Komentari za tekst "Država zaboravila na roditelje: Zakon koji je oštetio trudnice i mame i dalje na čekanju"

Komentara
17
Ostavite komentar
Recite mi hoce li ostecene zene dobiti bar deo onoga sto su nam uzeli? ja primam 192 din. bukvalno imam za odrzavanje racuna. zanima me ako odluku donesu u decembru, da li ce trudnice koje su se porodile krajem 2018, dobiti nesto?
Drage mame, ja sam na trudnicko ili kako se to vodi na odrzavanju trudnoce, imam radnog staza bez prekida 18m i poslednjih 12m radim za jednu banku, nisam prijavljena za stalno vec sve pod ugovorima, moja plata je iznosila 62.000,00 dinara kada sam otisla na trudnicko, a sad primam 35.000din, uopste mi nije jasno kako bilo sta ovde funkcionise, svaki mesec moram da zovem RFZO da posalju na mail obracun koleginici u banci kako bi dobila isplatu, prepustim li slucaju isplata ume i po mesec dana da kasni. Pritom banka za koju radim ne ceka refundaciju fonda vec samo taj neki obracun. Primera radi 17.05 sam za maj mesec poslala doznake, 06.06. su obracuni stigli u RFZO a posto jos nisam nazvala fond uplate nema, cim nazovem znam da ce biti taj dan ili sutradan, a prepustim li slucaju mogu u pasulj samo da gledam. Volela bih kada bi mi neko objasnio zasto sam uskracena za skoro 50% svoje zarade.
U pitanju je dobrostojeca firma iz Novog Sada na trudnickom sam od februara dinara nisam dobila i ako je socijalno uplatilo novac firmi. Kao jeste nama uplatilo Socijalno navac ali nama je blokiran racun i nemozemo vam isplatiti vase trudnicko bolovanje i neznamo kad cemo moci. A vec sam i porodiljsko otvorila. Sramota.
Trudničko bolovanje se uplaćuje na poseban namenski račun firme i taj račun ne podleže blokadi.
Trudnicko se uplaćuje na poseban račun firmi i on ne može da bude blokiran. Ne dobijate istinite informacije.
Da li isplata zatrudničko bolovanje zavisi od poslodavca ili države? 3 meseca je proslo, i jos uvek ništa nisam primila..
Ja sam od 11 marta i jos uvek nista sramota
Po novom zakonu ne zavisi od poslodavca, knjigovodja koja vodi firmu kojoj radite podnosi izvestaj i onda vi cekate jos dva meseca da se drzava smiluje da uplati pare. Nema vise veze sa poslodavcem. Znam jer drzimo firmu i svesna sam da ce mi kasniti plata kad uzmem bolovanje. Bar dva meseca.
Od poslodavca. On treba da uplati a drzava mu refundira.
Zavisi kad poslodavac posalje papire u RF zdravstveno osiguranje i onda oni imaju rok mesec dana za isplatu. Ali ne postoji zakonski okvir kada ce to da urade nisu ograniceni vremenom. I zato kasni isplata.
Isto mi se desava kasni mi trudnicko 3 meseca























Umesto 50000 , dobijacu 32000. Nosim blizance i stvarno ne znam kako cu finansijski . Ovo je sramota.. znam da su neke zene u gorim situacijama od mene.. ja samo na lekove i oreglede sad dajem toliko para jer imam rizicnu trudnocu..
Naravno da je sramota , ako možemo da radimo 8 sati u svakakvim uslovima i da pošteno zaradjujemo platu , i da se država oglašava da treba da raste natalitet po majcu 3,2 deteta onda to treba i da se ispoštuje tokom trudnice i porodiljskog. Ja tek sad treba da otvorim bolovanje i živo me zanima kako će sve to da izgleda. Umesto da uživamo u trudnoći u najlepšem periodu mi se stresiramo da li će ko i kad imati bilo kakva primanja.
Ja sam mama sa visokom platom. Dobila sam blizance IVF metodom koju sam sama platila, jer radeći za stranu kompaniju nisam imala vreme potrebno za državnu zdravstvenu administraciju. Radim 19 godina. Toliko sam razočarana našim neuredjenim sistemom i nakaradnim zakonima da sam pronašla posao u inostranstvu, pa će druga država da ima benefit od mog školovanja i ekspertize, a moja deca će biti državljani druge uređenije države. Zao mi je samo sto ranije nisam donela ovakvu odluku.
Stoga, bravo ministri, bravo vlado I državo, ostacete pusti pa primenjujte zakone za podsticanje nataliteta na sebi!
Umesto 29000 dobijam 19000 pa sto sam radila 13meseci,ako ne racunam jos tri koja mi nisu priznata,pa sto poslodavac nije uplatio doprinose iako sam ga prijavljivala 50puta inspekciji.,Svasta bih imala da napisem na tu temu..Hvala Vucicu i sadasnjoj vladi...Napredujemo ,ali u razmisljanju o odlaskuiz Srbije...
Ja sam na trudnickom bolovanju od maja 2018., na porodiljskom od novembra 2018. Takodje imam problem sa poslodavcem, nije uplatio doprinose, pa dinar nisam videla od bolovanja. Prijavila inspekciji, al eto toliko o tome da su trudnice i porodilje zasticene po zakonu. Bitno da penzije se povecavaju, na starima svet ostaje. Bravo Srbijo! Ziveli sendvici!
Ja ne mogu da se žalim. Nisam oštećena, a prva isplata mi je legla za malo više od mesec dana od otvaranja bolovanja.

mislim da bi bilo korektno nadoknaditi stetu, bar 50% ukupne zarade, za koju smo ostale uskracene na porodiljskom.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »