Komentari za tekst "Razočarana majka iz Niša: Zašto tržni centri nemaju kutak za presvlačenje beba?"

Komentara
28
Ostavite komentar
Na nasu srecu u Big-u u Ns postoje ovakvi toaleti, imaju pult za presvlacenje, cesmicu, kantu i udobnu fotelju za dojenje i to na vise mesta po trznom centru te ne morate vugljati bebu sa jednog kraja na drugi. Zimus kad je bilo lose vreme spas mi je bio da prosetam malo van kuce, vidim sta se desava, kupim nesto a bebac zahvalan miran i obozava da zvrnda okolo.. nismo kuci konstantno a opet u toplom smo i sve imamo na raspolaganju.
Bebama kao ni maloj deci nije mesto po trznim centrima. Problem nastaje upravo ovde. Kako se zivelo pre tih famoznih trznih centara? Prosto imam alergiju kada neko kaze hajdemo u setnju i odvede vas u trzni centar-jos gore nego da sedim u svoja cetiri zida. Naravno svako razmislja drugacije ali bi svi trebalo da razmisljamo zdravo.
U Uscu postoje table za prostoriju za dojenje, ali gle cuda, kada vas putokaz sprovede u uzan hodnik sa metalnim vratima shvatite da su vrata zakljucana i da se izgleda u medjuvremenu odustalo od ideje da se mamama i bebama obezbedi kutak za dojenje. Prostorija za presvlacenje beba je uvek zakljucana, pa vam je na raspolaganju wc za hendikepirane koji koristi ko i kako stigne - da ne prepricavam sad u kakvom sam ga stanju zatekla par puta. Sve pohvale TC Merkator i IKEA prodajnom centru koji imaju divne sobe za dojenje.
Zato sto to i nije mesto za bebe. Kako neko može voditi malu bebu u tržni centar gde nema čistog vazduha i pun je ljudi sa raznim virusima i bakterijama.
Ja se slazem sa Danijelom...najveca glupost je voditi decu u trzni centar,onda cu sedeti kod kuce...pa sta ako je hladno,pada kisa,sneg...za svako vreme postoji garderoba,kabanica ,gumene cizme,jakna,kape....trzni centar? mame nemojte slucajno da propustite ovogodisnji trend jer imate malo dete,pravac trzni centar...kada biste "zagrebali"malo ,shvatili biste koliko ste sebicni,jer to dete zavisi iskljucivo
od vas a za njega/nju je najbolje biti na svezem vazduhu!!!!
Trzni centri nisu za bebe.
Jos jedna mama iz Nisa sa jos manjom bebom i istim problemom. Niti gde mogu da normalno sednem i podojim tromesecnu bebu, niti da je normalno presvucem. Pri svakom izlasku gledamo na sat da uklopimo povratak kuci ili da budemo negde u parku gde ima klupa da sednem i podojim ga...
Zaboravila sam da se u Srbiji puši, ja živim u EU i ovde nema pušenja nigde u kafiću,jedino na otvorenom.
@Marija, ne govorim ja o specijalizovanim klupama za dojenje, koliko znam u Nisu ih nigde ni nema, ako pazljivo procitas moj komentar shvatices sta sam napisala. Resenje je jednostavno, par klupa u zonama gde ih ima treba obeleziti da su za mame koje doje i da se kroz park i pesacku zonu ne jurim sa penzionerima da bih sela. A da sedim u kafic da bih dojila bebu, ne pada mi na pamet da bebu dojim u okruzenju gde je duvanski dim svuda oko nas.
Izvini, ali tebe ne kapiram. Za presvlačenje pelena ok, shvatam da se desi da ste van kuće kad se beba ukaki, ali brate nije šala nigdje klupe za dojenje. Pa zaboga podoji dete na bilo kakvoj klupi, sedi u kafić i popij kafu i podoji bebu.
Slazem se sa inicijativom. Preko leta,setnja po keju,beba se ukakila,gde je presvuci? ,,Veliki'' trgovinski centar nema pult, ,,omiljeni'' restoran brze hrane ima,ali kako s bebom od 6 meseci uz stepenice, kolica bi ostala napolju. Sramota za Nis. O GAK i da ne govorim, iako sam lekar. Uslovi katastrofa. Da sama nisam trazila sta da mi daju od lekova, ne bih dobila nista.
Mi živimo u Italiji i ovde imaju te prostorije za presvlačenje i sl, ali kad smo išli u Srbiju i Mostar, Trebinje, tamo to ništa nema, morali smo pelenu u autu menjati,jednom čak i u kafiću u Dubrovniku na fotelji. Što se dojenja tiče tu mi kutak ne treba, bebi dam da jede gde god joj je volja.
Niko ne kaze da decu ne treba voditi u trzni centar kada nemamo drugi izbor, ali traziti svez vazduh u trznom centru ili potpuni komfor za decu kojoj tu i nije bas mesto ako posmatramo racionalno.
Pozdrav, svima. Porodila sam se maja meseca. Rodila sam decaka 4.290kg i 53cm prirodnim putem. I dalje sam u šoku kakvi su uslovi porodiljama u Nisu. Ljudi, ono je užas! Bila sam u bolnici pet dana. Potpisala sam drugi dan da izadjem iz bolnice. Molile su me sestre da to ne radim pre svega zbog deteta. Kada je trebalo da krenemo beba i ja kuci odustala sam jer smo našli neku vezu nazovi, poznanicu, sestru i ostala sam do zadnjeg dana to ništa nije promenilo vukla sam se po krevetu jer su me kukovi boleli dete jedva približim da ga podojim niko da ti pomogne do toleta ma katastrofa. U wc-u lokva krvi na pločicama , zaraza živa... ulosci na sve strane krvavi, soba se jednom brisala za tih pet dana!!! U pet ujutru sam se probudila od bolova drugi dan vičem da mi daju nešto da popijem nema ko da se odazove. Hvala , Bogu sto mi je podario živo i zdravo dete. Al samo kad se setim uslova u bolnici zaplačem uvek.
Marija ,nije tako.
Uslovi u Nisu jesu takvi,i jos gori. Fale pedijatriske sestre,medicinske,cistacice. Vc u Nisu jeste uzasan ,ali za to su krive nemarne majke. Ali ima krivica i cistacica,korpa puna,nemas gde baciti.
Druga stvar,uzeti dete je jedno ,ali mozda toj majci treba neko objasniti kako staviti bebu na grudi,sta ako ima uvucene bradavice npr. sestre u Nisu ne pomažu da majke doje ,vec donesu flasicu.
do sutra mogu pisati o tim uslovima.
a sto se tice rane ne boli 10tak dana. No to se izdrzi. ja sam licno imala 40konaca sve ukupno i prezivela i sedela i uzimala dete itd.
ali ne podnosimo ni svi isto bolove.
pozdrav
Uslovi u bilo kojoj bolnici u Srb su užas,to je tačno, ali molim te iz kog si ti filma ispala, "nikog nema da ti pomogne da podojiš dete i do toaleta"? Pa ženo draga svugde u svetu je rooming in, porodila sam se u Sloveniji i od prvog do zadnjeg minuta u bolnici je beba bila sa mnom, u svom krevetiću pored mog. Prvi dan sestre menjaju pelene,posle svaka mama svom detetu, ko treba da ti dodaje bebu, uzmi sama svoje dete. Jeste da su nas sestre i doktori stalno obilazili i da imam dugme da ih dozovem uvek, ali probudi se i shvati da si se porodila i da više tvoj život nije isti. I kad te bole kukovi detetu si potrebna i nisi u porodilištu na odmoru. A i ne znam šta vam rade tamo,svaki čas čujem neku kako kuka da ne može da stoji,sedi i sl, pa evo sve smo se porodile, pa ok malo boli rana,ali valjda vas nauče kako da ustajete, pa polako,prođe za 10-ak dana. Ustani polako sa boka, uzmi dete i doji ga ležeći dok ti se rana ne zamiri. Ako baš moraš da sedis sedi na dečijem šlaufu za plivanje da ti tvrda podloga ne pritiska šavove.
Mi imamo srece, najblizi trzni centar nam je Aviv park gde gotovo svakodnevno idemo u nabavku. Imaju nekoliko toaleta i u svakom postoji pult za presvlacenje beba na nasu radost, posto nas bebac redovno napuni pelenu kad god da odemo do prodavnice :-)
Ma hajde molim vas.. sta ce uopste bebe u trznom centru.. a kao drugo postoje mnoga druga mesta npr.domovi zdravlja, bolnice gde dete moras silom prilika da odvedes pa nema gde da ga presvuces. Ako ti se ne svidja odredjeni trzni centar jednostavno ga zaobidji.
Hajde ne mlati života ti, pa je li treba život da stane za ljude koji imaju decu? Svoje dete uvek sa sobom vodim svuda, pa i u tržni centar. Ako je lepo vreme idemo napolje, ako je kiša idemo u tržni centar sa bebom, ne može celi dan biti samo u kući. Ovde u Italiji gde god da kročimo sa bebom ima prostorija za presvlačenje. Putujemo svukuda sa njom, pa evo vidim i u drugim zemljama da je to lepo regulisano. Nemaju svi babe,tetke i rodbinu, ja i kod zubara i frizera kad idem povedem bebicu ako muž radi. Pa je li treba porodiljsko da provedem u stanu ako je kiša i da dete bude kao mačka zatvoreno unutra?
Boze koji glup komentar! Ja moju decu uvek povedem sa sobom u trzni centar i oni moraju da izadju napolje bilo na svez vazduh ili u trzni centar. Kako bi tebi bilo da si sve vreme samo unutra ili u dvoriste? I ako hocete da idete u korak sa razvijenim zemljama onda morate da imate mesto za presvlacenje i dojenje bebe u svakom trznom centru i u svakom marketu bi trebalo da bude wc i jedan pult za presvlacenje bebe bar tako je ovde u Svedskoj gde god idem s mojom decom mogu da budem mirna jer znam da ima sve.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »