Komentari za tekst "Novi zakon dovodi trudnice u još gori položaj"

Komentara
49
Ostavite komentar
Zdravo drage trudnice i mame🥰
Na trudnickom sam bolovanju od 6.05. Za mesec jun mi je uplata kasnila 4,5 dana zbog promene zakona da nas isplacuje poslodavac koji se posle refundira od socijalnog.
Medjutim za mesec jul mi kasni plata koja je trebala da bude isplacena do 10.08. Iako sam doznake svaki mesec dostavljala na vreme. Objasnjenje za kasnjenje je da cekaju odobrenje direktora finansija firme, koji izgleda nema nameru da to odobrenje i da. Zvala sam i menadzere i kancelariju koja salje dokumentaciju dalje i niko nema nameru da da objasnjenje zasto se to toliko dugo ceka. Da li jos neka od vas lepotica ima slicno oskustvo? Sta raditi?
Zene poslodavac ima rok 3 godine za dostavljanje dokumentacije za trudnicko bolovanje.Sto znaci da lagano ni nemora da plati vratite se dobijete otkaz i nikom nista. Od marta sam na bolovanju dinara dobila nisam,niti cu,s obzirom na situaciju. Poslodavci su bezobrazni,zakona nema,a trtlja se na sva usta za trudnice zastitu i zastitu porodilja ...Ako vam je poslodavac normalan imacete sve na vreme a ako nije,dobicete nesto na sveti nikad. toliko
Jel zna neko kad su uplate za trudničko i koji mesec bi trebala naredna uplata da bude?

Da li je taj zakon vec usvojen?!
Ja imam 36 godina i cekam neki normalan zakon da rodim dete. Posto sam na minimalcu.ostatak primam na ruke. Ostatak 🤣. I tako nekoliko osoba znam sto odlazu trudnocu,zbog zakona,cak i sklanjaju jer sa onim sto dobiju nece imati ni za pelene. Tako da ja verovatno necu imati decu. Ko mi kriv kad se nisam dobro udala pa da me briga za platu.
Kakav zakon bi Vama odgovarao?
Radila sam na pp ugovoru do decembra 2018 godine,3 januara potpisala sam ugovor za stalni radni odnos i na bolovanje otisla krajem februara,porodila se u maju.tad mi je krenulo porodiljsko plata mi je bila nekih 38 hiljada medjutim primam samo 60 posto od toga nekih 19 hiljada.u maju mi istice porodiljsko a moram na produzenu negu jer je beba operisana sa 7 dana sta onda ja ovde primam ako je izglasan zakon o porodiljama za 100%, pritom ako hocu na trudnicko koja je opet procedura, iskreno lud zbunjenog vise.
primas ti 100% ali nemas pun broj meseci redovnog rada pre toga pa ti to umanjuje platu.
Ja sam bez teksta. Ispunjavam ja uslove i po novom zakonu, ali šta mi vredi kada mi niko ne uplaćuje novac. Osim da čekam, što ne bih, da li postoji neko rešenje?
Mozes da prijavis poslodavca,kao sto sam ja i moje koleginice,ali drzava stiti privatnike i zabole ih uvo kad ce uplacivati. mojoj koleginici poslodavac je septembar prosle godine uplatio u martu ove. toliko o tome.ja sam dva meseca na bolovanju jos dinara nisam dobila,i ko zna kad cu jer drzava ih ne obavezuje sa rokom do kada treba da dostave obracune fondu. . uzas. na sajtu RFZO ima sve crno na belo,ukucas pib firme i vidis kad su poslati koji zahtevi i dal su u obradi ili su obradjeni(tj drzava je uplatila poslodavcu)
Drugo dete van granica ove zemlje.
Zdravo ,jedno pitanje
Koliko bih imala mesecno primanje od fonda, ako mi je na racun gazda uplacivao minimalac? Kako se to racuna?
Zdravo ,jedno pitanje
Koliko bih imala mesecno primanje od fonda, ako mi je na racun gazda uplacivao minimalac oko 28 hiljada? Kako se to racuna?
Ne znam da li sam dobro shvatila.
Porodila sam se 15.7.2018 i taman me je zakacio novi zakon. Za sada ispunjavam sve uslove i primam redovno punu sumu.
Treba 1.7.2019 da se vratim na posao.
Da li to sada znaci da moram raditi od 1.7.2019 punih 18 meseci do drugog deteta, da mi ovih 12m ne ulazi u obracin za drugo dete.
Jer su nam tako u Sremskoj rekli. Da je dovoljno da radimo jos 6-7meseci i da je to tih 18.
Sve mi je sada postalo nejasno.
🤔🤔🤔
prva trudnoca i primanja iz iste ulaze u prosek za drugu trudnocu kao redivna primanja. dakle samo dopuni do ukupnih 18 mes a ne da ponovo radis 18 mes nakon prve trudnoce.
U mom slucaju sramota je poslodavca,a ja nemocna da bilo sta ispravim .Radim kod njega 10 godina ,od kojih prijavljena sam poslenjih 4 .od tih 4ri,naravno na minimalcu sam bila sve do avgusta prosle godine ,kada sam dobila vecu prijavu .na trudnicko bolovanje sam otisla u februaru .Prvi mesec mi je isplacen,sad za ostale cekam drzavu .I ...,?radila sam ,zasluzila da naknadu imam,al papiroloski -dzaba .A on se naravno ne sekira,nit ga moj iznos,a tek kasnjenje sada -apsolutno ne interesuje .😏
Da li znate sta se desava kada je neko na PP autorskom ugovoru od 6meseci i ostane trudan? Da li ima pravo na trudnicko/porodiljsko?
Ma sramota ova drzava sta radi
Ovako je kod nas u Crnoj Gori za porodiljsko odsustvo:
"Visina sredstava koja se refundiraju poslodavcu za zaposlenog koji je prije ostvarivanja ovog prava bio u radnom odnosu:
1) najmanje 12 mjeseci neprekidno, je prosječna zarada zaposlenog za 12 mjeseci koji prethode mjesecu ostvarivanja prava na porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo;
2) od šest do 12 mjeseci neprekidno, je 70% od prosječne zarade zaposlenog za vrijeme rada koji je prethodio mjesecu ostvarivanja prava na porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo;
3) od tri do šest mjeseci neprekidno, je 50% od prosječne zarade zaposlenog za vrijeme rada koji je prethodio mjesecu ostvarivanja prava na porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo;
4) do tri mjeseca je 30% od prosječne zarade zaposlenog za vrijeme rada koji je prethodio ostvarivanju prava na porodiljsko, odnosno roditeljsko odsustvo.
Visina sredstava iz tačke 1, može se utvrditi najviše do iznosa dvije prosječne zarade zaposlenog u državi u prethodnoj godini, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike.
Visina sredstava iz tačaka. 2), 3) i 4), može se utvrditi najviše do iznosa jedne prosječne zarade zaposlenog u državi u prethodnoj godini, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike."
Ja sam dobola otkaz cim sam se vratila sa porodiljskog
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Prelepe fotografije majki koje doje blizance »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »