Komentari za tekst "Istraživali smo: Kako hranimo naše bebe?"

Komentara
46
Ostavite komentar
Razlika je mozda u tome sto je moj stariji sin od rodjenja do danas samo jednom pio antibiotik, i to u slucaju streptokoke. U vrtic je krenuo sa 15 meseci i nijedna virusna infekcija se nije zakomplikovala. Sada ima 10 godina. Dojen je 25 meseci. Mladji sin, koji sada ima 7 godina je slicno prosao kao i stariji. Dojen je 30 meseci, a sa virusnim infekcijama je krenuo da se srece jos dok je u porodilistu bio.
Natasa oni preteruju u idealizovanju a najace su mi ove sto sve rade po internet kodeksu.Naravno da je dojenje najbolje za bebca ali kad nema nema mozes da dubis na trepavicama ne ide.A onda mi dodju pametnice i osudjuju sto sam dala detetu aptamil.Videla bih njih da se nadju u nasoj kozi i da naidju na osudu i da im neko kaze sve se moze kad se hoce!Pa ima nesto sto ne zavisi od nas ali postoji resenje a to je adaptirano mleko i ja ne vidim razliku izmedju dojene dece i one koji su na aptamilu.Mojima ne fali nista hvala Bogu!
Takav je i moj slucaj..sve sam pokusala ali dzaba,a bebac krupan i uvek gladan...I sta ciniti??? Mnogo se ovde idealizuju stvari
Sad i praktican pogled na temu: Uvek sa sobom imate sveze pripremnjenu hranu na perfektnoj temperaturi jos i napravljena specijalno za vase dete- putem pljuvacke beba komunicira sa vasim telom. U sred noci nema grejanja bocica samo bebu prinesete. Pocetna muka vredi, kad razmislite da mesecima nema totalnog razbudjivanja,
Moja beba je rodjena carskim rezom i zbog komplikacija kod mene nisam je dobila na podoj 10 dana, cak sta zbog temperature nisam mogla da ispumpam ni 20 ml, ali sam bila uporna i na svaka 3 sata se izmlazala. Kada sam dobila konacno bebu na podoj ona bi u istom trenutku zaspala, onda sam se opet svaka 3 sata izmlazala i davala joj na flasicu ali bi je stavljala i na grudi i tako do 2 meseca kada je konacno krenula sama da sisa i sad vec imamo 5 meseci.
Meni je to bas preterano. Ok je dojiti ali do 30-og meseca, mnogo. Nisam mama koja je dojila po svaku cenu. Svega mesec dana, nije islo, beba se patila a sa njom i ja. Svako ima pravo izbora, ne osudjujem ni dojenje, ni AD, ni kravlje...
Draga Elizabeta,
svaka cast!!! Prava majka! Tako se radi! Nakon svih tih muka nemojte ni da prestajete sa dojenjem sve dok beba ne kaze da ne zeli vise :) Ja imam dva sina i obojicu sam sacekala da dovoljno porastu i shvate da im vise nije potrebno dojenje. Jedan je imao 25 meseci, a drugi 30 meseci. I danas smatram da je ta moja odluka totalno ispravna.
N A svako moje pitanje o bebi doktori i babice su odgovorili preporukom da se dete dohrani formulom.

Moja oklina (sestre, babe, komsinice, prijateljice) su mi takodje makar jednom dnevno savetovale (samoinicijativno posto svako sve zna) da je dete gladno i da mu treba dohrana.

Cetiri meseca kasnije, moje dete jos uvek nije probalo dohranu. Dobija nesto vise na tezini od zvanicnog proseka...

Zastite svoje dete, samo vi to mozete....
Bravo, bravo, bravo!!!
Nedopustivo je da zdravstveni radnici dele takve savete, umesto da ohrabre i uvere majke da je dojenje moguće, potrebno, korisno i prirodno.
A majki ima različitih, od onih koje jedva dočekaju da im neko kaže da odustanu i primene dohranu, do upornih i požrtvovanih.
Osnovni razlog za odustajanje od dojenja je to sto vam u porodilistu NIKO ne pokaze kako to treba da radite. Onda se grudi upale, bradavice bole, krvare...vi molite sestre za pomoc, a one vas ili otkace ili pokazu preko one stvari, uz obaveznu galamu i grubost. Ali vam zato uredno daju broj tel ako vam treba pomoc kad dodjete kuci, uz naknadu od 2-3000 din. po dolasku. Oba puta je bilo tako u Frontu kad sam se poradjala.
I nije tacno da 30% dece u porodilistu dobije formulu. 100% njih u Frontu dobija dohranu. Meni su cak sa drugim detetom pri polasku kuci nudili Hipp besplatno, kazu promocija.
Tako da se ne pravimo vise ludi, nisu problem majke, vec medicinsko osoblje koje umesto da stimulise i promovise dojenje, promovise vestacko mleko. Ipak im je to isplativije...
Ja sam molila i plakala da mi se pomogne a oni su samo tvrdili da treba da dobijem inekciju zaustavljanja mleka jer je beba na neonatologiji i male su sanse. Kasnije su mi jedva i paket dali. Ja sam se izmlazala nakon toga 6 meseci na svaka 3 sata i sad imam zdravog momka od 2 godine.
Sestre svuda tvrde da ne smeju da pomazu. A one koje treba da pomažu su zauzete pravljenjem formule za bebe 😕
E pa eto, neka je neko progovorio, istinito je svako slovo i zarez i tacka. Podrska majkama je jednaka nuli. Sramota! Imala sam izuzetnu zelju, ali da li zbog carskog reza ili neceg drugog mleko da je jedva kapnulo par puta. Nekog saveta ni od korova. Mozda je nesto moglo i da se popravi da je nekog ko je za to isao u skolu bilo briga. Na formuli smo od pocetka. U porodilistu je beba svaki put na podoj dosla musava od formule i sto bi onda sisala kada nije gladna. A o laktacijskim sestrama i drugom osoblju Visegradske ne bih komentarisala. Tuzno tako da one majke koje su imale srece da majka priroda odradi svoje nemaju pravo da osudjuju one koje nisu bile te srece. Kao da za ime boga mi ne volimo svoju decu najvise na svetu.
U Dragise Misovica je divno osoblje puno strpljenja kojoj su ne samo meni pomogle oko nacina dojenja nego svima koji su to trazili. Davali su dohranu ali su insistirali da mi dojimo na zahtev bebin svaka tri sata. Nisam se uopste izmlazivala cak mi je patronazna koja je dolazila da nas poseti preporucila da to ne radim jer nisam imala potrebe, beba je sve izvukla i kad nije vise htela zaspala je. Ostatak mleka koga uvek jos ima u dojkama nisam izmlazivala jer sto kazu uvek ima jos i stvara se mleko jos samim sisanjem i nema kraja. Ja sam zadovoljna nemam problema osim sto moram da koristim dodatne silokonske bradavice a i beba super napreduje a sad ce uskoro 6meseci.
To sto bebe dobijaju formulu u porodilistu je krivica samo medicinakog osoblja koje vas ni ne pita da li se slazete sa tim vec samo vasu bebu nahrane sa izgovorom da jos nemate dovoljno mleka i da ce upasti u sok! Edukujte malo njih pa onda svaljujte krivicu na mame!
Najveci krivci sto majke ne doje svoje bebe su pedijatri i medicinsko osoblje. Kad se pojavi prvi problem, majkama se savjetuje uvodjenje formule samo da bi ih skinuli sa vrata i time izbjegli brojna pitanja koja majke imaju u vezi sa dojenjem.
Moje iskustvo govori bas suprotno, uvek su bili tu za mene pokazivali mi po vise puta kako da ga dojim I uvek govorili da se trudim da je to za njega najbolje... dok sam vidjala zene koje su bez znanja medicinskog osoblja spremale adaptirano mleko pravdajuci se da njihovo posle jednog jedinog posle podneva nije dobro, da beba nece I slicno..
Beba mi je rodjena pre vremena. Mesec ipo dana nije bila sa mnom. Za to vreme sam odrzala laktaciju izmlazanjem. A onda se izmlazala do njenog 10og meseca,kad smo konacno uspela da izbacimo flasicu i da nastavi da sisa. Uskoro ce napuniti 2 god. i jos uvek pomalo sisa pre spavanja. Znaci,sve se moze ako imate volju i zelju! I naravno,potrebno je malo edukacije i da ne slusate raznorazne glupe savete okoline.
Draga Jeco,
Veoma me raduje da ovako nesto procitam.
Da li mozete da mi kazete kako da bebi pomognem da
ponovo sisa? Prvi mesec je spavala dok sam je dojila
pa mi je pedijatar preporucila izmlazanje. Mislila sam
da cu od 6. meseca moci ponovo da je dojim.
Dakle izmlazam se skoro 6 meseci ona uskoro puni , a beba vise ne zna
da otvori usta kad joj ponudim da sisa. Probala sam i da
joj istisnem malo mleka na usne ali reakcije nema.
Kolicina mleka i nije neka na 3 sata dobijem 60-70ml, ali nadam se da ako bi pocela da sisa, povecala bi se kolicina i svskako bi nam bilo lakse.
Inace bitno je da napomenem da su mi rekli da je sada gotovo
nemoguce da je vratim na sisanje.
BRAVO!!!! Veoma sam srecna kad vidim da postoje takve majke: hrabre, uporne, motivisane, nesvakidasnje, ...
Svaka cast!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »