Komentari za tekst "Država poručuje: Izdržite s prvim detetom pa će s drugim biti lakše"

Komentara
35
Ostavite komentar
Evo moja zena je na trudnickom sa drugim detetom i ovo nece uci u naknadu a posto je odmah i a prvog deteta dobijace naknadu za 50% manje jer joj samo 12 meseci ulazi...a radila je 15godina u drzavnoj firmi pa vi vidite! U isti kos sve sta ite i to je resenje...sramota
Svi smo ogorceni novim zakonom... Kazu izdrzite sa prvim pa ce sa drugim detetom biti lakse. Ne znam zbog cega smatraju da ce nam sa drugim biti lakse. Na porodiljskom sam radi rodjenja drugog deteta i ne vidim po cemu mi je lakse ( sto se finansija tice) sada nego kada sam rodila prvo dete. Sada mi je drzava dala minimalac, jer sam pre otvaranja bolovanja bila 7 meseci u radnom odnosu. Dobijacemo roditeljski dodatak 2 godine po 10000dinara, to nama nece biti pomoc nego taman ono sto mi je uzeto sa plate, pa neka mi neko objasni kako to ova drzava pomaze uopste??? Iskreno i ne znam ko je to odlucio da se majkama uzima ono sto su zaradile. Da mi neko kaze zaposlila se da bi ostaalaa truudnaa, pa dobro alisam isto tako odma dobila aneks ugovora da potpisem, koji glasi da mi po isteku porodiljskog odsustva prestaje radni odnos. Da li to znaci da sam ostala trudna jer sam pronasla posao da bi dve goine imala primanja... IIII DA DRZAVO MOJA ONDA MAJKE RADJAJU DECU JER SU SE ZAPOSLILE.... DECA SU BLAGO ZA NJIH SE ZIVI, A NE ZA NOVAC!!!
Nigde nije savrseno. Svuda ima prednosti i mana...
Govorite o inostranstvu: u Francuskoj je porodiljsko bolovanje 16 sedmica ukupno: 6 pre porodjaja i 10 posle prognoziranog datuma porodjaja... Pa sada vi ostavite svoju bebu sa 10 sedmica i idite na posao.... A da bi je ostavili sa 10 sedmica, navikanavje krene 7-15 dana ranije... A kako je ostaviti svoju bebu sa 8 sedmica , da li neko zna to ?
Slazem se, svakome je svoja muka najteza.
Cupava se prepala od voditeljke... heheehehehehe. Spavas li mirno Milenice 😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉
Radim u državnoj firmi i na početku mog rada bilo je pravilo da dokle god žena radi na određeno ne sme da ostane trudna u suprotnom automatski dobija otkaz. Pravilo firme i to su svi znali. Prođe par godina,kad se pitaju nadležni hoće li biti primanja- biće. Sledeće godine ista priča.. Sad žena da da okaz i proba u drugoj firmi,već joj prošle godine,možda opet toliko čeka na drugom mestu i šta će,nada se... Kad dobije taj dokument da radi na neodređeno već ima godina i ako želi više dece rađa jedno za drugim jer nema više vremena da bira. Posle su skratili to čekanje na tri godine pa ili sledi otkaz ili primanje za stalno. Posle je bila zabrana zapošljavanja. Neće taj posao pobeći,kad istekne porodiljsko radiće ga dugi niz godina do penzije ako do tad i bude penzija... Ispada da ako želiš da radiš, ne postoji planiranje porodice već kad ti država dozvoli. Malverzacije su mogli sankcionisati na drugi način i direktno a ne preko svih trudnica,ovo je čista krađa. Sramota. I da dodam da nisu sve trudnice na bolovanju samo zbog rizične trudnoće već i rizičnog posla koji rade a uglavnom nema uslova ili ne postoji lakše radno mesto na koje bi je prebacili i koje ne bi ugrožavalo trudnicu i bebu.
Pitanje za Ivanu.. Da li znate koliko se u proseku ceka na posao u Srbiji ili to sto pricate, pricate na pamet?? Ovde nisu sigurni ni ljudi koji su stalnom radnom odnosu, o ugovoru na odredjeno vreme da ne komentarise. Cinjenica je da zivimo u uzasnim uslovima i da smo potpuno nezasticeni.
Ivana,nije stvar samo roditi dete,treba to dete i othraniti,iškolovati i td.... Nema veze da li je mlada majka ili starija koja želi dete. Teško se živi samo sa jednom platom (ako pričamo o prosečnoj zaradi u Srbiji), ako nema pomoći od roditelja. Zašto ne bi mlada mama želela i posao i dete?? Svašta. Ne ukazuje se svaki dan prilika za posao koji neko želi i za koji se školovao pa daću otkaz,roditi dete i opet tražizi posao. Ne znam zašto svi pričaju da ženama samo to porodiljsko treba da biboštetila državu i daje otkaz. Zašto ne bi pričali kako bi žena bila još bolja i produktivnija u poslu kad dođe sa porodiljskog jer ima još veću motivaciju da radi i zaradi za svoje dete,da mu obezbedi sve šta mu treba.
Sada po zakonu ako je zena prijavljena na odredjeno, ako ostane trudna, ne moze da dobije otkaz i primace platu, jedino joj po povratku sa porodiljskog nije osigurano radno mesto. Ali ako vec zeli mlada da radja, moze valjda da rizikuje pa da u medjuvremenu nadje drugi posao ako toliko zeli to dete, i ako vec misli da ce dobiti otkaz po povratku? Koliko zena radja bez ikakvog zaposlenja jer zeli dete?
Zar nije bilo logičnije da uvedu neke kazne za poslodavce koji odmah po povratku žena sa porodiljskog daju otkaz istim? Time bi bile zaštićene i žene a i država od fiktivnog zapošljavanja trudnica radi ostavrivanja prava na bolovanje..
Kako moze nekome da se zabrani da da otkaz? Ne mora poslodavac da je otpusti, porodilja prekine radni odnos..
Nije bilo logicno zato sto se u celoj ovoj prici ne radi o povecanju nataliteta niti se bilo ko na vlasti brine za isti.
Provlaci se nov zakon koji sluzi da se napuni kasa, a nama isprazne dzepovi, sve lepo izreklamirano i "uvijeno"..
Cista demagogija i sarena laza.
Sramno. Drzava nam je toliko jadna da u 7.mesecu trudnoce (verujem da nisam jedina) razmisljam da spakujem kofere i odem bilo gde iz ove drzave. Predsednice,svaka cast! Radite na povecanju nataliteta punom parom! A nama koji decu radjamo ovde- iskreno saucesce!
Ako cemo tako i ja sam ovde imala dve divne trudnoce, zatrudnela jednom svi cestitali, zatrudnela drugi put odmah, isto svi cestitali, zvali me na sva druzenja ruckove i ostalo. Primala oba puta tokom celog trudnickog i porodiljskog punu platu, kao da radim. Od drzave dobila na poklon prvi put oko 350 evra, sad cu za drugo na rate dobiti ukupno 2000 evra. Muz mi od svoje firme dobio 400 evra za rodjenje deteta. A koliki su troskovi zivota ovde i tamo?
ivana, mi smo pre trudnoce odlucili da odemo iz drzave. Posle godinu dana staza sam promenila posao i za mesec dana sam saznala da sam trudna. Imala sam strah da kazem to (posto u srbiju bi me napicili zbog toga) podlodavcu. Medjutim, i sef i kolege su se radovali i cuvali me dok sam radila (7og meseca). Veliko, pozitivno iznenadjenje. Od drzave sam dobila "poklon",1600eura,a posle mesecno odp 1000eura sa tim da mi je istekao ugovor. Poslodavac ( sad vec bivsi), je rekao da bilo kad mogu kod njoh sa se vratim da radim. Zahvalna sam sto sam ovde, a vi sestre,drzite se, valjda ce jednom biti bolje...
Mozete li da mi kazete kakvi su to bolji uslovi za trudnice i porodilje u inostranstvu?
A sta cemo sa tim sto gomila zena kad zatrudni nadje nekog da je prijavi da radi za 100 000, ona prima tu platu tokom trudnickog i porodiljskog bolovanja, poslodavcu daje pola posto je zaposlenje lazno i oboma to odgovara i onda lepo raskinu ugovor o radu i tu je onda drzava pokradena i u manjku za one koji postenk rade i zaradjuju platu. Znam vise ovakvih slucajeva. Drzava jedino ovakvim zakonom moze da se zastiti od ovakvih prevara. Svi kukaju kako im drzava nesto zakida, a sa druge strane kad treba od drzave da se uzmu pare koje im ne pripadaju tu su prvi... naravno da uvek ima neduznih pojedinaca koji ispastaju ali to je prosto tako, zbog mnogo bezobraznih i postenima se ukidaju prava, nazalost...
A sta cemo sa zenama koje su prinudjene da rade na crno jer se poslodavcima moze? Niko ih ne kontrolise i ne sankcionise, pa posle kukamo kad nam rafnici ginu na radnim mestima. Ovaj zakon skandal, ali je jos skandaloznije sto je drzava pokazala koliko je nesposobna da kroz inspekciju rada, koju mi poreski obveznici, takodje, debelo placamo sankcionice povrede zakona. Ovo se sve moglo resiti uz pojacan rad inspekcije rada i inspekcije zdravlja.
iii u potpunosti se slazem sa Vama.
Molim Vas!!!!! Koliko je takvih koji to uspeju da odrade?! Svi se uhvatili ove teme koju ste sad naveli, a poenta price je da je ovaj zakon uveden da bi se napunio budzet gde god to moze da se sprovede. Sad preko ledja trudnica, (prvobitno uvijeno u lep "papir" satro drzava pomaze natalitet, ma samo obicna reklama jedne stranke), a sutra neki novi zakon. Pa ne mozemo mi drzavu da ostetimo koliko ona moze nama da zakine!! Ne kazem da toga nema, ali trudnice koje su zakinule drzavu na taj nacin, su male bebe za razliku od "legalizovanih" lopova koji rasprodase i pokradose SVE sto se moglo pokrasti u ovoj drzavi!! Sta cemo sa mamama koje su prijavljene na minimalac?!!! Koliko one gube za vreme bolovanja?! Koliko tu drzava USTEDI? Da li ste to racunali?!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »