Komentari za tekst "SAVETI BABICE: Ovako se ponašajte kada dođete u posetu novorođenoj bebi"

Komentara
16
Ostavite komentar
Ja kad sam se porodila u junu,tada u nasoj drzavi nije bilo korone. Kunem se ,cim sam dosla kuci iz porodilista ama sva moguca familija je bila tu i to je bilo haos u kuci. Imam cerkicu od 2 godine ,koja je bila zbunjena ,nije znala sta se desava. Jer pored bebice koja je dosla kuci,ona je toliko plakala,jer joj se spavalo,nisam mogla ni da je zagrlim kako treba. Moja jetrva ima dvoje djece,koji su bukvalno jahali krevetac u kojoj je beba ,a ona je onako malo hladnija sto se tice tih stvari ,tako da nije ni reagovala. U jednom trenutku mi je doslo da placem. Zato nije pogresno ovo ni malo! Da sam znala i ja bih okacila to na vrata kunem se i to velikim slovima. Evo i sad kad je bas haos od korone dodju,ljube djecu. Ja mislim da ja grijesim. ja treba da skrenem paznju a ne da kukammm 😒
Jedina dobra stvar u vezi sa koronom je to sto smo se oslobodili nezeljenih gostiju i okupljanja u kuci, bar dok je beba skroz mala, inace bi me docekali na vratima pri izlasku iz porodilista.
Bravo! Kao da sam ja pisala😉
Sjajni saveti! Kazem iz iskustva posle radjanja dvoje dece..
Ja sam se upravo ovako postavila prema svima koji su imali nameru da se pojave prvi dan nakon dolaska iz porodilista. Svojoj rodbini sam lepo rekla da sam iscrpljena i da mi je tesko da primam goste, jer sam se porodila carskim rezom, i oni su to lepo shvatili i niko se nije ljutio. Suprug je to isto rekao svojoj rodbini, ali je njih to bas pogodilo. Insistirali su da dodju odmah, ali sam ja bila kategoricna i jasno i glaso svima rekla da ce poljubiti vrata ukoliko se pojave prvih mesec dana. Svekrva me je ogovarala po familiji kako nisam normalna, i kako njene cerke kad su se porodile svi su migli odmah u posetu,a ja sam divljakusa. I znate sta, uzivala sam sa svojom bebicom tih mesec dana ne opterecujuci se sto sam ceo dan u spavacici. A plus se je muzevljeva familija naljutila pa i sad retko kad dolaze. Totalni win win 😉
I ja se slazem jer sam imala iskustva da mi svekrva prvi dan posete uzme dete I ne vraca ceo dan samo kad je plakala da je gladna!!! To je njoj pomoc umesto da uradi nesto. Visili su po ceo dan u bolnici da nisam mogla ni da dojim , pa prvih dana da se izmuzavam e onda sam im zabranila da dolaze da imam svoj mir,drugacije nije islo. Visiti po ceo dan kod novopecene mame nije pomoc uopste jer se roditelji upoznaju sa situacijom,bebom... ne da bi okacila ovo na vrata nego bi uvelicala da se vrata ne vide uopste!!! Kad se samo setim pix...ja 36h mucenje da se porodim na kraju carski,a svekar dodje da cuva bebu ja vucem iz radnje ko idiot... takva pomoc mi ne treba.
Wau ovo je odlicna smernica za one koji nemaju osecaj.
Secam se kad smo imali babine za prvu cerku neka poznanica je bila do 23h, dete vristi a ona prepricava viceve u nedogled. Njen Sin otisao na kres kombinaciju pa dok zavrsi rabotu i pokupi je kolima.. oteglo se.

Sad kod drugog deteta jos nisu poceli da dolaze al imam traumu od tih sto zasednu. Ostalo mogu da progutam al kad se zadrze previse to ne mogu!
Ovo je skroz u redu,ako budem imala drugo dete,posete tek posle sest nedelja.Sa prvom bebom me je docekala puna kuca,a suprug i ja u haosu oko bebe,meni nije krenulo mleko,beba se rasplakala,mi nismo kupili adaptirano mleko,a nase majke i ostali kao pali sa Marsa.Naravno najbitnije je bilo peceno pile i torta.Vec posle dva dana su dosli prvi gosti,sve je morao suprug,sva sreca pa je on divan i snalazi se u kuhinji.Uglavnom,tekst je potpuno u redu.Sa drugom bebom,tek sa mesec i po posete.
Ovo je skroz na mestu, pogotovu ovaj deo što se tiče hrane, kod nas mora iće i piće a posle ne znaš sta ćeš sa sobom od sudova. I ako ovo neko smatra nepristojnim, taj ima problem sa istinom. ovo jeste istina bez ulepšavanja i bolja je takva nego nalickana. Pa ko voli nek izvoli, a ko ne još bolje za ukućane jer će biti bez negativne energije...
Bravo!!!

Ne vredi drugacije.. Kod mene su gosti dolazili obuveni, ocekujuci full rucak sa dezertom. Neki su sedeli po 6 sati.. Glasno se smejali i pricali iako je beba spavala u drugoj sobi. O tome sto nisam spavala celu noc zbog bebe to je posebna prica. Ja sa ranom od epiziotomije gostila sve njih.. Pa za par dana nove goste i to svi samopozvani.. Umesto da se posvetim bebi ja se bakcem sa njima.. Taman dodju jedni da vide bebu evo za par dana stizu sledeci. A vecina dolazi nepozvana. Svi uzimaju bebu i ako ne znaju da je drze, a o pranju ruka da ne pricam.. Kad bi mi neko bio u poseti ovih 15 min kao sto ova babica kaze ja bih njemu dala 50€ i spakovala kolace za poneti.
Ja sam to resila ovako-necu NIKO da mi dodje prvih 6 nedelja. Dolazili su nam samo roditelji i sestre sa svojima. Iskreno i oni su mi ponekad smetali iako nisam imala nikakvih obaveza prema njima.
Imamo dva meseca i tek nam pocinju dolaziti na babinje. Rana mi je zarasla, beba se privikla na pricu i generalno spoljni svet i sada moze da mi dodje ko hoce.
Ima onih koji su se uvredili ali se ne potresam zbog toga. Oni kojima je stalo do mene i toga kako mi je, nije bilo potrebe to ni da kazem.
U potpunosti se slazem sa svim ovim. Nekim ljudima naravno nije potrebno naglasiti da ne dolaze prehladjeni, operu ruke i slicno, dok sigurno postoje oni koji na to gledaju sa cudjenjem i ne mare ni za bebu ni za mamu. Kultura.
Otisla kod koleginice,najavljena,da vidim bebu. Obe smo imale zelju da popijemo kafu,ali je mala bila nervozna. Nisam mogla da izadjem iz kuce dok joj nisam oprala sve soljice,tanjirice i case koje smo upotrebile 😉
Tako smo mi bili kod moje drugarice, njoj nesto pozli i moj suprug je odveze u hitnu. U stanu smo ostali njen suprug, beba i ja. On je drzao bebu dok sam ja oprala svo sudje i sve posklanjala i od gostiju pre nas i za nama. Okupali smo bebu, ona kad je dosla sa infuzije imala je zadatak samo da legne i odmara.
Meni je to ok. I rado bi se ponudila da uradim nesto ili pomognem sta god da treba. Ipak je porodiljama najbitniji odmor i vreme provedeno uz bebu.
I ja se slazem da je ovo sasvim ok. I nije ni malo nepristojno nego lepo tacno i jasno receno sta treba da rade "gosti". Ako neki vec sami nemaju taj osecaj da urade sta treba onda je ova poruka sasvim na mestu. 👍🏻
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »