Komentari za tekst "U budućnosti žene neće biti u mogućnosti da se porode bez carskog reza"

Komentara
70
Ostavite komentar
Svaka čast i čestitam Vam i na razmišljanju i na svemu. Porodila sam se tri puta prirodno. Da je morao carski bio bi i carski. Jednostavno nije bitno kako ćeš se poroditi. Važno je dete roditi živo i zdravo i da majka bude dobro. Sve ostalo je manje važno.
Zene koje su se porodile prirodno pa misle da ostale biraju cr da se ne bi mucile, ili one koje su trudne pa misle da ce im sa carskim biti lakse ocigledno nisu prosle kroz tako nesto, pa ne znaju da i carski (ne u trenutku porodjaja - ali onog trenutka kad prestane da deluje anestezija) i te kako boli, i da je oporavak znatno duzi nego kod prirodnog porodjaja. Ja sam kroz to morala da prodjem jer je beba bila okrenuta pogresno, a guzom nije imala sanse da prodje kroz porodjajni kanal. Odlucila bi se uvek za carski, ako je u pitanju zivot mog deteta, ali da je to bila laksa i bezbolna varijanta - nikad ne bih rekla!
4 porodjaja , prvi prirodan i tri hitna carska reza . Moje iskustvo je da je prirodan laksi i brzi oporavak posle carskog sam bila kao tezak bolesnik koji je upravo operisan!
Prvi put je prosao termin,smanjila se kolicina plodove vode a nisam se otvarala i poslali su me na cr,za drugi put su mi samo zakazali cr a verovatno ce i za treci. Nisam trazila,tako je ispalo.
Priroda nalaze prirodan porodjaj. Anatomija zene je takva i ne postoji dzabe porodjajni kanal. E sad, svasta nesto se generacijama menjalo. Prvo velicina beba. Ako se racuna neki prosek od ranije, to je oko 3,5 kilograma. Sada sve cesce cujem da su bebe preko 4kg. Pa naravno da se zene ne mogu prirodno poroditi. I naravno da sam za carski ako se mora i ako zdravlje bebe i mame zavisi od toga. Ja sam licno doktoru rekla da zelim prirodno, i da me vode na carski ako bas mora. Jesam se napatila, i otvarala vise od 18 sati, ali na kraju je ispalo kako treba, i bila sam zadovoljna. I opet bi isto. Ne mislim da sam ja neka super mama i bolja od drugih, samo nikad ne bih sama na svoju ruku trazila carski ako mora, ili placala za to. To ne mogu bas da razumem. Ali opet svako ima prava na izbor.
Moja je bila 4100 prirodno sa sve indukcijom.Bolovi su bili uzasni,zaplasena sam dal roditi drugo.Beba namucena ,zamalo se ugusila sa pupcanom vrpcom oko vrata,hematomima na glavi.Prezivele jesmo obe,ali moglo je i da se desi najgore.Smatram da kad je beba mnogo velika,treba na carski jer je veliki rizik i za majku i za dete
Ja sam rodila bebu 4.650gr prirodno dr je mislio da je 3750gr pa nisu ni pomislili na cr. Kada je babica izmerila bebu svi su se zacudili. Sve je proslo kako treba. Mnogo zena ode na cr jer nece da se pate. Pa bebu od 3200 vade cr. Sve moze da prodje ako je beba okrenuta lepo. Ali ima i previse razmazenih zena koje nece da prolaze kroz to nego hoce da ih uspavaju i da tako sve u snu prodje....
U mom slucaju,i u trenutku porodjaja je bilo pakleno jer sam se probudila usred operacije- zahvaljujuci anesteziologu u Zemunskoj bolnici u januaru 2018,data mi je isuvise mala doza anestezije pa sam uvedena u "plitko stanje",na srpskom jeziku= mozak mi je bio budan,osećala sam neverovatan bol kakav nikada u životu nikome ne bih poželela i vristala sam,ali glasa nisam imala jer su misici bili mrtvi. To je bukvalno horor bio,dok nisu shvatili da sam budna,pa su se setili da mi povecaju dozu. Svaki bol nakon toga je za mene makar bio mačiji kašalj...
Citam i ne verujem. I meni se bukvalno isto desilo u Zemunskoj bolnici pre mesec dana. Isti osecaj!!!
E ovo je moj najveći strah. Ne samo za carski nego bilo koju operaciju. SVAKA TI CAST zaista! Uzas, lekari katastrofa.
Ni mene nisu uspavali kako treba. Znam o čemu govorite. :(
Gospode Boze!!E taj lekar treba da se tuzi
Uh... ista bolnica, isto iskustvo, samo februar ove godine. Ako skupim hrabrost za narednu trudnocu ili spinalna anestezija ili se ne poradjam.
Pa kako ces u 9. mesecu trudnoce da se ne poradjas?
posle neuspesnog pokusaja prirodnog porodjaja, 24h, plus skoro 7 sati indukcije, uradjen hitan carski rez. i bas sam zelela da to bude jedan porodjaj prirodnim putem, ali nije islo. Hvala nebesima da za slucajeve kao moj, ili jos teze postojk opcija da se spasu zivoti mame i bebe. Ali svakako ne bi trebalo da bude "stvar izbora" i zelje.... Ali to znaju zene koje su svesne sta je bolje i zbog cega .... drugima se ne moze dokazati.....
Prvo dete sam rodila sa 25, drugo sa 36 i oba prirodnom putem, oba puta porodjaj izazivan, po 6 sati na indukciji BEZ EPIDURALA i trece planiram isto prirodnim putem jer nema nista lepse. Jesam za carki rez kad doktor to savetuje, ali generalno je najveci problem danasnjice sto se zene boje i gledaju kako bi izbegle "porodjajne muke" pa se onda same odlucuju za carski
Bravo Jelena. Ne vidim poentu da se neko hvali koliko se namucio porodjajem. Pa meni je drago sto epidural postoji jer je cin porodjaja daleko manje stresan za majku a samim tim i za bebu. Bolovi su tu ako ne na porodjaju cim prestane dejstvo anestezije pri carskom rezu odnosno kad prestane da deluje epidural. Sve nas boli kad tad ali bitno je da radjamo zdrave bebe i da imamo snage i volje da brinemo o tim malim punoglavcima sto izadju iz nas. Niste vece herojine niti majke ako pretrpite vece bolove na porodjaju. Kakva ste majka vidi se onog momenta kad dodjete kuci pa svi odu i babe i patronazna sestra i muz a vi sami sa bebom koju muce grcevi koja se muci da uhvati bradavicu vi koje zateze rana upaljene mlecne zlezde gomila sudova i prljavih stvari a na sve to ste neispavani puni hormona i tu ste samo vi i beba... E tu se vidi ko je velika majka, ona koja uspe sve to sama da iznese. Pozdrav za sve mame za mene su sve HEROJI!!!
Cemu velika slova kod "bez epidurala"... cini mi se da ste u nekoj zabludi da je postijedi takmicenje ko vise moze izdrzati...nejasno mi je sta mislite da vi dajete sebi ili bebi ako se bez epidurala poradjate pa isticete taj svoj herojski cin. Jako je ruzno tako kao suptilno imalovazavati one majke koje su tako nesto izabrale.
Obožavam te žene-majke-kraljice koje su rodile sedmoro dok su skupljale seno... Baš to što ste rekli, imam osećaj da je njima rađanje deteta takmičenje... Svima nam je porođaj najintenzivnije iskustvo u životu, i sve ga drugačije proživljavamo. Nisu ista ni dva porođaja jedne žene... Većina žena u dragoj Srbiji ne može da dobije epidural jer bolnice nemaju anesteziologa. Većina takođe ne zavrśi na carskom jer joj se tako ćefnulo. Meni početkom 9.meseca prognoziraju carski zbog disproporcije bebe i karlice. Još uvek se nadam da će se to mišljenje lekara magično promeniti ali ako to i krajem trudnoće bude definitivno mišljenje, nemam nameru da se isećam manje vredno jer sam se porodila pod anestezijom u operacionoj sali a nisam izgurala minimum sedmoro (al da bar petoro budu sinovi) kao neka heroina iz sena.
idiotizam nad idiotizmima da se zena po svom cefu poradja cr ako to vec nije neophodno iz medicinskih razloga. prirodni porodjaj ima toliko benefita. sama sam morala da se porodim cr i ne bih nikome to preporucila ma koliko je moje iskustvo bilo ok i operator je bio najbolji doktor u toj oblasti koga imamo.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Prelepe fotografije majki koje doje blizance »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »