Komentari za tekst "Bebac Vladi Republike Srbije: Hitno vratite plate trudnicama i porodiljama"

Komentara
82
Ostavite komentar
Ovo je sramota! Trudnica sam cija zarada prelazi 3 prosecne plate u Srbiji. Da li je lose u ovoj zemlji biti mlada i uspesna zena i zasto bi mi neko rekao koliko je meni dovoljno ako sam do svoje zarade dosla sopstvenim trudom i radom?! Radim u firmi koja uredno placa porede i doprinose a zaradu isplacuje redovno a sada sam u situaciji da osim umanjene zarade se pitam da li ce mi i primanja kasniti. Na sve to imam i stambeni kredit i veoma mi je bitno da svaki mesec imam redovna primanja. Zelela sam i drugo dete ali u ovoj situaciji vise nisam sigurna. Polozaj zena u ovoj zemlji je sve gori i gori. Zasto bih ja onda kao mlada i uspesna zena ostajala uopste ovde i odgajala svoje dete?!
Kako jedna porodilja moze da podigne kredit? Ni o ovome ocigledno niko nije mislio!
Zna li neko da li je novim zakonom ukinuto 2 godine porodiljskog odsustva za trece i svako naredno dete?
I ja sam mama troje dece kad sam ostala sa trećim detetom trudna ja sam izgubila posao a pri tom i roditeljski dodatak na drugo dete a pošto sam htela da podnesem papire za treće dete što su govorili rekli su mi da nemam dovoljno godina radnog staža...Ja se pitam zasta radnjama kad kao trudnice i majke male dece nemamo ništa...
https://www.facebook.com/borbazanatalitetsrbije

Lajkujte, šerujte, hajde da napravimo BUM i da poništimo novi zakon, koristimo moć interneta, nemojte da vas mrzi da se borite za prava porodice! :)
Ovo je bruka i sramota drzave. Zaposlila sam se 15. marta i 24. aprila otvorila trudnicko bolovanje. Kada sam se zaposlila, odnosno potpisala ugovor o radu vec sam bila trudna, a da to nisam ni znala. Prethodno sam godinu i tri meseca radila na "crno". Nisam bila prijavljena. Napomenula bih da aktivno radim od 18 godine, sada imam 24. Znaci, vec 6 godina radim, od cega imam 26 meseci radnog staza, ne racunam ovo trudnicko bolovanje. Da li sam ja kriva sto zivima u drzavi gde vas poslodavci tretiraju kao roba, gde ne mozete dobiti osnovne uslove za rad, gde primate minimalac i to sto primate, primate na ruke... Kada potpisete ugovor na tri ili sest meseci radujete se kao da ste potpisali ugovor na neodredjeno... Da sam cekala neko bolje vreme i bolje uslove mozda se nikada ne bih ni ostvarila kao majka. Onda kada treba da uzivam roditeljstvu i da se posvetim svojoj bebi, ja treba da razmisljam od koga da pozajmim novac za stvari koje su bebi neophodne. A da ne pricam o racunima, hrani... Hvala ti drzavo. Ovo je klasicno ponizavanje. Ne znam kako vas nije sramota da nekome mesecno uplacujete 900 dinara, 1500.. pa ni paket pelena majka ne moze da kupi za tu vasu "pomoc". Sramota.
ZNATE LI STA JE NAJTUZNIJEE , STO CE JOS VISE MLADIH ODLAZITI !! JER JE DRZAVA ZABRANILA ZAPOSLJAVABJE U JAVNOM SEKTORU ZA STALNO ! da ne bi krsili zakon na svakih malo pravi prekide novozaposlenim, takooo da sanse
nema da neko i ako radi 18 meseci ih spoji u kontinuitetu jer je takav zakon .. da ne bi ljude primali na neodredjenoo. dalje rezultira ni jedna mlada osoba nece moci da odrzava svohu trudnocu !! zalosno je sto za mnoge stvari dok si trudan moras da ides privatno ,pa gde su svi lekovi koje treba da kupis, pa gde su racuni ... maaa tugaaa ej tugaa...
Trebalo bi odreagovati u sto kracem roku na bilo kakav nacin. Ovo je cista kradja. Vredjanje inteligencije. Nismo ovce. 🐑
Bruka !!! Posle neko tamo govori za povecanje nataliteta u Srbiji,da zene radjaju maze im oci sa 100.000 a ovamo samo izmisljaju nove zakone te mora 6 meseci a sad mora 18,sta da rade zene koje stvarno moraju da preleze celu trudnocu ?! Sto dalje od Srbije,ovde nema hleba za vasu decu!!!
Drzava je donela niz mera da unisti ovaj narod apsolutno do kraja. 18 meseci je suludo uzimati za prosek. Dovoljno je sto ce neka porodilja biti na evidenciji nezaposljenih i u tom slucaju ostvariti pravo na porodiljsko odsustvo jer joj drzava nije pre momenta porodjaja obezbedila posao!!!! Treba ovu bagru raskrkanti i skinuti sto pre odavde...unistice nas u svakom smislu!!!! Kazu prijavljujete se fiktivno 6 meseci da biste ostvarili pravo... pa normalno da cemo se fiktivno prijaviti kad nam niste obezbedili posao!!!
Ako imam 6 meseci prijave i otvorim bolovanje da li cu ista dobijati za porodiljskoo?? hvala punoo :)
Nijedna žena ne treba da radi u trudnoći??????????? Veruj mi nema u svetu države koja otvara bolovanja ženama kao u Srbiji. Danas ugledaš dve linije, sutra bolovanje, pa pred kraj porodiljskog opet trudna, pa na bolovanje i tako ne radi 4 godine, pa se čudite što uvedu ovakav zakon. A to za pušenje ne mogu ni komentarisati, pa zaboga prijavi nekoj inspekciji, svugde u zatvorenim ustanovama je pušenje zabranjeno.
A mene su gledali u fazonu sta sad ova ovde smeta, sto ne ide na bolovanje.
A jesi li možda razmišljala da radiš trudna, osim naravno ako postoji razlog za bolovanje? Trudnoća nije bolest.
Nije bolest, ali mozda zena ima jake mucnine i povraca. Greska je raditi u trudnoci jer se niko nece vama prilagodjavati. Ja sam radila u trudnocama i to u kancelariji, kazu nije tezak posao, kucka se na racunaru, popunjavaju papiri, a sto je u istoj kancelariji 5 pusaca koji ne haju za to da sa njima radi trudnica jer su oni, jelte, zavisni i ako ti smeta a ti idi na trudnicko, a ne mozes na trudnicko da ti ne bi smanjili naknade pa ti dete ima deciju astmu zbog uslova u kojima si bila u trudnoci. Nijedna zena ne treba da radi u trudnoci. Ja sam radila i sta sam dobila, dete sa decijom astmom. Dzabe sve pare.
Poštovani porodila sam se 23.01.2018 , Država Srbija me je odbila za roditeljski dodatak porodilji za prvo dete, razlog koji ću vam navesti je totalno bizaran i bezobrazan. Kao prvo raseljeno sam lice sa Kosova i Metohije i od 2001 godine sam prijavljena u Beogradu na istoj adresi s tim sto zadnjih godina mi imamo mesto prebivališta takoreći beli papir koji obnavljamo na dve godine i koji je kod mene bio od 20.07.2015 do 20.07.2017 i trebao se obnoviti ni dan pre toga nego posle 20.07.2017 godine a ja sam ga obnovila 24.07.2017 i važi do 24.07.2019 godine , znaci da je 21.07.2017 bio petak i nije mi tad odradjeno nego u ponedeljak 24.07.2017 godine i to je 1 dan da bi bilo vezano godinu dana na teritoriji beograda, pa se čudom cudim ine verujem da za jedan dan me neko odbije a pritom postoji tok od 15 dana za obnovu dokumenata, zaista sramota za sve šta nam rade i koliko nas podnistavaju a pričaju prazne priče i obecanja. Nadam se da ima neko ko može iole da mi olakša i posavetuje bar nekako šta raditi, više nije ni pitanje para niti bilo čega već jednostavno želim da znam u čemu je poenta svega
Mene interesuje da li stupio na snagu zakon da zene koje su ugovoru o privremenim i povremenim poslovima imaju pravo na placeno trudnicko i porodiljsko bolovanje? Licno sam do decembra (9-og meseca trudnoce) radila u drzavnoj firmi na istom ugovoru i naravno dobila otkaz kada sam trebala da otvorim porodiljsko. Pa me sada interesuje (jer planiram drugo dete) ukoliko bih se vratila na isto radno mesto (a imam mogucnost) da li se sada nesto promenulo, tacnije da li bih sada mogla nesmetano da otvorim trudnicko bolovanje?
Ne razumem o kakvim se navikama radi, jer je ocigledno da moram zatrudneti da bih otvorila porodiljsko, zasto komentar o "takvim navikama" jer sam redovno zatrudnela, ni sa kakvim "namerama". Branka, hvala puno na odgovoru, mislila sam da se usvojilo pravo na porodiljsko i na ovom ugovoru.
Bolovanje se otvara kada postoji zdravstvena indikacija, dakle i trudna radiš, pa onda imaš godinu porodiljskog. A sa takvim navikama da zatrudniš i otvoriš bolovanje bi te svako otpustio.
Meni je trudnoca bila normalna i radila sam do devetog meseca, ali kolege mi nisu bile normalne jer su pusili u kancelariji pa sada moje dete ima deciju astmu i o cemu pricamo. Pored zdravstvenih indikacija, proveriti i humanost uslova u kojima trudnica radi.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »