Komentari za tekst "Četiri stvari o dojenju koje nisam znala"

Komentara
5
Ostavite komentar
Ja imam troje dece. Prvo sam dojila parbdana bukvalno, nisam dobila dovoljno pomoci i podrske i nisam znala da se beba doji na zahtev. Druga beba dojena 3 meseca, slabo je napredovala i bila sitna i savetovani smo da uvedemo dohranu i tako je prekinuto dojenje, a ona i sad, posle 3 godine sitna. Trecu bebu dojim 3 meseca - uspesno, i ovog puta mi nista nece stati na put. Dojicu ga dok god bude zeleo. Samo se informisite, dojenje nije bauk.
Moram da priznam da nisam imala podrsku okoline za dojenje. Stalno su mi komentarisali kako je samo na dojci, te daj joj dohranu, ne moze nigde bez tebe, navadices je na ruke i sl. Ali najbitnije je slusati sebe i imati volje za dojenje. Kad vidite da dete napreduje, dobija iz dana u dan nove pokrete, prvi osmeh to vam je najveca nagrada. I evo sad sa tri meseca imamo neki ritam, beba brze sisa i dalje na zahtev doduse ali je znatno lakse. Cetiri nedelje posle porodjaja mi se laktacija uspostavila u punom obimu. Zato svim zenama porucujem da budu uporne, da potraze pomoc ako imaju problem sa dojenjem jer je jako mali procenat zena koje apsolutno ne mogu da doje, nemojte odmah da se svrstavate medju njima, dajte sebi i bebi sansu! To je neka posebna povezanost i uteha za bebu, znaci ne samo hrana. Istina je da u pocetku boli, bar prvorotke, da otudjuje od ljudi, da ne mozete bas sve kao pre, ali najbitnije je da budete zdrave, odmorne i srecne jer tako ce i beba biti zadovoljna.
Ovaj tekst zaista ne treba da citaju majke koje pocinju da doje ,zasto praviti toliku frku nije mi jasno,čemu ?? evo i mene ste uspeli da uplasite na trenutak iako sam vec jednom savladala ceo proces.
U redu je ako zeni iz nekog razloga nestane mleka ,to je jako mali procenat ali sva suština je izmlazati se nakon svakog podoja ,ukoliko beba ne posisa sve , jeste da možete "navući" višak mleka ali u svakom slučaju je bolja varijanta i mozete uvek donirati mleko , za sada samo u Beogradu na zalost.
Citajuci razne price pre porodjaja sam se toliko plasila dojenja, da je to strasno, kao da je to neka kvantna fizika i jos gore. Ja zaista verujem da postoje zene koje zaista ne mogu da doje i koje imaju problema. Za mene licno je to predstavljalo najprirodniji moguci proces bez ikakvih poteskoca. Zato bih molila ovaj sajt i njemu slicne da malo pisu iskustva o lakoci dojenja, a ne da se buduce mame traumiraju stalno. Sigurna sam da postoji odredjen posto zena koje su naplasene i zato ubede sebe da ne mogu da doje i da imaju problem, a zapravo nije tako. Ja cu ovde napisati moje iskustvo. U pocetku su mi govorili da bebac jede na 3 sata, svaku dojku po 10 minuta. Moja malena je bila sitna i nije bas imala snage da rucka toliko dugo. I naravno da se nisam drzla tog pravila. Rucala je kad god je zelela, koliko minuta je ona htela. Nekad je rucala i na sat vremena, nekad sat ipo, nekad na dva. Kasnije kad smo malo ojacali, produzili smo i dojenje i vreme izmedju dojenja. Bebe nisu roboti. Pratite potrebe svog malisana i najverovatnije ce sve biti uredu.
Dojila sam sina 3meseca, posle toga islo skroz malo, i sta sad kao ne treba da dajem bebi formulu, nekako ce da procuri, a beba nek gladuje... Ko da je formula nesto strasno, nije ko majcino mleko al Boze moj :)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »