Komentari za tekst "Da li je moguće poroditi se vaginalno nakon carskog reza?"

Komentara
44
Ostavite komentar
Nema pravog rešenja! Zavisi od našeg iskustva! Ja sam imala prvo carski, a posle toga vanmateričnu trudnoću tokom koje je pukao jajovod , i naravno opet sam secena bas preko onog oziljka koji sam imala! I ništa! Sve je proslo! Sada ako mogu da biram porodila bih se prorodno ali ako ne bude moguće moram verovati doktorima! Samo uživajte! Na kraju ste ipak majke!
Porodila sam planiranim carskim rezom sa epiduralnom anestezijom. Morala sam da lezim sledecih 24h, prvi dan me je bolela rana samo kada bih htela da se okrenem ili nasmejem. 2. dan sam ustala polako uz pomoc dve medininske sestre. Ali Boze imala sam operaciju. 3-4 dan sam setala bebca u kolevci gore dole. 7. dana sam stigla kuci i pela se uz stepenice bez velikih problema. 10. dan nije bilo vise nikakvih simptoma. Isli smo u kupovinu sa bebcom i obilne šetnje. Taj kateter nisam ni osetila, ma nisam imala vremena da mislim na njega, bila sam prezaposlena dojenjem i mazenjem, ali mi stvarno nije smetao (a morala sam carski bas zbog oboljenja besike) Ne smem ni da kazem jer ce me mame koje su se prirodno porodile linčovati...otisla sam na porodjaj sa frizurom i sminkom, i takva sam posle dva sata izasla iz op sale. Hocu buducim mamama koje su prinudjene na carski da uzmem strah..ja sam se osecala kao carica na carskom, birajte pravog lekara. Svaka cast svima vama koje ste mogle prirodno da se porodite, mora da je jedinstveno iskustvo. Ja bih opet birala istu proceduru. Pozdrav
. U našoj zemlji CR se ne vrši na osnovu želje pacijentkinje niti ekipe koja vodi porođaj (razlozi komfora), već na osnovu medicinski opravdane indikacije.
Salite se?! U nasoj zemlji se CR radi po zelji pacijentkinje i njenog doktora! Pogledajte porodiliste u Paracinu, na 5 CR ide jedan vaginalni,a razlog za to je da se doktori ne muce. Naravno, svaki CR je opravdan pupcanom vrpcom oko vrata (izgleda vlada epidemija) 😂
Paraćinka sam, ali ne živim dvadeset godina u rodnom gradu. Prošle godine sam dobila dečaka i sve moje školske su se čudile kako sam se usudila da rodim prirodnim putem na pragu četrdesete.. Čak je i doktorka paraćinskog porodilišta imala isti komentar..
Tacno tako!
Prvo dete carskim rezomm a druga dva vaginalni porođaj.Preporucujem svima prirodnim putem.Uz pazljivo vodjenje trudnoce i samog porodjaja divno iskustvo.
Slazem se Tanja, ja sam isto prvi carski, drugi prirodni, a treci cu, nadam se ponovo prirodno, neuporedivo je bolje.
Tanj, gde ste se porodili ili bolje ko Vam je vodio?
Ja sam imala CR, sada bih mozda prirodnim putem. I da li vam je porodjaj sam krenuo ili je Dr odlucio? Jako me zanima vase iskustvo, bila bih zahvalna ako biste podelili sa mnom.
Mozete li mi reci koja je razlika bila izmedju prvog i drugog deteta? Hvala
Naravno da moze, ja sam sama to isprobala prvo dete carskim rezom a drugo vaginalno i plus drugo sam rodila mrtvo u 8 mesecu trudnoce :(
Znaci da je.moguce uz dobre lekare pored sebe...
Ja sam se oba puta porodila prirodno i opet bih,lako i brzo jeste da se namucis i da boli ali nakon desetak dana funkcionises skroz normalno.
Ovako zene, ziveo prirodni porodjaj i zivela anestezija bilo kakva u toku porodjaja!!!
Naravno prvenstveno zivela jaka vasa volja i pribranost za tu odluku i dobri ginekolozi koji ce Vas podrzati u toj odluci a ne obeshrabriti.
Dakle da krenem prvi porodjaj mi je bio pre manje od dve godine, bio je planiran carski rez jer je beba bila karlicno postavljena pa da izbegnemo rizik. Nije ni taj carski nesto strasno pogotovo kad se mora i od njega se zene oporave ali osecaj je potpuno drugaciji.Ja sam carski imala u spinalnoj anesteziji i to bih svakoj zeni preporucila imate tu privilegiju da osetite taj cin radjanja Vaseg deteta, da cujete prvi plac i vidite bebu cim se rodi a i ovako je bezbednije spinal jer izbegnete intubaciju i taj los osecaj prilikom budjenja.
Medjutim ja sam mesecima posle carskog reza imala osecaj da ce mi creva zeludac i gotovo sve ispasti kroz ranu, pogotovo kad sam silazila niz stepenice.
Da ne govorim o tome da se posle carskog reza osecate kao iz neke saobracajne nesrece ne daj Boze, totalno bespomocni bar sam se ja tako osecala da govorim u svoje ime. Onda ste posle operacije vezani za krevet imate braunile, kateter, primate kojekave injekcije po celi dan...
Ako ste skloni keloidima oziljcima pa Vam kao meni ostane debeo ruzicast oziljak uz sve ovo predhodno nabrojano onda je svakako carski rez ako postoje uslovi za prirodni porodjaj cist promasaj.
Drugi porodjaj je se zavrsio prirodnim putem uz veliku pomoc Prof.Dragane Radovic iz KC.Nis
Najpre zelim da kazem da je mnogo bitno ko Vam vodi trudnocu ako zelite prirodni porodjaj posle carskog reza a postoje uslovi za to, meni je ovog puta beba glavicom prednjacila i mogli smo da planiramo prirodni porodjaj.
Tu Vas mora maksimalno doktor podrzati i razumeti sve strahove i vasa ocekivanja i uliti Vam sigurnost da ce svakako biti sve u redu sa Vama i bebom pa ma kako se porodjaj zavrsio ali da cete teziti ka prirodnom porodjaju dok god bude to bezbedno za oboje...
Ja sam svoju bebu cekala i posle termina iako sam bas zbog povecane opreznosti 15 tak dana pre porodjaja bila primljena na gak gde su me pratili.
Buduci da cura nije htela napolje do termina bojala sam se sta ako krene sama u nekom trenutku a doktor koji je dezuran ne bude bio resen da proba prirodno da me porodi vec me odmah po rutini posalje na carski dzaba moje isceivanje i strpljenje i silna volja za prirodnim porodjajem.... Medjutim nekako smo uz dobru volju i Boziju pomoc docekali dezurstvo nase doktorke 5 dana posle termina i tada smo krenuli u kontrolisan porodjaj.
U 12 h mi je izbucen vodeljak i date su 4 kapi oksitocina, na stanje oko 4 cm otvorenosti grlica bez posebne aktivnosti materice.
Vrlo brzo su krenule kontrakcije koje su u pocetku bile blage kasnije sve jace i jace, oko 14h kontrakcije su postale bas jake tako da su mi tada dali spinalnu anesteziju, ona se daje gotovo kao injekcija u kicmu i koliko drzi- drzi...
Meni je pomogla da predbrodim te najace kontrakcije i cin radjaja mi nije bio toliko bolan mada je anestezija popustala kako vreme prolazi...
Porodjaj je zavrsen u 16.40h i verujte mi porodila sam se za 5 min u 4-5 napona ni sama nisam bila svesna toga. Buduci da postoji rez na materici radjena je epiziotomija oko 4 cm da bi beba sto pre izasla.
I eto na kraju da kazem da trebate biti strpljive i slusate svog lekara.
U principu ja sam imala iskustvo da smo dugo cekali sve uslove za prirodni porodja , bile smo strpljive i na kraju se isplatilo.
Po pravilu se ne indukuje porodjaj posle carskog reza vec se ceka da sam krene, mi smo isli u stimulisan porodjaj sa samo 4 kapi oksitocina sto je minimalno ali je bio organizam spreman da odreaguje da tu stimulaciju.
I jos nesto obavezno zene ako postoji mogucnost uzmite anesteziju, bilo epidural kazu da tad bas nista ne boli bilo spinal to ce Vam mnogo pomoci da ostanete pribrane i saradljive na porodjaju.
Ja sam prvi carski, a drugi bih zelela da bude prirodno ako budem sve ok...carski nikad vise...jeste da se zena pomuci prirodno kad radja ali vredi...carski kad rade daju onu anesteziju jedva se zena probudi posle, i tri dana na anesteziju...barem je to kod mene tako bilo....
Prvi porodjaj carskim rezom, drugi nakon 5 godina prirodno.
Ja veliku prednost dajem prirodnom porodjaju!
Prvu bebu sam rodila carskim jer je tako moralo, nisam se otvarala a beba je gubila tonove. Drugo dete sam planirala da rodim na CR ali je sve krenulo prirodno I porodila sam se vaginalno uz epidural. Nece kako ja hocu :) Tesko je I jedno I drugo ali vredi. Razlika izmedju dece mi je 2,5 godine. Savetuje se da prodju bar 2 godine izmedju dve trudnoce (posle cr) ali ako je sve ok, moze I malo ranije.
Prvo dete sam rodila carskim rezom a drugo i trece vaginalnim porođajem.Neuporedivo bolji oporavak bez reza.Uz dobrog lekara i to se dešava.
Ja sam sa prvim detetom imala hitan carski rez gde sam izgubila 3 ipo litre krvi,a sa drgim sam se porodila vaginalno bez ikakvih komplikacija
Ja sam rodila na carski i nevidim nista lose u tome .A ,Kda bi rodila vaginalno-nebi.Opet bi carski pod svaku cjenu..
jel mogu da pitam zašto?
Kod nas u Zrenjaninskom porodilistu je pravilo jednom carski rez, uvek carski rez. Prvi put sam se porodila carskim rezom. Krenula sam prirodno,pa sam morala na hitan carski rez. Drugi put zelim prirodno, raspitala sam se, ali ne moze jer je takva politika porodilista. Kazu da moze doci do raznih komplikacija kao sto je pucanje materice.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »