Komentari za tekst "Kako je država smanjila naknade porodiljama"

Komentara
168
Ostavite komentar
Da li neko moze da mi objasni sta se desava sa majkama koje ce posle 6meseci rada nakon prve trudnoce(tj zavrsetka trudnickog bolovanja), opet ostati trudne i otici na porodiljsko bolovanje?!
Kako ce se tu racunati plata?!
Ja sam vezala dve trudnoce,tacnije posle prve sam ostala trudna drugi put za vreme porodiljskog pa sam onda opet otvorila trudnicko i uskoro bih trebala porodiljsko,stvarno nemam reci za nasu drzavu i nazovi predsednika koji ocigledno hoce da svi odemo iz ove bedne drzave!
To se pita mnogo mama. Niko ne odgovara...
Ovo je katastrofa! Vise niko ne moze da povata kako sve ovo funkcionise. Onako u sali kazem suprugu: " Najbolje bi bilo da prilikom otvaranja porodiljskog imamo opcije da li zelimo da nam drzava pomaze ili ne." Iskreno izabrala bih da nam ne pomaze jer bih tako bar primala platu kao i za vreme trudnickog bolovanja. Lepo je i to sto drzava hoce da pomogne i nezaposlenim zenama ali taj novac ide iz dzepa zaposlenih zena a ne iz drzavne kase.
zanima me sta je situacija o da samnom. zaposlen sam od 2014. u 2016 si mi primili na neodređeno. i u 2016 maj sam otisla na trudnicko i bila sam na porodjaski bolovanje do 2017 nov. pa mesec dana godisnji odmora i tek u decembru sam pocela raditi. i radila sam do 2018 kraja marta i otisla sam opet na trudnicko bolovanje. otvirim porodjajsko bolovanje u oktobru. al onda meni kako se racuna plata? jer zadnji put sam radila malo vise od 3meseca al sam primljena na neodređeno i imam staza vise od 18.
Da li postoji neka peticija da je podrzimo potpisom i protestom! Ako treba nece nam biti tesko i sa stomacima do zuba da izadjemo i borimo se, kad nema ko drugi!
Imas link ispod. Deli na fejsu da vide i drugi
I zaboravili ste na mame preduzetnice koje drze zanatske radnje i koje tek nemaju nikakva prava i sve vreme trudnickog bolovanja i porodiljskog sve same placaju.Strasno,a na sve strane pricaju kako se drzava bori za natalitet,a sada ako si u visoko rizicnoj trudnoci moras da radis da bi opstao ili odmah sa porodiljskog umesto da te najlepse dane provodis sa bebom moras da se vratis na posao ili da te radnik kosta vise nego sto mozes da zaradis.Treba da ih bude sramota!!!
Sramota
Državo srami se
Umesto nama trudnicama i porodiljama da uplaćujete redovno vi nama sad oduzimate od plate
Pa, od čega da platimo stan, detetu da kupujemo šta treba, moramo i da preživimo od nečega! -.-
По новом закону жене које самостално обављају делатнос немају право на накнаду по основу породиљског одсуства већ да су сврстане у групу „осталне накнаде по основу рођења и неге детета и посебене неге детата.“
Сходно члану 17 и 19 Закона, накнада се остварује тек по рођењу детета, у трајању од годину дана и то без исплате доприноса за социјално осигурање.
I niste naveli mame preduzetnice koje tek nemaju nikakva prava.U visoko rizicnoj sam trudnoci,a imam zanatsku radnju i primorana da budem na bolovanju od samog starta,a radnju ne mogu da zatvorim,jer svakako placam taj lokal i racune ili da zatvorim i izgubim sve i i morala sam da zaposlim radnika i imenujem za poslovodju i sve vreme bolovanja sam dobijala od drzave 12000 tj 50% moje plate i sa tim taman placam doprinose i budem na nuli.A sada po novom zakonu vas posalju na porodiljsko 28 dana ranije kao i uvek,ali ne dobijate nista za tih 28 dana vec opet ja njima placama doprinose za taj mesec i tek kada se beba rodi nosite izvod i onda vam daju vasu zaradu po resenju u mom slucaju 24000 od koje opet njima placate doprinose,sto znaci da na moj minimlac meni ostaje oko 12000,13000,a opet imate radnika koji vas kosta minimum 43000.Uzas i najgore je to sto niko ne zna da vam kaze nista,kazu nisu proucili jos uvek zakon,ne javljaju se na telefone,a na svim bitnim pozicijama su postavili takve idiote sa kojima ne.mozete normalno ni da razgovarate i onda vas dovedu pred svrsen cin i kazu kako je za vas drugaciji zakon i ne primate nista vec vi njima placate i to u trenutku kada trebaju da vam isplate.I posle na sva zvona objavljuju kako zene trebaju da zatrudne i kako se drzava zalaze za njih.Fuj!!!Sebi politicari napunili dzepove,a izivljavaju se na porodiljama!!!
Devojke i zene, peticija je onlajn, hajde da se borimo za nasa prava.
https://www.peticije24.com/borba_protiv_smanjenja_plata_zaposlenim_porodiljama
Sakupljajte potpise, delite na drustvenim mrezama, ukoliko sakupimo dovoljno potpisa moci cemo da dopremo do medija i drzavnih celnika, nadajmo se da ce nas i nas omiljeni sajt Bebac podrzati u toj nameri.
Saljite ,zovite,sirite ,delite!!!! Ne moze niko majke da ponizava!!!!
ovo je stvarno tragično. Da li mi ovo treba da progutamo tek tako?
Sada se svi čude, a većina glasala za koga je glasala. Tako nam i treba! Ovo je takva farsa i sramota za državu da nemam reči.
Da li je ovo 100 posto potvrdjeno? Totalno se protivi zdravom razumu
!
BEBAC DAJTE DA ORGANIZUJEMO PROTEST. MAME,TRUDNICE,ZENE AJDE DA IZADJEMO NA ULICE DA KAZEMO STA IMAMAMO!

Ajmo zene da se organizujemo preko fb ili instagrama protest ispred skupstine, sto pre i da se šeruje sto više, bice nas mnogo ...
Eto vam Vucic!
I mene zanima kako bi mi se obračunavalo.. zaposlena sam na neodređeno od 1 februara 2017 i radila sam 3 meseca i onda sam otvorila trudnicko i u avgustu 2017 porodiljisko.. koje mi je sad isteklo a sad cu izgleda ponovo na trudnicko... ako mi se racuna sve u radni staz onda imam 18 meseci a ako ne onda imam samo 3 meseca pre otvaranja prvog trydnickog. . Ne mogu da verujem da ne daju ni minimalac

Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »