Komentari za tekst "Porođaj ima najveći uticaj na uspeh u dojenju!"

Komentara
49
Ostavite komentar
Ne razumem majke koje tako lako odustanu od dojenje, samo da se one ne muče ipak ne možeš posle da odgurnes bebu nekome sa flasicom eto pa ga sad ti nahrani ja cu ospavat to su samo izgovori a Srbija što se tiče svega je na zadjenm Mestu
Ovo je najprimitivniji komentar koji postoji.
Drage mame, dojenje kreće kada beba dođe, ali pre toga imamo 9 meseci za edukaciju i psihičku i fizičku pripremu. Izvlačenje bradavica 4 meseca pred porođaj- 5minuta dnevno i lanolin. U porodilištu sam imala lepo iskustvo. Tražila sam da mi objasne kako da je nahranim, obučem, držim, previjem pupak...sve što mi je palo na pamet pitala sam i dobila odgovor. Prvih 6 nedelja sam kombinovala podoj i AD dok se mleko nije ustalilo, pumpicu nisam mogla da koristim, već sam koristila bebu kao pumpicu, samo da mi smanji pritisak nadošlog mleka. Dojim već 10 meseci. Bitno je pitati, nije sramota ne znati, već ne hteti naučiti.
Zar je toliko pogrešno biti informisan...očigledno je bolje reći "kuku država je za sve kriva". Nisam ja ni učiteljica ni štreberka, već neko ko na lep način uvek dođe do cilja.
Kakva streberka! Dojila sam i ja prvo dete 14 meseci al nisam isla okolo i prosipala mudrost...Ako moze, moze, ako ne moze pa sta da se radi....
Hvala uciteljice, i mi cemo pitati sledeci put. Znacemo sve za peticu! Sta nam sada i ti rece sto nismo znale
Da ne pročitah ove komentare ne bih znala da ovakve stvari postoje. Dojila sam oboje po 16-17 meseci, nikad ni najmanju teškoću nisam imala, sem osetljivih bradavica prvih 10-ak dana dok se nisu razradile. Lično mislim da je ovde problem u zdravstvenom sistemu Srbije. Meni se čini da su žene neinformisane i da ne postoji niko u porodilištu ko vam pomaže. Živim u Sloveniji i stvarno evo moje drugarice sve imaju decu i svaka do jedne je dojila, sve poznanice, svi. Ali ovde se u porodilištima toliko sestre bave time i majka toliko saveta dobije dok ne krene kući, a imamo i sajt sa odličnim online savetnicama za dojenje. Od ovih mojih prijateljica ni jedna kući nije puštena dok dojenje nije krenulo i sve smo dobile mnogo saveta.
Kada neko da „minus“ na ovako iskrene komentare majki, koje zele da doje svoju bebu, ali zbog puno razloga ne mogu, dodje mi da im pocupam usi! Sta tu ima da se nekome ne svidi je li??
Uh...kad se setim dojenja, sva se najezim! Sa prvim detetom, nakon porodjaja, dojenje u bolnici, mleko brzo nadoslo, sve je nekako islo ok dok nismo dosli kuci...mleka sam imala previse, zapusili se kanali, beba place i sisa, zaspi polugladna pa se probudi, nema snage da izvuce...ja placem, grudi bole, ragade, mastitis, cuda!!! Ne znam odakle mi snaga da sve to istrpim...izmlazala sam mleko posle svakog podoja 7 meseci...i tu sam negde i prestala da dojim jer sam zatrudnela sa drugim...porodim se i kontam da su se "razradili kanali", kad ono jos gore!!! Grudi kao kamen, ni pumpica nece da izvuce, temperatura , i zaustavila sam mleko odma! (bolje da ne pisem te muke izvlacenja tog mleka iz grudi)
Trudna sam sa trecim, 6 mesec...DOJENJE? NE! Adaptirano mleko je zakon! Beba je srecna i sita, lepo spava! A ja sam jos srecnija!!!
i jos nesto...starije dete koje sam dojila je stalno bolesno a ono mladje koje nisam je zdravo kao dren!
Pozdrav svim mamama koje doje i uzivaju ali eto meni je uz svu volju bilo pakao!
Cim se pojavi kvrzica od mleka, svezi kupus stavite na dojku(osim na bradavicu) i nema mastitisa. iduci podoj kupus razmeksa kvrzicu, beba to mleko posisa i kraj :-) i da, treba biti uporan kao mazga, dojenje je citava nauka
Hm... dojila sam mucnih 2 i po meseca, iz danasnje perspektive, trebala sam da odustanem i pre! I svom detetu dam dohranu ranije!
70 dana, pokusavanja - porodica, strucna pomoc tj patronaza placena mi je dolazila svaki dan. Masaze, cedjenje, cajevi, ishrana, pumpice...
A moje dete place, vristi non stop. Sada znam da je bilo gladno!!! Od kada sam mu uvela dohranu poceo je da spava, da se ne dere kada se presvalaci i kupa ili uopste kada je budno. Poceo je da napreduje. Konacno je primio prvu vakcinu, jer mu ni to nisu dali zbog malog napredka u kilazi na prvom pregledu!
I zato mame, ako moze - ODLICNO! Ako ne moze - pustite to, uzivajte sa svojom bebom u svim drugim lepotama, a ne maltretirajte i sebe i nju! Pogotovo kada procitate da je dojenje NAJBOLJA ishrana za bebu, pa bi vi da uradite najbolje za nju, a na kraju napravite pakao od zivota oboma.
Najbolji i najiskreniji komentar! Tako je, srecna i odmorna majka-srecna beba.Ja sam prosla pakao sa grudima, od ragada do mastitisa i rezanja jedne dojke, dojim jos uvijek evo vec 4ti mjesec, uporna kao mazga nisam htjela da odustanem.Iz sadasnje perspektive bi odustala vec prvi mjesec..Ako moze moze ako ne ne osudjujte.
Moja majka nije imala mleka, ja takodje vrv genetika. Kod mene je nesto je krenulo, sa bebom sam jos u bolnici bila sve vreme, i po celu noc, ponavljam celu noc bila je na dojki i plakala. Kada bi se pojavile sestre sa dohranom, bukvalno je gutala mleko. Znala sam odmah da nemam mleka, dosla sam kuci, pritisci, svekrva, babe, svi pametni kako da je dojim, ona place, gladna. Kada je patronazna sestra stigla uzela je moju dojku i rekla mi zao mi je ti nemas mleka, i vasa beba je gladna. Presla sam na dohranu a beba je svakodnevno vukla sa dojke "mleko", i uredno jela punu kolicinu dohrane. Znala sam da nemam mleka, ali sam pokusavala da ga pokrenem. Na kraju mi je i sama patronazna rekla da se ona samo igra i da nista ne jede, a radila ssm.sve i svasta da pokrenem mleko, tople obloge, masiranja... i odustala sam, i da nisam imala mleka, nakon odustajanja nisam se ni jednom izmuzla da mi se grudi ne upale od preostalog "mleka", zasto?, jer mleka nisam imala. Neka zacepe sve pametne mame kojima je Bog dao da imaju mleko, i nek ne se ne prave pametne za nesto, za sta jednostavno nisu same zasluzne. Ja nisam imala mleka, i kad cujem te pametne mame sto su "znale" kako da doje najezim se, a nekad sam nazalost i plakala zbog istih. Sad im samo kazem da nisu zasluzne za nesto sto im je Bog dao.
Ma da Miro, nek zvace bradavicu krvavu dete ceo dan....Zena treba da se odmori da bi imala mleka
Zato i nemate mleka što novorođenu bebu stavite na sisu na dva-tri sata, umesto da vam prvih dana bude non stop na grudima,pa posle kad se ustali dojenje je uobročite ako vam tako odgovara.
Ako mene pitas na dva sata nekad I sat I po. Pozdrav
Svaka ti je na mestu, svaka cast. Ko da sam ja pisala. Posle dva meseca odustala I uvela vestacko, doktorka pocela da se dere na mene kako je mamino mleko najbolje bla bla truc. I ta dva meseca na svakom podoju plakala ja a plakala I beba. A da ne pricam da su podoji kod mene trajali sat vremena. Samo kad se setim jao uzas.
A koliko si često stavljala bebu da sisa? Značilo bi mi da mi odgovoriš. Pozdrav
A koliko si često stavljala bebu da sisa? Značilo bi mi da mi odgovoriš. Pozdrav
A koliko si često stavljala bebu da sisa? Značilo bi mi da mi odgovoriš. Pozdrav
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »