Komentari za tekst "Brnabić: Za mesec dana predlog izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom"

Komentara
17
Ostavite komentar
Dok oni razmotre, rasprave, eventualno usvoje neke promene, prodje cela moja trudnoca, a kako stvari stoje do tad cu se vec uveliko i poroditi. Dakle nas ce drzava tretirati po ovom losem zakonu i svakako cemo biti ostecene i nikom nista. Sumnjam da ce se ista nadoknaditi trudnicama i porodiljama koje su vec ostecene. Takodje za takvu sramnu situaciju niko nece snositi ama bas nikakvu odgovornost kao i uvek do sada, to je bar jasno. Sumirajuci utiske, zao mi je sto sam prinudjena da ovoj i ovakvoj drzavi punim budzet placajuci razno razne poreze i doprinose, a onda ta ista drzava kada treba da ti pruzi odgovarajucu zastitu i odgovarajucem trenutku, ona te opljacka, ponasajuci se prema sredstvima iz budzeta drzave kao da su to njihova licna materijalna dobra, odnosno novac direktno iz njihovih licnih novcanika, a ne novac gradjana ove zemlje koji treba da se koristi za potrebe tih gradjana. Da ne spominjem da mi je zao svakog dinara datog za zdravstvenu zastitu, jer je toliko losa da je mnoge trudnice i ne koriste vec su prinudjene da idu u privatne ordinacije kako bi dobile iole pristojan i ljudski tretman i profesionalnost, sto se u drzavnim institucijama retko kada moze dobiti, naravno cast izuzecima. Takodje javna je tajna da se prilikom porodjaja u drzavnim bolnicama ocekuje da imate "sredjenog" doktora ili babicu koje treba "pocastiti" jer se u suprotnom kockate sa srecom u tako bitnom trenutku, pa vas mogu zadesiti razne neprijatnosti i los tretman, naravno moze se desiti i da imate srece pa da ipak prodjete okej, ali zar to ne bi trebalo svima da nam bude 100% zagarantovano u takvom bitnom trenutku kao sto je porodjaj. Pri tom ne mislim da je potreban ikakav tretman na visokoj nozi, niti bilo kakav luksuz, vec govorimo samo o jednom normalnom, dostojanstvenom, profesionalnom tretmanu i ljudskom pristupu zdravstvenih radnika prema pacijentima, ali izgleda da je to u slucaju nase zemlje cist luksuz. Postali smo zemlja Tarzanija, umesto da u 21. veku, u sred Evrope, budemo jedna civilizovana i pristojna zemlja.
Neka odmah i usvoje, sta nas zavlace vise. Ili neka bude retroaktivno.
Nadam se da glasate za SNS. Uživajte u blagodetima svojih odluka.
Preduzetnice su takodje ostecene! Zasto i one nisu na spisku?
Sta znaci - odmah zatim u skupstinskoj proceduri??? Skupstina se raspusta do kraja juna i sledece zasedanje je u oktobru! Sto znaci da vec mesecima obmanjuju javnost jer su objavljivali da ce izmene biti u ovom orolecnom zasedanju skupstine! Sramota za sve njih, obraza nemaju!
Da li je bilo reči i o mamama preduzetnicima?
I mene to jer su nama bas uskratili. Mi koji nemamo fabriku i moramo da upotpunimo to nase radno mesto smo bas u gubitku.
Dok se novi zakon usvoji meni ce da istekne porodiljsko! Hoce li vratiti i nama to sto su uzeli???
Ne lipsi magarce do zelene trave, za dva meseca se vracam na posao, dete zdravo kao jabuka, vec ima 8,5 meseci, bas cu se nervirati zbog njihovih laznih zakona i jos laznijih izmena zakona, smesna zemlja!


Da li to znaci ako se zakon
promeni da mi porodilje koje smo do sada ostecene,novac ce nam biti naknadno uplacen?!

Posto ja idem na porodiljsko za nesto manje od mesec dana, da li će mene kačiti ta izmena, ako ga usvoje nakon što ja odem na pomenuto porodiljsko?
Postoji i jos jedna vatijanta koju bas niko ne pominje. U stalnom sam radnom odnosu bez dana prekida od 2014 godine otisla sam tek na bolovanje 45 dana pred porodjaj dobila sam resenje na platu manju od minimalca jer je poslodavac upatio poreze i doprinose samo za 12 od 18 meseci za koje se gleda prosek i to 5 poslednjih meseci pred otvaranje bolovanja i 1 mesec (april 2018).
Zasto sam ja kaznjena ???
Kaznjena si jer ti je poslodavac pametnjakovic
Sto plate za trudnicko bolovanje kasni po tri i vise meseci? I to treba regulisati zakonom.
A gde su tu trece i cetvrto dete koje je mladje od 10 godina a nije obuhvaceno novim Zakonom jer su rodjeni kao moje trece 2 meseca pre stupanja Zakona na snagu. Da napomenem da su Ustavom Srbije zagarantovana ista prava za svu decu i da se novim Zakonom debelo krsi Ustav i diskriminisu deca deobom na rodjene pre i posle. Ko ce da odgovara za krsenje Ustava? Ako se ne varam, krsenje Ustava sa sobom nosi krivicnu odgovornost.
A sta ako se ja porodim za mesec dana ja cu primati po starom zakonu verovatno
Ako uopšte i uđe u skupštinu, koliko može dugo da traje period da se izglasa nova izmena zakona??? Mene je zadesilo to da sam na Novom poslu došla trudna, naravno nisam odmah to znala. U prethodnoj firmi sam dobila otkaz kada sam videla da me nisu prijavljivali nekoliko meseci, i kada sam prešla u novu, nakon mesec i po dana se ustanovila trudnoća. Sada radim u 4tom mesecu u jednom restoranu, u kuhinji, i vlasnici i šef kuhinje me maksimalno podržavaju da budem prisutna u lokalu, smanjili mi radne obaveze na max, samo da bih imala koji dinar više na trudničkom i porodiljskom zbog novog zakona koji je sve žene zakinuo i to lepo. Javna je tajna da su žene dobile otkaz tokom trudnoće ili posle povratka sa porodiljakog jer se poslodavci nenormalno štite od strane države. Imala sam veliku sreću da naiđem na ovakve poslodavce kod kojih sam trenutno, ali da je bio prethodni lokal, onda bih verovatno doživela drugačiju priču...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »