Komentari za tekst "VAŽNO: Saznajte da li ste zaštićeni od malih boginja!"

Komentara
22
Ostavite komentar
Kedna doza vakcine nije dovoljna da bi bili zastićeni.
Da li igg test vazi za sve vrste boginja?
Radila sam Igg na Morbile pre nekoliko meseci i po rezultatu imam 13,1 antitela u krvi. Preko 9 je pozitivan rezultat, tj znak da ste ili prelezali ili primili vakcinu. E sad, kako ja da znam da je taj broj dovoljan, tj da li je to jedna doza vakcine ili dve ili uopste nije vakcina nego sam ih prelezala kao mala? Doktori nemaju pojma, nosala sam ovaj rezultat po ustanovama raznim. Starija cerkica je naravno vakcinisana, ali jednom dozom jer do druge jos nije stigla po godinama, a ja sam trudna i niko od zdravstvenoh radnika niti jme da mi protumaci nalaz niti kaze sta i kako dalje. Sad treba bebu sacuvati do godinu dana i do prve doze
Ja sam trudnica u devetom mesecu, testirala sam igg na morbile, rezultat je 400, a piše preko 250 je pozitivan rezultat. Mene interesuje da li je to dovoljno da zaštiti i mene i bebu nakon porodjaja, jer se bliži...
Nigde nema informacije koja kolicina antitela je dovoljna da se ne zarazimo kao ni sta ciniti ako neko nije vakcinisan ili vakcinisan jednom dozom. Ja sam radila Igg i imam antitela ali s obzirom da sam jednu dozu primila sama sam nabavila Priorix i primila vakcinu. Drzava je jako neorganizovana i neozbiljna oko cele ove price, svakodnevno objavljujuci broj obolelih i umrlih a nigde nemamo informaciju kako da se zastitimo. Slepci cak ni za zdravstvene radnike nisu obezbedili vakcine.
Ne samo sto su neorganizovani, nego su morbile usle i u porodiliste, beba u Visegradsoj je obolela, toga nema ni u medijima, neam reci, treba u maju da se porodim i veoma sam zabrinuta zbog ove neodgovornosti!
@Bojana - onda je to definitivno bio virus morbila, i veoma cudno da Vas nisu poslali na dalje pretrage i bris koji uzima licno epidemiolog kako bi Torlak potvrdio da li ste zarazeni! Menjajte dr, ako pored svih ociglednih simptoma ona Vas salje kuci?! Gde su silne mere predostroznosti i ono "za svaki slucaj"??
A test slobodno sada ponovite, jer je tada bilo stvarno prerano, antitela tek pocinju da rastu, drugim putem kao sto rekoh(brisom pljuvacnih zlezda) se utvrdjuje, kada je osoba u akutnom stanju.
Xtina81 - sve te simptome sam imala, pocelo je kao grip, dobila sam temperaturu 38,5, poiskakalo mi je 10 zlezda po vratu, imala sam konjuktivitis, crvene tackice po nepcu i obrazima, onda su jednog jutra poizbijale tackice ispod uha, po licu, vratu i poprsju, a sutradan i po rukama, nogama, stopalima i sakama. Krvna slika katastrofalna. Nisam bas izgledala crveno kao primer deteta sa interneta, ali je bilo ocigledno da nije alergija. Uradila sam test krvi sutradan privatno, i vrednost je bila ispod granice. Pedijatrica koja je kasnije sa slike odmah prepoznala morbile kaze da sam prerano uradila test. Nije nuklearna nauka, ali neko mora da zna da da odgovore, a ne da budemo prepusteni sami sebi da sirimo zarazu okolo jer doktorka "ne veruje da su male boginje" i salje me kuci da pijem tecnosti i spustam temperaturu.
U Prima apoteci, izgleda da ih oni jedino nabavljaju. Cena je 1300 din i zaista mora da se odmah primi ili drzi u frizideru. U domu zdravlja nisu hteli da mi je daju vec su me uputili na Gradski zavod za javno zdravlje u 29. novembra i tamo se placa davanje vakcine 460 din. Ja sam nasla privatnog lekara opste prakse koji mi je dao. Naravno sve sam to izkoordinirala pre nego sto sam preuzela vakcinu.
Bojana, nije to nuklearna nauka. Na testu stoji preko kojeg broja imate doboljno antitela. Ako ste prelezali morbile imate dozivotnu zastitu i na testu bi stojalo mnogo veci broj od granicne vrednosti. Da ste imali morbile, epidemiolog bi dosao licno da uradi bris koji se dalje salje na Torlak, jedino tako bi bilo potvrdjeno.
Morbile nisu samo tackice(koje su inace kao pege) nego i temperatura, malaksalost i otecenost zlezda koje ide pre toga.
Neorganizovana je zato sto drzavi nije stalo do zdravlja niti do zivota nikoga od nas vec im je stalo da uspanice masu i da pojedinci zaradjuju na sve moguce nacine.
Olivera, upravo to! Dzaba sto sam ja uradila test i videla tamo neku brojku kad nema ko da mi kaze da li sam ja sa tom brojkom vakcinisana, ili sam prelezala male boginje ili ni jedno od ta dva... I dzaba kada sa svim simptomima malih boginja odem u dom zdravlja da bi mi doktorka rekla "ne verujem da su to male boginje" (doktorka od 50-tak godina nije u svojoj karijeri videla nikada uzivo pacijenta sa malim boginjama). Ne znajuci da li da joj verujem ili ne uradih test koji niko ne zna da mi protumaci. Da bi kasnije doktorka moje cerke po slikama sa mobilnog odmah konstatovala da su tackice po nebcu i obrazima, kao i tackice po vratu i telu tipicni simptomi malih boginja. Sva sreca te mi nije bilo do setnje tih dana, a i bili smo na odmoru zbog praznika pa sam to vreme provela kod kuce. Jos ne znam da li su bile morbile ili ne.
Olivera, mozete li mi reci gde ste nabavili vakcinu? Da li je ima u prodaji i koja je cena? Hvala Vam unapred!
Jadna je država u kojoj ti možeš kupiti vakcinu i nosati je u torbi i odneti je u ambulantu da ti je daju. U Srbiji očigledno nisu čuli za “hladni lanac” čuvanja vakcina. Evo ja sam u Sloveniji, pa recimo vakcina protiv krpeljskog meningoencefalitisa se plaća, ali platiš je u ambulanti gde je oni izvade iz frižidera, a ne da ti je neko negde prodaje, pa ti doneseš da ti daju.
Zar ne moze besplatno da se proveri u gradskom zavodu?
I sta ako nisam vakcinisana/prelezala? Da li sad mogu da se vakcinisem? Niko to ne pominje
Vakcinacijom se ne stice imunitet nego samo ako je osoba prelezala zaraznu bolest.A nije istina da zastita traje decenijama sta ste vi u stanju da napisete pa to je strasno.
Sta je sa onima koji su rodjeni pre 1971. godine?
Koja kolicina antitela se moze smatrati dovoljnom zastitom?
Ja sam ‘87. godište i dve doze sam dobila. Jednu ‘88.godine i drugu ‘94. Skoro sam išla u svoj dom zdravlja da mi pogledaju u kartonu.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »