Komentari za tekst "Pedijatri: U ishranu dece od 4. meseca uvoditi i jaja, ribu, kikiriki"

Komentara
9
Ostavite komentar
Ja sam dojena godinu dana pa sam dobila ekcem od bebi kašica, a astmu sam dobila sa 4 godine... Tako da to nema veze s dojenjem. Što se alergena tiče, ja bih to oprezno. Pogotovo namirnice na koje već postoje alergije u porodici. Počela sam sinu da uvodim kašice od 4. meseca ISKLJUČIVO na preporuku pedijatra. Ja sam želela da čekamo do 6. meseca, kako preporičuje SZO.
Sva ta pravila se vremenom menjaju. Nas troje je mama podigla na knjizi VASE DETE I VI....po toj knjizi prvi nemlecni obrok dsje se bebi sa navrsena 3 meseca-i to su ceralije (pirincane pahuljice uglavnom)...nakon togs, sa 3 i po meseca uvodi se lagano povrce...pa sa 4 meseca meso i na kraju voce....a jaja, i ostali alergeni kasnije....neki cak posle 1.godine zivota (kao npr. med)...Obzirom na to da je ta knjiga dugi niz godina bila alfa i omega u odgajanju dece, verujem da smo vecina nas mama ovde odgajene upravo u skladu sa instrukcijama iz te knjige...i hvala Bogu zdravi smo...
oni su sada sve izmenili...te ne sme pre 4.meseca zivota...te onaj caj od komoraca koji se bebama davao od druge nedelje zbog grceva, sada ne sme pre navrsena 3 meseca (a sta ce mi taj caj tada, kada do tada grcevi prestanu)...i tako....u svakom slucaju, ja sam za to da svaka mama treba da slusa svog pedijatra, ali i da slusa i prati svoje dete, kao i da slusa savete starijih koji su nas odgajali...ja sam prvo dete podigla tako...a i drugo cu...


Ali same namirnice nisu iste sada i u doba kad ste vi bili bebe. Mene ne bi bilo strah da bebi dam voće i povrće koje sama uzgajam, ali mi za kopovne namirnice nije isti slučaj.
Ja sam pratila smjernice SZO i moj sin je alergican na mlijeko, a nije ga probao do 8.mjeseca. Iskreno, sa drugim djetetom cu ranije da uvedem alergene, jer sam i sama pomislila da ukoliko od pocetka uvodite sve namirnice manja je mogucnost da dijete bude alergicno. A s druge strane dijete ce imati raznovrsniju ishranu od pocetka.
Iz perspektive majke, smatram da je mnogo bitno da majke prate sebe i da na osnovu toga uvode namirnice detetu. Po preporuci pedijatra ja sam detetu prvo uvela jabuku a moje dete je alergicno bas na tu namirnicu, kada sam malo razmislila zakljucila sam da ni ja ne jedem jabuke. Isto tako dete ima alergiju na proteine mleka i ja ne jedem mleko. Takodje ne jedem jaja i sada zumance moram maksimalno da odlazem jer ocekujem da ce i dete biti na jaja alergicno.
Ne znam koliko bih se usudila odmah ukljuciti potencijalne alergene.... moja malena je dojena beba i dobila je osip po celom telu nakon sto sam ja pojela kikiriki. Sta bi tek bilo da sam njoj dala da ga pojede 🤔
Joj ja bas danas citala za jagode.. uskoro stizu, tacnije bas kad treba da se porodim 😊 a zelim da dojim bebca i rekoh da procitam da li smem jagode ono pise da smem ali ako primetim kod bebe osip da prestanem. Pa sta vredi tada da prestajem kad se dete vec ospe.. Opet neki pisu da te alergene treba jesti u toku dojenja jer se navodno na taj nacin priprema bebin organizam preko mleka na te proizvode.. Pih ko ce ih pohvatati sve kad razlicito pisu. 😊
Ne znam otkuda ovaj tekst sa uvođenje hrane sa 4meseca kad Američka pedijatrijska asocijacija, Svetska zdravstvena organizacija i dr preporučuju uvođenje hrane od 6 navršenih meseci... Kucajte na Google-u da proverite.
Tako je. Postoji niz razloga zašto se uvodi sa 6 meseci, ali kod nas je izgleda popularno takmicenje među majkama koja ce prva dati bebi nemlecnu hranu. A i ruku na srce, ni nasi pedijatri nemaju jasan stav oko toga.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »