Komentari za tekst "Porodiljsko odsustvo i trudničko bolovanje - ovo je važno da znamo"

Komentara
149
Ostavite komentar
Kakvi su uslovi za trudnicko u Rumuniji za porodiljsko.A zivim u Sebiji?
Da li naknada zarade koja se ostvaruje na placenom odsustvu(nije plata,vec prosek plata za poslednjih 12 meseci) ulazi u obracun za trudnicko i porodiljsko odsustvo? Hvala,pozdrav
Da, ulazi ukupna bruto i neto zarada za oba bolovanja.
Kako će vanredno stanje u zemlji uticati na isplatu naknade za porodiljsko odsustvo?
Hvala.
Radila sam 8 meseci pre nego sto sam otvorila trudnicko, plata mi je 35 000 ali na racun mi je islo oko 26 000 a ostatak na ruke, koji iznos mnozim sa 8? 🤯
ovo što je išlo na račun... ovo na ruke kao da ne postoji
Pozdrav. U radnom sam odnosu vec peti mesec, na po 3 meseca mi se produzava ugovor i prijavljena sam na "3h". Izgleda da sam trudna. Moracu u ponedeljak kod doktora. Ako jesam koliko mogu da ocekujem da cu primati na trudnickom i porodiljskom? Nije mi jasan ovaj novi zakon. :( Moze li pomoc?
Imam bebu 6 meseci i sad samna porodiljskom i ostala sam trudna sta sad kako ide hocu koristiti samo jos 1.5 god ili imam pravo jos 2 god.. Na porodiljskom.. Hvala
Poštovani, zaposlena sam na neodređeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova od 2008.godine. Početkom februara 2019.godine mi je odobreno mirovanje radnog odnosa po članu 100 Zakona o radu radi nege deteta do njegove 3.godine života (iz određenih medicinskih razloga), što ističe u aprilu 2020.godine (što bi iznosilo 14 meseci mirovanja). Kako se navodi u rešenju, poslodavac mi uplaćuje zdravstveno osiguranje. Sada sam trudna sa trećim detetom, pa me zanima koliko ce iznositi naknada zarade i da li će period mirovanja uticati na obračun zarade, iako sam pre mirovanja bila u neprekidnom radnom odnosu 10 godina i 4 meseca? Tokom mirovanja nisam uplaćivala doprinose, ne znam da li bi to moglo uticati na naknadu zarade.
Takodje me zanima da li bih mogla da prekinem mirovanje pre isteka u aprilu, i kakva je procedura u tom slučaju? Hvala Vam.
Pozdrav... Radim u firmi 9 meseci svakog meseca potpisujemo ugovor... Da li imam prava a bolovanje il ne
Pod ugovor o radu sam na 3 meseca, istice do 31.12... u drugom sam stanju, koliko bih primala trudnicko i porodiljsko ako odem na trudnicko, za ova 3 meseca sam primila 3x45000=135000... i ko to uplacuje, drzava ili poslodavac??
Da li porodiljsko odsustvo ulazi u radni staz?Imam 3 deteta,zaposljena sam u firmi 15 godina,od toga godinu dana trudnickog i 4 godine porodiljskog?(trece de9te 2 godine po zakonu), koliko ja imam godina radnog staza?
ulazi
Meni nije bas jasan odnos država,poslodavac i zaposleni.Ko je tu tačno zaštićen.Moj primer je da imam 12 godina radnog staza i da me poslednji poslodavac nije prijavio 4 meseca nakon toga dobila sam ugovor i sada nemam vezano ni godinu dana.Sa rizicnom trudnocom radim već puna 4 meseca.Svaki dan odlazim po inekcije fraksiparina na peti dan progesteron i redovno radim.Koga tačno ovaj zakon štiti i šta žena da radi u ovakvim situacijama sem da cuti,radi i da je čeka otkaz nakon povratka na posao jer poslodavac hoće zene koje mogu da rade, a ne da budu trudne.Treba zaista da se preispita šta država postiže sa ovim zakonom i kako tačno pomažu trudnicama.Mozda u nekom momentu treba preispitati i izlazak inspekcija u nadzor.
“Trudničko bolovanje je pravo i mogućnost koje koriste samo neke žene iz zdravstvenih razloga”. E kod nas je to navika koju imaju sve žene čim zatrudne bez obzira da li je sve u redu ili ne. Od takvih poslodavac i država imaju samo dete, a nikakvu korist od nje kao zaposlene. I onda zbog takvih ispaštaju svi, pa sad imamo ovakve zakone koji štite državu.
Napisala sam već komentar, doduše malo grublje sadržine, ali mi, izgleda, nije odobren, tako da ću ovog puta biti fina. Naravno da treba da ga koriste. Znam dve žene koje su zbog povreda na poslu izgubile potpuno uredne trudnoće. Iako je trudnoća zdrava, sam čin donošenja živog ljudskog bića na svet sa svim organima koji treba perfektno da funkcionišu veliki je posao za organizam. Ionako će raditi narednih 35 i više godina, kako se starosna granica pomera. Nije sve u novcu, shvatićete jednog dana, verovatno kad već bude kasno. Slažem se da neke žene tako koriste priliku, ali sevap je ne obazirati se na to, za dobrobit dece i ostalih žena, koje ne žele samo da umaknu s posla, nego ostvaruju svoju biološku ulogu, koju muškarci nemaju, a one su u većini.
I treba da koriste, iako je zdrava trudnoća, sam čin donošenja živog bića na svet koje treba da ima sve organe i da svi oni rade kako treba veliki je posao za organizam. Znam dve žene koje su zbog povreda na poslu pobacile potpuno zdrave trudnoće. To može da se desi i kod kuće, ali rizik ipak treba svesti na minimum. Ionako će raditi narednih trideset i više godina, kako se povećava starosna granica za penziju, pa će stići poslodavac i država lepo da je iskoriste. Ti tvoje bolovanje ne moraš koristiti ako nećeš, bolje se potrudi da svom poslodavcu naguraš što više para u džep, ako ti je to važnije, ili sebi, ako si ti poslodavac, obesti nikad kraja.
cao
Zdravo!
Htela sam da pitam, ako neko može da mi odgovori. Pre otvaranja trudničkog bolovanja bila sam u radnom odnosu 6 meseci. Trudničko sam otvorila 3 Avgusta 2018, a porodiljsko 7 Februara 2019, a porodila sam se 23 Marta 2019. E sad, prva tri meseca sam primila minimalac, odnosno porodiljsko, a ostale mesece cu primati po 10 708din, po proračunu Države. Uglavnom htela sam da pitam, kada mi istekne porodiljsko, a planiram drugu trudnoću i ostanem trudna, da li se meni računa samo onih 6 meseci sto sam radila, ili mi će mi se računati i trudničko i porodiljsko?
I da li će mi nega deteta biti isto kao i sa prvim ili minimalac?
Ako može neko da mi odgovori, hitno je!
Racuna se zadnjih 18meseci. Odnosno vama za drugo dete racuna se samo porodiljsko i nega deteta. Onoliko meseci koliko budete imali bez trudnickog ce vam uci u obracun. A tih prvih 6mes koji su vam se sada racunali za drugo dete nece jer ste to prekinuli otvaranjem ovog trudnickog. Nadam se da me razumete. Pozz
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »