Komentari za tekst "Beogradski vrtići: 19.500 zahteva a 7512 slobodnih mesta"

Komentara
10
Ostavite komentar
Da li ima neko da je konkurisao tek za januar 2018? Da li je istina da je sad izasla samo lista za septembar a da ce za ostale mesece postom stici resenje mesec dana pred upis?
Da li je ikada ikome zalba uslisena i koji kriterijum za njih?
Evo na primer moja koleginica je malog prijavila elektronski za vrtic u vreme upisa, u pitanju je Novi Beograd, kada su izasle liste primljenih on nije bio na listi dakle odbili su ga, potom su se zalili nakon cega je primljen i sada normalno i redovno ide u vrtic-jaslice. Oboje su zaposleni, nikakav drugi kriterijum nisu imali. A da napomenem da nisu imali vezu za taj vrtic niti su urgirali bilo kako.
Pokusala sam dete da upusem u jaslice u Zemunu, u tri vrtica u koja smo se prijavili ostalo je slobodno 80 mesta ( u jaslenim grupama), a moje dete nije primljeno iako smo i suprug i ja zaposleni. Zanima me zasto i za koga se cuvaju ta mesta!?
Kako se niko ne javlja povodom diskriminacije treceg deteta na konkursima za upis. Po zakonu o predskolskom obrazovanju,svako dete ima podjednako pravo da pohadja preskolsku ustanovu i razvija socijalne i kognitivne vestine u grupi svojih vrsnjaka. Takodje je dete sa statusom treceg deteta po zakonu prioritetna grupa plus ako roditelji rade plus ako ima brata/sestru u objektu,znaci 3 od 5 stavki na listi prioriteta. Otkako su hvalospevi da su smanjili liste cekanja,cim se prijavite na konkurs sa trecim detetom a ono nema navrsene vec dve godine,odmah vas diskvalifikuju pod izgovorom majka ima PRAVO na dve godine porodiljskog i drzava joj placa da cuva dete??? Svaka cast drzavnim sluzbama,ali kod privatnika ili zena preduzetnika to pravo se itekako ne koristi,a nikoga nije briga. Moras da radis da hranis to dete,a za vrtic ga diskriminisu jer nemaju prihode od vas. Sramota! A znam bezbroz slucajeva gde majke za drugo dete odu na komisiju i produze porodiljsko 6meseci na teret drzave pod nekom dijagnozom,a onda isto to dete ide u vrtic a majka odmara pola godine. Natalitet? Sram bilo sve na gomili! Porodice sa vise dece ih mahom i radjaju sebi,ako ne pomazete,prestanite i da odmazete,nek svako dete placa punu cenu ali nemojte ni da palamudite o stvarima koje nisu za salu i razonodu. Svako dete da dobije svoje pravo!!
Zato sto mora da se vrati na posao inace ce ostati bez istog.
Ne razumem zasto saljete decu mladju od 2 god u vrtic ako ste i dalje na bolovanju? Ima vremena, socijalizovace se.
Da li se na internetu mogu naci rang liste, da ne moram da idem u vrtic da pogledam? Ako neko zna, neka mi ostavi link.
Mi smo isto bili prinudjeni da upisemo devojcicu u privatni vrtic, jer drzavni primaju samo od septembra sto nama nije odgovaralo jer sam vec evo od pocetka juna morala da pocnem da radim. Zaista biste "drzavo" olaksali roditeljima kada bi deca mogla i u toku godine da se upisu u drzavni vrtic a ne samo od septembra, ili vec ako to ne moze onda da se regulise ta subvencija i da se placaju iskljucivo dani kada dete ide u vrtic a kada izostaje ne.
Neka povecaju subvencije ili neka otvore vise drzavnih vrtica... ovako je preskupo, mi mimo subvencija moramo da izdvojimo jos 14.000 dinara doplate, ako je dete zdravo, a ako izostane jedan dan dodajemo jos 500 dinara. Posto sekretarijat umanjuje cenu subvencija kada dete ne ide u vrtic a privatne predskolske ustanove ne umanjuju..
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Pročitajte šta su priraslice posle carskog reza i kako da ih prepoznate »