Komentari za tekst "Žene nakon porodiljskog su diskriminisane"

Komentara
7
Ostavite komentar
Radim u Dexy Co-u, to mogu javno da kazem. 2017. sam otisla na trudnicko, redovno sam primala platu, bez ikakvog kasnjenja. Trebalo je da pocnem da radim (a nisam znala da sam opet u medjuvremenu ostala u drugom stanju) i zamolila sam ih da me prebace u radnju blize mestu gde stanujem. Uradili su to bez problema. Opet otvorim trudnicko, ipak je to trgovina, svakako rizicno radno mesto pogotovo u prvom tromesecju, slozicete se. I dalje mi plata leze kad i ostalim radnicima, bez kasnjenja. Porodiljsko mi je prosle godine isto bilo redovno isplacivano, ove godine kazu da ce drzava isplacivati. Kazu da prva uplata kasni 3mes. a da su ostale redovne. To cu tek da vidim. Sve u svemu, jako sam zadovoljna poslovanjem firme u kojoj radim i svaka im cast sto ne deskriminisu trudnice kao 99% privatnih firmi.
Ja sam otisla na trudnicko u januaru a termin bio u aprilu,do tad sam uredno radila,jer mi je trudnoca to omogucavala.
Onda krece pakao...ja sve svoje obaveze izvrsavala na vreme,oni,naravno ne(poslodavac i knjigovodja)...kasnile plate...ako me secanje sluzi u jednom.momentu cak za 5 meseci...toliko su kasnili da se spojilo trudnicko i porodiljsko...onda su na moje mesto primili radnicu dok se ja nevratim...odem da odnesem neke papire,slucajno vidim da je "moja privremena zamena" primljena zapravo umesto mene.Ja javim,i ako znaju,kad pocinjem da radim...odem,a tamo oni kao u soku...otkud sad ja...onda nebuloze,mi cemo ovo,pa mozes ono,ovo...ja...ja sam uredno dosla da radim...i otisla kuci da ih sacekam za neko resenje...nisu se javljali 2 nedelje.Dobila sam ponudu za drugi posao,i dala otkaz.Znaci primoravaju te da sam das otkaz.Bruka i sramota.
Uzas i sramota je sto mame nisu zasticene, a poslodavcima dato na volju... Na porodiljskom povremeno radila od kuce, bili na vezi, naravno za porodiljsko kasno predavani obracuni, a onda kasnilo, cekao je refundaciju, pa uplacivao... a onda kada sam se vratila sacekalo me nize radno mesto uz trazenje razloga da me kaznjava sto vise i smanjuje mi platu, kao i upozorenje pred otkaz i namesta situacije da me izludi i natera da odem sama. I sve to radi tako namazano. Odnos prema meni sa povremenom drekom i stalnim histerisanjem, trazenje dlake u jajetu, podmetanje nepostojecih stvari kakobi me okrivio i pretio smanjenjem zarade i otkazom... kompletno bolesno ponasanje kao da je Bog...
Ja cekam posao za stalno od 2014.godine. Radim u skoli kao profesor, imam bebu od sest meseci. Zbog ugovora na odredjeno nemam mogucnost da uzmem nikakav kredit, pogotovo ne stambeni koji je mojoj porodici neophodan. Ne zelim da odem iz ove zemlje, ali kao da me ova drzava bukvalno primorava na to.
Ja bih htela da pohvalim svog poslodavca. Na prvo trudnicko sam otisla posle par meseci rada u jednoj privatnoj firmi u Kg-u. Baz problema mi je omuguceno i trudnicko i porodiljsko,i redovno placano. Da napomenem da mi je preko firme isplacivano,pa cak i kad je drzava kasnila,ja sam redovno primala platu. Pri povratku na posao radila sam smene koje su mi odgovarale zbog deteta. Dete je bilo cesto bolesljivo i samim tim sam i ja bila cesto na bolovanju. Nikada nisam dobila nikakvu opomenu za cesta bolovanja,cak naprotiv,zene koje su izostajala zbog dece niko nikada nije pomenu negativno. Posle 4 god kid istog poslodavca sam otisla i na drugo trudnicko,bez problema. Sada sam trenutno na porodiljskom i znam da me ceka posao za par meseci.
Divno! Koja je firma u pitanju? Treba ih javno pohvaliti!
Bravo. I ja mogu da kazem sve najbolje o mojim poslodavcima. Uvek su mi izlazili su susret i radili na obostranu korist. Drago mi je da jos ima normalnih ljudi u ovoj zemlji.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »