Komentari za tekst "BEBAC: Ministri obmanjuju roditelje. Decu ne hrane prazna obećanja!"

Komentara
35
Ostavite komentar
opet nema roditeljskog i decijeg dodatka

Nije mi jasno ko glasa za ovu vlast? Roditelji su nazalost vrsta koja izumire i to zbog neresenuh egzistencijslnih pitanja. Drzava je resila da udari u srz nacije - da odvarati ono malo ljudi koji se usude da pozele dete od te ideje. Kao mama deteta od god i po dana koje ide u vrtic mogu da kazem da je imati dete pravi luksuz u danasnje vreme. Kosta sve i to puno. Od vodjenja trudnoce, preko porodjaja, nege bebe, pelena, odece, bebi opreme, hrane.. Ako vam dete ima zdravstvene probleme a nemate pare za privatnog lekara ne pise vam se dobro jer je pedijatara jako malo a u narednih 5 godina ce trecina otici u penziju. Neko je iz trenutne vlasti izjavio da dete moze da se gaji sa 10000din mesecno. Kako? Doplata za vrtic 6000din, par obuce na rasporadji 2000din, Pelene 7000din, nega za kozu sa atopijom 2000din, priobiotik za decu sa atopijom 45000din, to je vec vise nego duplo vise para... a gde su odeca, hrana, igracke, knjige, aktivnosti? Da ne pominjemo da su mamama umanjene plate na 65% za svaki dan bolovanja koji koriste za negu deteta. A neminivno je da ce svako malo biti bolesno kad krene u vrtic.
Ja sam se porodila u novembru 2017, sada ocekujem platu za januar 2018! Bas malo kasne citavu godinu! Bitno da sam otkaz regularno popila na vreme!
Nestašica vigantol kapi za bebe, najpristupačnije kapi za bebe mnogim roditeljima što se cene i količine tiče jer jedna bočica ima rok od 6 meseci od dana otvaranja i do bebine prve godine treba 2 bočice što košta oko 300 dinara. Ostali d3 vitamini su daleko skuplji a neophodni su bebama dok ne napune godinu i poželjne u zimskom periodu kada nema sunca, prirodnog vitamina d koji je glavni u borbi protiv virusa. Državno, opet zarađuje na bebama i maloj deci. Sramota
Uz ovo dodati i : 1. u decembru je kasio i roditeljski dodatak, 2. refundacija Beograda za privatne vrtiće je baš baš baš kasnila ovog meseca (u odnosu na prethodna kašnjenja). Bukvalno sad dobila refundaciju za decembar kad na naplatu dospeva boravak deteta za februar...
Bitno je da non stop slušamo o suficitu...
Meni je juce uplaceno bolovanje. Po starom sam, Nis je u pitanju.
TRENUTNO MORE NAS MAMA KOJE NE PRIMAMO PLATE!!! PRETVORICE SE U OKEAN!!!
Ja sam se porodila septembra i jos ni resenje nisam dobila a ne platu 😲
Sramota!!!
Ja sam krajem oktobra otvorila porodiljsko novembra se porodila a prvu uplatu sam primila januara.A papire sam predala u 27 mart.Sad cekamo resenje za roditeljski dodatak.
Gde vi predajete te papire ..meni je dat jedan papir za otvaranje porodiljskog da se preda u firmu i to je to..Nista mi vise niko nije trazio niti znam gde treba da nosim te papire po novom ..ako neko moze tacno da pojasni ..hvala .
Jel moguce?
Mislim ja tek treba da predam papire za porodiljsko i sad kad vidim sta sbe pisete muka me vata i vec me boli glava od tog perioda sto predstoji.
Joj, boze unistice nas...i kakva je to politika podsticanja radjanja kad nemas ni za hleb...
Kako izgurati 3,4,5 ili 6 meseci bez primanja...i kako gajiti to dete?
Stvarno su nas stavili u nezgodnu situaciju.
Srbija- divlji zapad ... Sram da vas bude.Nedostaje mi Zagreb tamo su barem bolji prema trudnicama i porodiljama!
Pozdrav svima, meni je otvoreno trudničko bolovanje 13-og septembra, a porodila sam se 15-og oktobra. Tek sada u januaru sam dobila rešenje o zaradi za porodiljsko, ali para nema nigde. Od oktobra meseca nemam nikakva primanja i mnogo je teško finansijskih izaći na kraj sa mizernim cenama za bebi opremu (kreme kao i ostala hemija, pampers, dohrana i td.). Hoće li se nešto promeniti i kada će biti redovna primanja?
Drage mame krajem godine je podnet predlog izmena Zakona. Mozete pogledati na sajtu Narodne Skupstine. Koliko sam videla predlog je da se prosek vrati na 12 meseci, da se mamama koje mnogo zaradjuju vrati maximalan iznos 5 prosecnih zarada, da se mamama koje nisu radile svih 12 meseci racuna minimalac za te mesece koje nisu bile zaposlene. To je otprilike. Najavljuju da ce u prvoj polovini godine biti odluceno po ovom pitanju. Ostaje da cekamo da vidimo sta ce od predloga izmena biti stvarno i usvojeno.



Ocigledno je da ne planiraju da menjaju zakon niti da refundiraju ono sto su do sada uzeli. Mogu vam reci da mi je 5.1 stiglo novo resenje za porodiljsko (beba ima 3 meseca) koje glasi na isti umanjeni iznos kao i prethodno kada je porodiljsko otvoreno. Znaci bez promena! U tom resenju se jasno vidi kolika je razlika izmedju moje prosecne zarade i naknade koju su mi odredili i ta razlika iznosi 60,000 din mesecno! Pa eto koliko gubim....
od oktobra na porodiljskom a dinar jedan primila nisam to je vec tri i po meseca!Sramota!!!i jos imaju obraza da mi objasnjavaju kako je rok za obradu zahteva 2 meseca i jos mesec za isplatu!!!a porodilje za to vreme da zive od gledanja u novogodisnju rasvetu!!!sramota!!!bebi paket u porodilistu se sastojao od reklamnih uzoraka.sve su unistili i upropastili.sramota,a naravno ni na jednoj televiziji se niko ovim ne bavi jer ocigledno ne sme.
Od septembra cekam uplatu. SRAMOTA gde zivimo. Sramota sto se niko ne pita dal sam ja samohrana majka ili ne? Da mogu kao sto nazalost ne mogu stavila bih ja njih u isti ovaj polozaj finansijski kao sto sam sada ja.
Meni se place od ovoga.Kako mogu ovo da nam rade,nama koje stvarno zelimo decu i koje smo jedva cekale da ostanemo u drugom stanju
Da li je nekome isplaćeno trudničko bolovanje za novembar 2018. godine?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »