Komentari za tekst "Porodiljsko odsustvo i trudničko bolovanje - ovo je važno da znamo"

Komentara
149
Ostavite komentar
Tvoj izabrani ginekolog iz Doma Zdravlja ti otvara bolovanje ukoliko za to postoje indikacije. Prvih 30 dana se otvara bez Komisije. Svaki naredni mesec bolovanja ide uz odobrenje Komisije.
Moja trudnoca je rizicna od pocetka pa su meni vez problema produzavali bolovanje, ne znam kakav je slucaj sa "normalnim" trudnocama. Svakako mora postojati neka terapija na osnovu koje se daje misljenje da si u riziku od pobacaja npr Utrogestan.
Pozdrav
Ja sam trenutno na porodiljskom, ali sam ostala u drugom stanju. Da li imam pravo i na trudničko odsustvo ili ne?
naravno da imas pravo ali s obzirom da je i porodiljsko i trudnicko 100% plate sacekaj da ti istekne porodiljsko pa onda otvaraj dalje bolovanje.
i ja sam bila na porodiljskom,i saznala sam da sam u deugom stanju,tak kada mi je isteklo porodiljsko ja sam otvorila novo trudnicko. pozdrav :-)
Juce mi je stiglo resenje za porodiljsko bolovanje i odbijena sam, dakle 0 dinara cu primati u narednom periodu. Nemam 18 meseci vezanog radnog staza i zbog toga sam kaznjena. Ne znam da li sam se ikada osetila ovako ponizeno kao sad. Hvala drzavi i svima onima koji su doneli novi zakon koji radi na tome da podize natalitet.
Ja sam imala samo 6 meseci (bez trudnickog) radnog staza vezanog i dobila sam porodiljsko, ne kapiram kako su mogli da te odbiju, iako imas mesec dana radnof staza pre otvaranja trudnickog i porodiljskog imas pravo na naknadu jer oni zbir plata za poslednjih 18 meseci dele sa 18, tako da ja sa mojih 6 meseci radnog staza imam oko 11000, zali se na donesenu odluku.
Kako ste odbijeni, koliko sam razumela ne moramo da imamo vezano 18 meseci . Npr ako ste radili 10 meseci pa niste radili 3 pa onda opet radili 3 meseca vama se deli tih 13 plata sa 18 i dobija se iznos za porodiljsko.
Ovo se odnosi na istog poslodavca?
Ako vam je resenje na 0 dinara, to znaci da 18 meseci pre trudnoće niste radili. Pošto se to zove porodiljsko odsustvo nemate sa čega ni da odsustvujete, ali imate pravo na naknadu za nezaposlenu porodilju.
Da li neko zna da li imam pravo na porodiljsko i gde da ga otvorim,posto u trenutku saznanja da sam trudna nisam bila u radnom odnosu? Treba da se porodim za 10 dana ,a ja ne znam koga da pitam.
Porodiljsko bolovanje, tj odsustvo sa posla znaci da odustvujete sa posla. Ako ne radite nemate sa čega da odsustvujete. Srdačan pozdrav
Sta se desava u situaciji kada zena za vreme porodiljskog odsustva za prvo dete ostane u drugom stanju?
Kako se onda obračunavaju sledece trudničko i porodiljsko bolovanje za to drugo dete?
nista posebno :) to ne menja na stvari. ti po svom programu otvaras i zatvaras nadovezano jedno na drugo bez preklapanja a ako pitas za prosek zarada, u prosek za drugo trudnicko i porodiljsko ti ulazi sve iz prve trudnoce i prvog porodiljskog...
Zasto i trudnicko ne ide direkt na racun trudnica kao porodiljsko. Ja sam 11 god radila u firmi, otvorila sam trudnicko bolovanje i dobila sam trudnicko samo za 1 mesec, radnicima su ostali duzni 3 plate takodje i meni 3 meseca trudničkog, firma se zatvorila nista od plata nista od mog trudnickog a tolike godine sam radila. Kad mi budu obracunavali porodiljsko imacu 7 nula.
trudnicko ide na racun trudnice ali placa poslodavac.
A sta se desava u slucaju da sam tik pre saznanja da sam trudna, u firmi u kojoj sam zaposlena, prijavljena na puno radno vreme, a do tada sam bila na 4 sata. Da li sam ja od onih koje imaju prava da se zale zbog smanjenja primanja? Jer je prosek poslednjih 18 plata znatno manji nego poslednjih 6, 7 koliko cu raditi u toku trudnoce.
SA ovakvim naknadama za trudnicko i porodiljsko odsustvo sigurno drzava nece da poveca natalitet. Sramota da je svakog ko je glasao za ovakav Zakon, da zene primaju po 2 -3 hilj dinara...!
Ne razumem ovo poslednje. Znaci ja sam se porodila u aprilu 2018,krecem da radim u martu 2019. Zatrudnim ponovo u aprilu i otvorim trudnicko bolovanje, da li ce mi naknade za porodiljsko bolovanje biti u punom iznosu ili ne?
bice
A posle porodiljskog od 3 meseca sta se desava sa naknadom za negu deteta, to se nigde ne spominje?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »