Komentari za tekst "Porodiljsko odsustvo i trudničko bolovanje - ovo je važno da znamo"

Komentara
149
Ostavite komentar
radim vec 6 meseci u firmi prujavljena za stalno i sad me zanima posto sam trudna da li firma sve isplacuje do porodiljskog ili mi samo 1 mesec placa firma a ostalo drzava ? da li neko ima slicno iskustvo ? hvala
Firma vam placa prvi mesec i potrazuje refundaciju od socijalnog tako da vam ostale mesece placa socijalno.
Molim Vas ako neko provereno zna neka mi odgovori.
Radim u firmi vec neke tri godine, ali na ugovor o delu. Primice me za stalno za par meseci.
Ukoliko zatrudnim mesec, dva nakon sto sam primljena za stalno, koliko cu primati novca?
Plata mi iznosi 40 000.
P.S. Nije mi jasan deo o 18 meseci...zato sam postavila pitanje
moras da primas tu platu 18meseci.Ako si radila npr. zadnjih 10 meseci onda ti je to 40000×10 ali ovih ostalih 8 meseci sto nemas se racunaju kao 0 dinara.nekada po starom zakonu svaki mesec koji nemas ti je bio kao minimalac.
Važno je da znate da kad je sezona godišnjih odmora isplata trudničkog bolovanja kasni. Meni još nisu isplatili jun mesec, a ja se porodila pre 2meseca, i zovem da pitam kad će uplata, a gospođa sa druge strane žice će:" Gospođo sada je sezona godišnjih odmora" 😎. A ja detetu zabranim da piša i da jede, dok se ne završi sezona!
Slušaj, ne bih živela više tamo ni za duplo veću platu od ove koju imam baš zbog te traljavosti i neuređenosti. Ono što je u normalnom svetu nezamislivo tamo je dobar dan.
Ako neko strucan moze da mi pomogne,bila bih zahvalna.Imam svoju firmu PR i nema drugih zaposlenih vec 5 godina.Od 1maja sam i prijavljena u frizerskom salonu u kom sam radila.Dakle,na moje ime su se placali dupli porezi i doprinosi.1 septembra otvorila sam trudnicko preko salona.Zanima me,kakva su moja prava?Hvala.
I mene zanima isto, vec 6 godina imam duplo osiguranje kao PR i kao zaposleni. Da li oba ulaze u osnovicu za porodiljsko?
U istoj sam situaciji i ja trazim odgovor, ali niko ga nema izgleda... 😥
Kada ce ponovo biti izmena ovog zakona? rekli su jesenas.
Postovani,radim po ugovoru o
Pp poslovima od 12.6.2018,radila sam do 31.8.2019 i onda mi je otvoreno porodiljsko. Porodjaj očekujem ovih dana. Platu od firme smo dobijali poslednjih dana u mesecu,a s’ obzirom na to da sam ja čitav avgust odradila,zanima me da li ja ovaj mesec platu dobijam od poslodavca ili tek sledeci mesec dobijam to na teret države? Plata je oko 33.000,a ja imam svega 14 ipo meseci vezanog staza.
Zar moze porodiljsko da se otvori na ugovor o pp poslovima?
Poštovana Jelena,
Ja mislim da ćete dobiti platu krajem septembra od poslodavca, a onda cete sacekati otprilike 2,5 meseca kada cete početi da dobijate platu od države.
To znaci da nas drzava uslovljava, nije bitno koliko smo godina radile u nekoj firmi, ako hocemo dvoje dece razlika izmedju njih mora da bude najmanje 29 meseci ako zelimo da primamo punu platu. Ok, uveli su ovaj zakon zbog zloupotrebe, ali mislim da su te zene u manjini, a I da su iskoristile drzavu bar su doprineli natalitetu , za razliku od mnogo vise onih koji su nam je pokrali I nista lepo nisu uradili..
Mene zanima ponkretan primer iz teksta koji nije objašnjen do kraja. Upravo mi se završilo porodiljsko i želim drugo dete. Pre prve trudnoće sam bila u stalnom radnom odnosu godinama. Sad kad bih otvorila novo trudnicko znači da bih primala 3 meseca minimalac a posle 0 dinara na porodiljskom jer prethodnih 18m nisam radila, bila sam na prvom porodiljskom. Može li objašnjenje?
Niste pažljivo pročitali, računaju se i naknade zarade (prethodno trudničko i porodiljsko).
Hvala na odgovoru, ali kako se računaju kada je porodiljsko isplaćivala država? Porodiljsko sam sada dobijala u visini plate, da li oni uplacuju i poreze i doprinose uz ta primanja?
treba da se porodim svakog trenutka , i sada kda bi vezala sl trudnocu primala bi 0 dinara ...? jer sam 7 meseci bila na trudnickom bolovanju , i sad sam otvorila porodiljsko sto je 12 meseci ... sto znaci da kada bi ostala trudna za godinu dana moj prosek bi bio nula ? ako sam dobro razumela
Niste dobro razumeli. Računaju vam se i naknade zarade koje ste primali na prethodnom trudničkom i porodiljskom bolovanju, ukoliko su Vam uplaćeni doprinosi.
Molim Vas da pojasnite sta se desava kad je majka odsutna sa radnog mesta radi posebne nege deteta,koja se nadovezala na porodiljsko? Naime,kolegama su podignute plate posle a posto sam vec drugu godinu na posebnoj nezi deteta ja ne podpadam pod to povecanje plate,a dobro bi mi doslo radi lecenja deteta. Da li zakon igde stiti takav slucaj,kome se mogu obratiti jer je velika razlika u sumi u pitanju? Ako ne sad da li se negde retroaktivno moze isplatiti ta razlika? Hvala
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »