati u kutiji na ulazu ili postom.
kAKO CESE SPLATITI TRUDNICKO BOLOVANJE
Meni su u firmi rekli da nema isplate bolovanja do daljnjeg, sve je preusmereno na plate i penzije. Zvanicnog obavestenja na sajtu rfzo o tome nema. Cekam 1.4.pa zovem inspekciju.
Mene je poslodavac danas obavestio da mi istice ugovor ( i porodiljsko u isto vreme) i da mi nece produziti ugovor. Tako da, mame, produzetak bolovanja ne vazi za porodilje. On ima puno pravo da mi ugovor ne produzi, tako da tehnicki dobijam otkaz istog dana kad mi porodiljsko istice. Nazalost, takva je situacija. Jedino sto mogu da pokusam je da dobijem naknadu od biroa, i to je pitanje.
Jedna informacija, upravo su mi rekli da moramo da idemo po doznake ako zelimo da primamo novac.
Pozdrav svima. Evo informacije koja bi bila od koristi svim porodiljama kojima uskoro istice porodiljsko, kao i meni. Upravo sam kontaktirala svog ginekologa i dala mi je informaciju da odluka o automatskom produzavanju bolovanja ne vazi i za porodiljsko. Vazi za sva bolovanja, trudnicko, ginekolosko itd. ali ne i za porodiljsko nazalost. Ostaje nam da probamo na drugi nacin, otvaranje bolovanja na dete ili na sebe.
Da li neko mozda ima informaciju da li u ovoj situaciji radi sekretarijat u 27.marta,da bi se predao zahtev za produzenje porodiljskog? Zovem ih, naravno niko se ne javlja...
Znam Mija, citala sam to, mada vidim po komentarima da dosta zena nije shvatilo da se porodiljsko ne produzava. Mi smo predali zahtev pre nego sto je bilo definisano da ne produzavaju porodiljsko. Nadala sam se da je bar neko iz te komisije covek, pa da ce nam produziti na osnovu ove situacije, ali znam da je to nemoguce.
Ako nista drugo, bar mi je poslodavac iole normalan pa su mi sami rekli da vidim da produzim sto duze mogu, ostaje mi da otvorim bolovanje na sebe i da iskoristim godisnji.
Takodje, htedoh da Vam kazem, ako ste planirali da predate zahtev za produzenje porodiljskog i da nije vanrednog stanja i ako imate potrebne izvestaje lekara, predajte. Majke kojima bebica ima neki problem sigurno ne gube pravo za produzenje porodiljskog. Javite sta ste uradili ☺️
Drage Mija i Ivana, videla sam i ja to obavestenje da se nama porodiljama ne produzava automatski, i nemam komentar na to. ☹️ Poslodavac treba da nam omoguci rad od kuce, pa kao da je isto raditi od kuce sa detetom od 11 godina koje zna samo i da jede i da se obuce... I raditi od kuce sa bebom od 11 meseci. Apsurd, no sta je tu je izgleda.
Od dokumentacije treba zahtev koji se popunjava direktno u Sekretarijatu, svi izvestaji lekara koje imate za bebu i mislim da jos treba samo ocitana mamina licna karta (ali sam ja za svaki slucaj ocitala i bebinu i svoju zdravstvenu knjizicu i kopirala bebin izvod iz maticne knjige rodjenih) i sve to predala. Vodila sam se time da je bolje i da ima visak papira nego da nesto zafali 😁 Trenutno im ne rade salteri ali se sve to ubaci u kutiju, rade portiri pa ce vam oni pokazati gde se ubacuje.
Mi smo od izvestaja imali samo uz kukova na kom je sve u redu, i samo smo to i predali, tako da znam da od produzetka nema nista, ali probajte, ne gubite nista. Nadam se da sam vam bila od pomoci, ako bilo sta jos zatreba, pisite. ☺️ Pozdrav
Da, to je broj sekretarijata u 27.marta na koji se nikad niko ne javlja. Uspeh nekako da dodjem do broja zene koja radi tamo koja mi rece da se produzava i porodiljsko ali da mora kod njih da se preda zahtev, ne rade salteri ali ima kutija u koju se ubace dokumenta. E sad, posto sam joj ja rekla da je sa bebicom hvala bogu sve ok i da nemamo nikakve izvestaje lekara koje bismo predali, nego smo mislili na osnovu vanrednog stanja da dobijemo, jer sta cemo sa bebicama, ko da ih cuva ako pocnemo da radimo... Rece mi da nema tu informaciju da li u tom slucaju produzavaju, ali da predamo bilo sta sto imamo pa da vidimo. Inace sad nema komisije na koju ide majka sa bebom, nego ocigledno oni to samo odluce na osnovu dokumentacije. Evo muz upravo ode da preda, pa videcemo, ne gubimo nista ako probamo. Probajte i vi svakako, srecno ☺️
Draga Nina, u sličnoj sam situaciji. Sad su dali obaveštenje da se produžetak bolovanja ne odnosi na porodiljsko i da se javimo poslodavcu. Šta ste nosili od dokumenata u 27.marta?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »