Komentari za tekst "Trudničko bolovanje: Ove izmene doneo je nov Zakon o zdravstvenom osiguranju"

Komentara
26
Ostavite komentar
Ja radim u firmi 5 meseci ugovor mi istice 29 . 9 .2020
Zanima me dali ako sada odnesem doznake o trudnoci dali ce mi dati otkaz ili ce mi produziti ugovor a 30 tog treba da potpisem ugovor za 6 meseci bas me zanima sta da radim dali da izdrzim jos dve nedelje ili da odnesem doznake
Da li neko od vas zna kolika ce biti plata trudnici ako je zatrudnela posle 5 i po meseci rada u firmi( na odredjeno) a prethodno je radila 4 god. u drugoj firmi ( od toga 18 meseci na neodredjeno), ako nema prekida staza izmedju prethodne i nove firme?
Moze li mi neko reci da li su poslodavci u obavezi da isplacuji trudnicko kada i plate ostalim zaposlenima?Obzirom da sam u mojoj firmi dobila odgovor da je to ukinuto i da je to Rfz zabranio ,a da na sajtu tog istog Rfz-a i u zakonu od 10.04.2019 .pise lepo da ako uplate samo salju zahtev za refundaciju i ostala potrebna dokumenta .A pritom i sama uprava u mojoj firmi nije znala da nije redovno i da trudnicama kasne uplate ,i onda od prilike sluzbenici pogresno tumace zakon i sami rade kako im se cefne u racunovodstvu .
A da li neko ima informaciju i moze da mi objasni sta ce biti sa platom trudnica koje su posle porodiljskog po novom zakonu otvorile trudnicko odmah. Pri tome mi je plata na porodiljskom bila 10hiljada zbog onog proseka od 18 meseci, pa bude li tako sad i za trudnicko stvarno zena izgleda ne sme ni da radja 😭
Nista ne pise za preduzetnice. Da li isto vazi i za njih?
Recimo , zaposlim se i drugog meseca ostanem trudna , platu sam primila za 2 meseca i iznos trudnickog ce mi biti 2x minimalac / 12? ako dobro racunam oko 4600 din ??? Vise se isplati ne radjati decu vise u Srbiji , jer ti koji donose zakone izgleda nikad nisu imali decu
Mislim da bi obračun bio 2xtvoja plata+10x minimalac / 12. Inace, nije vam Srbija za sve kriva, vecina zapadnoevropskih zemalja ima gore uslove sto se trudnoce i porodiljskog tice. Zivim u Svajcarskoj i skoro celu trudnocu sam radila, tacnije do 9. meseca, uprkos cestim bolovima, jer je trudnicko bolovanje veoma tesko dobiti, jedino ako je bas visokorizicna trudnoća. U suprotnom se radi uglavnom do dana porodjaja, a porodiljsko ovde traje 3,5 meseca.
Nije mi jasno kako niste primile plate na trudnickom ja sam kao trudnica dobijala sve uplate na vreme. Jedino mi je kasnilo prvo porodiljsko zbog obrade dokumentacije koje sam uredno dobila odjednom sa prvom uplatom. Smatram da bi trebalo da se obrati paznja na zene koje rade u kompanijama gde im plate zavise od ucinka pa su prinudjene da na trudnickom bolovanju primaju samo fiksni deo naznacen u ugovoru o radu koji je obicno drzavni minimalac.
A sta ce biti sa mamama koje su ostecene jos kad je predhodni zakon stupio na snagu
Plate na trudničkom bolovanju zavisi od vašeg poslodavca. Ako on preda na vreme papire koju vi prosledite redovno,onda će leći. A dok ne bude po zakonu propisan njima rok, da dokle treba da predaju,mi trudnice ćemo da ispaštamo..
Radila sam 2 mjeseca ,zbog rizicne trudnoce moram mirovat i biti na bolovanju dal' cu imati prava na novcani prihod ili da se nadam otkazu ?


to je poslodavac kriv i meni se desilo do nisam malo zapretila mojoj firmi pa su poćeli da šalju papire da bi uplatili tako da prvo jurite vaše firme od njih sve kreće inače ostalo kasni samo mesec dana
Pa fuj, šta ako je u tih prethodnih 12 meseci plata rasla ili se zaposlila negde drugde gde je veća plata? Kada uopšte stupa na snagu ova izmena?
Platu uplacuje poslodavac a njemu socijalno refundira. Meni je plata redovna kao da radim. A kome plata kasni nije do socijalnog vec do
poslodavca, jer poslodavac nece da vam uplati platu pa da ceka refundaciju od socijalnog.
Porodila sam se pre 6ipo meseci jos nijednu platu nisam primila. Strasno u kakvoj drzavi zivimo. Da li mozda neko zna, da li ce se refundirati novac porodiljama ostecenim novim zakonom?
Da li neko zna da li to vazi i za trudnice koje su zaposlene u javnom sektoru na ugovoru o privremeno povremenim poslovima?
Nadala sam se da ce se nov zakon ticati ubrzanja uplate plata trudnicama, ja sam sedmi mesec trudnoce a dobila sam jednu platu do sada
Saška, to ti zavisi od poslodavca. Potrebno je svaki mesec da dostavljaš hranarinu poslodavcu i da knjigovođa ili neko iz firme odnese to u socijalno. Ja dobijam redovno platu, 8 mesec sam trudnoće i od samog početka sam na održavanju. Neću da spominjem da država zakida, ali plaćaju redovno samo ako poslodavac svakog meseca nosi papire u socijalno.
Sve to možeš proveriti na sajtu rfzo naknade za trudnice i da ukucas pib firme i sve ti izbaci, da li su predali dokumentaciju i kada.
Isto kod mene samo sam šesti.
Ja sam se porodila pre mesec dana i jos ni jednu uplatu nisam dobila! Sramota!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »