Komentari za tekst "Kako je država smanjila naknade porodiljama"

Komentara
168
Ostavite komentar
Strasno, niko ne reaguje. Jedino da se majke udruze.
Jadna li je ova drzava. Jos jedan razlog da se ode van.
Kada se porodim necu imati podrsku drzave, a svi propagiraju natalitet, radjanje, a i kada sam poslodavcu odnela doznake najavio je da ne ocekujem povratak. Strasno je kako se postupa sa majkama,i buducim majkam, u nasoj zemlji.
Zasto se cuti o tome, zasto nema nikoga da stane u zastitu trudnica ? Zastoooooooo ?
Ma šta je ovo žene..hoćemo li ćutati??!! Dajte bre da se organizujemo i napravimo frku u medijima.. Bebac uključi se..objave na vašem sajtu nisu dovoljne..dajte u medije..ovo je prestrašno!!!
Na porodiljskom sam,primam 24.000,po novom cu dobijati 1.333,33..
A samo kutija ad mleka je 2000,00
Hvala Srbijo!
Ovo je stvarno skandalozno. Jedan podmukao nacin da se zenama na porodiljskom znacajno umanje primanja. Toliko price o roditeljskim dodacima, novcanim podsticajima, a na kraju nam uskracuju ono na sta smo do sad imale pravo. Umanjenje naknade za porodiljsko odsustvo bice visestruko vece od pomoci koju nam daju!
Molim vas da ukoliko neko bude imao neki info o potpisivanju peticije, to napise i ovde. Sigurno ce biti dosta mama koje ce zeleti da ucestvuju.
Ne živim u Srbiji,ali mi baš bodu oči izrazi trudničko i porodiljsko bolovanje. Ne razumem zašto bolovanje. Koliko shvatam kad se žena porodi ona je na porodiljskom bolovanju. Je li to bolest poroditi se? Jedino da nisam dobro shvatila. Svugde je bolovanje ako si bolestan, kad se porodiš imas porodiljsko odsustvo.
"A kako bi se racunalo npr. ako sam do oktobra 2017. god. bila na porodiljskom (cemu je prethodilo trudnicko bolovanje), pa potom pocela da radim, a onda na trudnickom od juna 2018. god.?sam u slicnoj situaciji."

Aleksandra, nazalost, mislim da porodiljsko koje je prethodilo nece ulaziti u ovaj prosek, jer se racunaju samo primanja koja imaju karakter zarade, a koliko sam videla u Zakonu o radu, tu ne spada porodiljsko vec samo bolovanje do 30 dana. Bilo bi dobro da nam neko rasvetli ovo, ukoliko je upucen ili je eventualno dobio resenje, a u slicnoj situaciji je.
Kako da do ovoga dodje na svim vestima, da svi cuju bruku nase drzave, a ne samo da bebac pise o tome? Zgrozena sam, prvo su mi uzeli od firme redovnu platu od 40000din,dali sada porodiljsku minimalac, ajde cutim, besna ali cutim, a sada, bas sam po ovom primeru, dobijacu 8333din....? Jos citam neke mame ce i manje dobijati? Pa da li su oni normalni?! Hajde da svi ustanemo, da protestujemo, da ne znam sta uradimo.... Uzas.
Nikako, ocigledno je da niko od medija ne sme da pise o svemu ovome.
Odakle ova informacija da je samo u prva tri meseca zagarantovan minimalac mamama koje imaju vise od 6 meseci staza? U Sluzbenom glasniku se nigde ne navodi to niti u bilo kom drugom zakonu.
Zasto ovo nije udarna vest? Zasto ovo nije glavna tema svih vesti? Buduce majke, zelim nam svu srecu i neka je sve ovo samo ruzan san, zato sto ja drugog objasnjenja nemam. Drzavo sramoti se, uspela si da nam uznemiris najlepši period zivota.
Koliko vidim, po mom proracunu, ako tako stvarno bude, a plasim se da hoce, JA cu za 1. i 2. dete da placam drzavi a ne ona meni !!! A ovamo se hvale kako pomazu!!!
Zato cu SVE da uradim da svoju decu ucim da pobegnu sto pre odavde!!!
Ne radi se samo o ovom zakonu, od ove drzave nista nikada nismo dobili. Razocarenja na svakom polju!
Tacno! Pa se posle cude sto odlaze ljudi iz ove zemlje. Hrabrost je danas ziveti u Srbiji a ludost uopste imati decu u istoj!
Oni su izgleda dokoni i nemaju šta da rade (jer im nije dozvoljeno)pa presipaju iz šupljeg u prazno. Bolje da su ćutali ako nisu moćni ništa da učine, a moraju da sliže tuđinu. Teško da mi tu šta možemo, došlo je zadnje vrijeme. Ko je hrabar neka radja.
Da sad ne dužim kako sam radila i koliko pre svega ovoga. U glavnom, imala sam ugovor od tri meseca, na mesec ipo otišla na porodiljsko, plata mi je bila 32000din. neto sad mi je porodiljsko 8600din što znači da je trećina od pune plate bruto iznos i kad se odbije za doprinose i zdravstveno
ostane koliko ostane i to se prima. u ovom članku to ne piše.
Trudnoca je blagoslov od Boga.
Ona se u nekim brakovima prosto desi, neplanirano, sto ne treba da bude cudno.
Koliko sam shvatila .....ne smemo biti trudne ....ili cemo biti bez prihoda....
da li stvarno niko od institucija nece reagovati?????
Ovo nije nista novo. I pre 3 godine je isto bilo. Radila sam u drzavnoj firmi skoro 4 godine po ugovoru i tek tada primljena na odredjeno, radila nekih mesec ipo, otisla na trudnicko i primala daleko manje od minimalca... :( Srecom sada ima sajtova i udruzenja koje se bore protiv toga, ali dok se ne izmene zakoni necemo nista postici...
I zašto mediji ćute? Čitaju li ovo gospoda iz fotelja? Šta nam je s premijerkom? Jel je makar malo sramota? Rađaj ne odgađaj... Dakle, em smanjuju primanja, em komplikuju proceduru otvaranja trudničkog, porodiljskog i bolovanja radi nege deteta. Em optužuju poslodavce za malverzacije u isplatama zarada, em ućutkuju medije. Dokle?
Sramota
Sramota...A niko se ne buni,svi cute..A drzava uzima od trudnica.Izgleda da ce sve zene poverovati tek kada dobiju neku mizeriju od par hiljada din.Meni je razmak izmedju dve trudnoce 1,5god.Vise na trudnickom nego na poslu a dva razlicita posla.Ako dobijem par hiljada bice super.Ali ne brinite imate citavih 12 000din od republike.Srecno
Sramno, najkrace receno. I ono malo zakona sto je bilo je unisteno, a plasiraju se lazne price o pozitivnim izmenama i navodno podstice natalitet! Kako i gde radjati i odgajati bebe od vazduha posto nece biti novca ni za sta... Bruka i sramota
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »