Komentari za tekst "Država štiti sebe preko leđa trudnica i porodilja"

Komentara
7
Ostavite komentar
U tekstu se navodi da izvesni Dr Mario Reljanović sa Instituta za uporedno pravo ističe da će se od sada neto osnovica na koju je porodilja plaćala doprinose, prilikom isplate naknade od strane države računati u bruto iznosu. Navodi i primer: "Ako ste primali 50.000, to vam je neto osnovica na koju ste plaćali doprinose, između ostalog i zdravstveno osiguranje. I ako ste 18 meseci imali istu platu od 50.000, mislili biste da će vam i naknada biti 50.000, međutim neće. Biće vam 50.000 u bruto iznosu, što je u neto iznosu 20 i nešto hiljada, praktično minimalac – upozorava naš sagovornik. Kaže i da je na taj način prekršena Konvencija Međunarodne organizacije rada o zaštiti materinstva, koja predviđa da majke, trudnice ili porodilje, za vreme korišćenja tog prava, ne mogu da imaju primanja koja su niža od dve trećine primanja koja su do tada imala." Ako je ovo tačno i nije dezinformacija ili loše tumačenje ispada da će svi imati dosta manju naknadu za vreme porodiljskog nego što je bila plata. Da li je ovo tačna informacija?
sta sad ovo znaci?! Ako mi je plata npr 50.000 kao sto je navedeno u tekstu, ja na porodiljskom ne dobijam vise celu platu nego 20 i nesto hiljada.
Za vreme porodiljskog drzava mi uzme oko 300.000 din.Ako mi je 1. dete dobijam od drzave 100.000 a za 2.dete 240.000din.
U prevodu: Za prvo dete ja sam u minusu 200.000 din a za drugo dete sam u minusu 60.000 din.
Sta ste mi onda dali i pomogli?!!!!!
U ovoj državi zakoni su sve bolji i bolji... I sve ih ima više novih.... Sve su super sredili. Naručio zdravstvene kartice, s kojima možete obrisati du** ako nisu overene. Znaci ako nije overena, ruku u džep pa vadi, da bi otišli na pregled, a dok im traje overa isto ruku u džep, pa prodje prvi trimeatar, pa drugi, pa se samo nadate da će odraditi do porođaja, da ne biste platili i sam porođaj.... Vidi se kolko im znače trudnice.
Izvinite.... Ne razumem da ako neko ima platu 50.000 din svih 18 meseci kako naknada za porodiljsko da bude minimalac? Nelogicno
Ja sam imala sreće da mi plata ne kasni ni dan, hvala poslodavcu na tome, znam da je to retkost u ovoj državi. Sa prvim detetom na uplatu sam čekala 6 meseci.... Nesavesni poslodavci su problem ne savesne države, u normalnoj državi poslodavci ne bi smeli i mogli da rade to što rade (ovo važi za sve zaposlene ne samo za trudnice i porodilje)! Zahtev za roditeljski dodatak je predat u porodilištu, elektronski, a rešenje pa i uplate su stigle posle 3,5 meseca.... Ne znam kakve će koristiti trudnice i porodilje imati od toga što će im država direktno uplaćivati novac, kad im za rešenje treba 3 meseca.... Znači opet će čekati.... ☹️
Ma sramota, niko ne zna da objasni zakon, niko ne zna da ga primeni, sto se tice javnih institucija. Navodno drzava stiti trudnice I porodilje, tek kad vam zatreba nesto vidite kakav je ovo uzas od drzave. Niko ne trazi da mu se daje novac za rodjenje deteta, svako radja dete zbog sebe, ali na svakom koraku neko spotakanje od strane drzave. Sramota u kakvoj drzavi zivimo, SRAMOTA...
u prethodnom članku (mislim da je nešto tipa "kolika će mi biti plata na porodiljskom") napisali ste da se kao osnovica uzima bruto plata u posledniih 18 meseci, a sada ovde čitamo da je osnovica zapravo neto plata... da li možete, dragi bebac, da potvrdite šta je od toga tačno, pošto čisti sumnjam da će iko na tim šalterima po kojima se šećkamo ima pojma o bilo čemu. makar od vas da ne dobijamo oprečne i nepotpune informacije.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »