Komentari za tekst "Stigao odgovor Ministarstva: Za godinu dana oštećeno više od 13 000 mama"

Komentara
35
Ostavite komentar
Moja situacija je malo komlikovana, imam dvoje decice radim u el.distribuciji od 2012 kao cistacica, bila sam na svakakvim ugovorima, cak jednu godinu nisam ni bila prijavljena, no nebitno. U aprilu 2017 nas salju kuci sve jer nemaju para za nas, u oktobru ostajem trudna sa prvim detetom, vracaju me na posao kad mi je beba imala 4 ipo meseca, tacnije u novembru 2017, vec u februaru 2018 saznajem da sam trudna sa drugim detetom I zato otvaram bolovanje, radila sam tri ipo meseca I sad celo porodiljsko primam 7000 mesecno. I sad mi dodje da pitam sve koji su doneli ovaj novi zakon gde je nasa greska, da li oni misle da mi rodimo dete, iskoristimo njihov drzavni budzet, onda to dete bacimo I tako u krug. Zelim da radim posteno ali vise od toga zelim da radjam, a za to nam je potrebna podrska vlasti a ne ponizavanje.. Hvala!
Radila sam 4 meseca i.nisu me prijavili, nakon 4 meseca rada zatrudnela sam. Hteli su da me prijave zbog porodiljskog ali kada smo culi za zakon koji je donet, nije bilo smisla. Tako da sam ja radila do 7-mog meseca trudnoce, ne prijavljena. Sramota sta su uradili, nema tih reci koje bih vise izrekla koliko sam ogorcena, u Jagodini zene uzivaju, onaj Palma kakav je takav je ali barem brine o porodiljama, majkama, starijim ljudima.
Nikoga nije briga, i mozemo samo da se nerviramo sto zivimo u ovakvoj drzavi. Na trudnickom sam bolovanju i vec drugi put rfzo ne postuje zakonski rok od 30 dana za prenos sredstava poslodavcu a poslodavac ceka prvo pare pa tek onda uplacuje jer mu se moze, takav je zakon. I ko ce da kazni rfzo? On moze da krsi zakon? Onda pises ovom ministartsvu onom niko nije nadlezan. A i ova mama udruzenja i njih bas zabole da ti odgovore ili pomognu verovatno su samo tu da uzimaju donacije i pare. Sve u svemu, sramota, zabole ih sve i za trudnice i porodilje!!!
Ja sam bila zaposlena 11 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja koje sam inače Morala da otvorim jer sam imala visoko rizičnu trudnoću rađen mi je serklaž. Po zakonu mi bolovanje ne ulazi u obračun i ako nisam smela da radim. Po zanimanju sam vaspitač. I najvažnije ovo nam je TREĆA beba.
Drzava banana,drzava lopova,pedera i lezbejki.Nasa deca ce porasti i u inat njima radjacemo jos vise,a gde ce im duse...Puuu daleko bilo i za predsednika i za premijerku-premijera sta li je vec!!!!!
Gde su u ovim proračunima preduzetnice????
Sramota ,imam primanje radi nege deteta 11000 dinara .Rezije za stan ne pitaju da li mi je tih 11000 dovoljno za izdrzavanje bebe.A decijeg dodatka nema .Zasto?
smanjena su primanja i mamama
kojima poslodavac nije uplatio staz iako su one regularno prijavljene (a poslodavac imao zakonsku obavezu da taj staz uplati). Dakle drzava umesto da juri poslodavca za taj staz odnosno poreski dug, primanja smanjuje mami.... ocigledno je to lakse

Zar nije izmenjen ovaj zakon? Da je vraceno na 5 prosecnih za zene sa visim primanjima?
I šta će da bude na kraju? Hoće li nam vratiti novac koji su nam uzeli?
Radim u firmi 7 godins gde mi je prosecna plata oko 50 000.Sada sam na trudnickom,da li neko zna koliko cu primati platu
trudnicko bolovanje koje vam traje do 9og meseca trudnoce vam je 100% plate koju ste primali. Porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta (sve zajedno traje godinu dana) vam je 18 prethodnih mesecnih plata. ako ste u kontinuitetu radili 18 meseci sa istom platom toliko cete primati i sada.
I sta sada? Statistika je jasna, premijerka obecala sastanak za pocetak jula pa se predomislila... i nistaaa...
Nije toliko problem ni 18 meseci, mada bi najrealnije 12 bilo...

A sta je sa preduzetnicama????
izdvojeno sredstava toliko i toliko,pa te zene su ta sredsva uplacivale za sebe kao i svi poslodavci za sve zene u svojim firmama.
sramota... Dobicemo neku naknadu, koju bi trebali da vratimo nazad drzavi za poreze i doprinose, jer radni staz nama prestaje, i sta mi imamo za nasu decu, nas... od vazduha da zivimo?
evo idemo iz porodilista ravno nazad u firme da radimo,a ti drzavo hrani, uspavljuj, presvlaci, oblaci i vodi kod doktora nasu decu.

SRAMOTA!!!
nemate pojma koliko ste jadne majke isfrustrirali i kako zabrinute cekaju da se porode...
I nemamo pravo na prva 3 meseca na porodiljskom da dobijamo punu platu, nego se odmah gleda prosek. A drali me za porez svaki mesec. Razmišljala sam da podignem osnovicu, ali je ovo toliko nesigurna država, da mi ne pada na pamet da dajem novac, a dok stignem do penzije, možda će je i ukinuti. Razumem da su hteli da spreče fiktivna zapošljavanja, ali ko je lud da osnuje radnju, ulozi sredstva da bi na neki način 'ostetio' državu. A da ne pominjem to da kao pravno lice samo sve duplo skuplje plaćaš u odnosu na fizičko. Strasno da strašnije ne može biti.
obavezno poslodavca, njegovog knjigovodju i socijalno angazujte.
postoje normalni obrasci, i grebace vam od doktorice liste od kad ste na ttrudnickom.... to je ukratko
Pozdrav. Da li neko zna za porodiljsko, da li se u tih 18 meseci racuna i prethodno zaposlenje? U ovoj firmi sam zaposlena 4 meseca ali imam prekid pre toga od 3 meseca i unazad opet zaposlenje od godinu dana, da li ce mi se racunati samo ta 4 meseca iz ove firme ili i to prethodno zaposlenje do 18 meseci.
18 meseci koji su predhodili otvaranju trudničkog ili ako niste otvorili trudničko onda 18 meseci pre otvaranja porodiljskog bolovanja. Tako da Vam ulaze ta 4 meseca koja ste radili i još 14 meseci pre tog zaposlenja.
Morate proveriti koliki prekid sme da bude.
racuna se i prethodna firma
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »