Komentari za tekst "Porodiljsko odsustvo i trudničko bolovanje - ovo je važno da znamo"

Komentara
149
Ostavite komentar
Mislim da ne podpadate pod povecanje plate niti smanjenje dok ste u statusu trudnicko/porodiljsko. Svakako ako i nije tako i imate pravo a poslodavac vam ne daje povecanje to je isto njegovo pravo kao privatnika da daje visinu plate kome i kad i koliko zeli...
A da li to važi i za one koji su na budžetu? Na trudničkom sam skoro 2 meseca, sad ću na komisiju, a imam još nekih 2 meseca do otvaranja porodiljskog. Najavljuju povećanje u prosveti 9% u novembru, što stiže s decembarskom platom. Da li to kai i mene dok sam na trudničkom? Na porodiljskom me verovatno ne kači?
Cao, ja radim na crno, i nemam dana radnog staza. Trenutno sam trudna, da li neko zna da li postoji neka vrsta pomoci nezaposlenim porodiljama?
Mila, idite do socijalnog raspitajte se. Moja kuma nezaposlena primala je pomoc ali ne ocekujte vise od 5-6000din. Mozda su smanjili i na par hiljada sad...
Ja sam na trudničkom od 8. aprila i samo sam za prvi mesec dobila 100% plate ovako mi dolaze neke uplate koje nisu ni blizu tih 100% koje mi poslodavac izgleda uplaćuje iz njegovog džepa, hoću li i kad ću dobiti razliku neznam😞.
Otvorila sam i porodiljsko, 3 dana do termina, trudničko kasni 7 mesec, večito im fale neki papiri i slično.
Tako i ja. Samo prvi mesec dobila minimalac a ovako dobijam svaki mesec drugqcije i to ni 20 hiljada.
Cao, prvi mesec na trudnickom pokriva poslodavac u iznosu od 100% plate. Nakon toga dobijala si deo koji uplacuje poslodavac (65%), ostalih 35 % treba da dobijes od drzave. Dp trenutka otvaranja porodiljskog stice ti sve te uplate koje nedostaju a u tacno kom trenutku i u koliko priliva zavisi od toga kada je poslodavac predao tvoje doznake.ugl.kasni oko mesec, dva ako oni predaju na vreme, a moze i vise. Misl da u socijalnom mozes proveriti da li je poslodavac poslao doznake.. Tako su bar meni objasnili i ja isto sad cekam :) trudnicko sam otvorila kraj maja i isto jos uvek nisam primila ni jednu uplatu od drzave.
Da li biste mogli da napisete slican clanak ali vezan za preduzetnice koje obavljaju samostalno delatnost?
Dobar dan, moja supruga je otvorila trudnicko bolovanje 21 Januara 2019 godine. Pre toga u radnom odnosu na odredjeno vreme je bila 6 meseci gde je dobijala platu 28000 dinara. Pre toga je imala pauzu od 4 meseca gde nije imala primanja. Pre toga je 6 meseci bila na SIZ-u i primala je po 15000 dinara, a pre toga je bila zaposlena i primala 25000 dinara.
Da li moze neko da nam pomogne i izracuna koliko ce ona dobijati para porodiljskom odsustvu.
Zadnjih 18 mes saberete i podelite sa 18. meseci koje nije radila racunate kao 0.
Radila sam 8-9 meseci kod poslodavca i primala 100% po starom zakonu. Bila na porodiljakom pa vezala novo trudnicko, sto je sada po novom zakonu. Da li neko pouzdano zna kolika je naknada za trudnicko, a koliko za porodiljsko? Hvala
Molim vas za pomoc. Unazad 18 meseci radim (10 meseci na ugovor o radu a poslednjih 8 ugovor o pp). Otvorila sam trudnicko 1.februara. Da li ja imam pravo na trudnicko bolovanje ili samo na porodiljsko? U firmi u kojoj radim ne znaju i nisu zainteresovani da mi objasne.
radim id 20 decembra u fabrici leoni radila sam mesec ipo i otvorila bolovanje trudnicko odsustvo kolka meni plata moze da bude ovako plata iznosi 35000 koliko sleduje meni
Oko 2000 din.
Da li neko zna koliko se čeka na isplatu porodiljskog u Beogradu od momenta otvaranja istog?
Za isplatu porodiljskog se ceka dva meseca od dana otvaranja. Nakon toga su uplate redovne svakog 21-og u mesecu.
Radim u skoli, trudnoca je na pocetku i nemam tegobe ali se bojim da mogu pokupiti od dece razne viruse i boginje a i stres sigurno nece pomoci. Da li imam prava na odrzavanje trudnice ili to mora da odobri lekar tj. komisija? Kalvi su kriterijumi za to, da li bas mora da bude problema ili moze da se dobije zbog mucnina i slicno?
sve mozes ako je lekar voljan da ti pise. komisija kako sam cula nikoga nije vratila ali postoje odredjene dijagnoze koje moraju da ti pisu.
Ja nisam imala nikakvih problema oko otvaranja trudnickog, iako mi je trudnoca uredna. Moj ginekolog mi je dao prvih mesec dana, komisija te nista ni ne pita ☺️
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »