Komentari za tekst "Mame u Srbiji naterale državu da promeni zakon"

Komentara
31
Ostavite komentar
A za nas sto se poradjamo u junu? Nista.
Ovo je katastrofa. Dok mi je drzava placala trudnicko, cekala sam po 3 meseca na jednu platu. Od kada primam porodiljsko od poslodavca direktno na racun, plata je u dan. Kada drzava pocne da placa direktno porodiljama plate na porodiljskom, cekace se kao i na trudnickom po 2-3 meseca jedna plata. Ovo rade u cilju da indirektno nateraju zene da sto duze tokom trudnoce rade i da se sto pre nakon porodjaja vrate na posao, da bi sto krace bile “na teretu drzave”. Sjajan zakon. Nema sta. Posle kazu da smo na listi 10 zemalja sa padom populacije. Pitam se zasto.
Moram da priznam da mi nije jasan mehanizam kako će biti obezbeđeno da uplate ne kasne. Ako ne grešim, i sada su plate isplaćivane iz budžeta, samo što je išlo preko poslodavca. I sada plate kasne jer neki poslodavci ne žele za isplate platu dok se ne izvrši uplata od strane države. Koje će se tačno telo baviti pitanjem uplata? Mislim da bi bilo dobro da se objavi detaljno kako će ovo funkcionisati.
Sta ce biti sa majkama koje nisu radile i koje ne rade.. Ja imam dvoje dece i nigde nisam radila i nemam nikakve prihode sta ce biti sa nama...?
Nije jedina stvar u Srbiji to sto kasne uplate porodiljama i trudnicama. Ja imam bebu od mesec dana. Cesto tokom trudnoce po dva-dva ipo meseca dinara uplate nisam dobujala. Niko nije pitao dak imam za osnovne stvari da obezbedim za svoje dete. Sad mi kasni porodiljsko. I problem je jos jedan. Bebe u Vrscu nemogu da prime vakcinu za hepatitis B. Nemaju je. Primaju se po bebinih mesec dana. Drzava kaznjava roditelje, ne vakcinisana deca nece moci u skolu i td. Pa koga mi da kaznimo od vlade sto deca nemaju da na vreme prime vakcine?
Dobar dan da pitam imam 2,cerke i Sina i sad na 3 dete primam Materinski dali me sleduje porodiljsko ili Ne.Porodila sam se 29.11.2017
A sta je sa pricom o 100 000din za prvo dete?
To je lepo ali sta sa nama koje se poradjamo pre? Prvo sam 10 god radila neprijavljena kod privatnika cekala sam bokji poso plata od 15000-17000 je bila za hleb i vodu.posle sam se zaposlila u fabrici hvala Bogu ali nisam smela da odem na trudnicko da ne bih mozda ostala bez posla.posle 2 god sam dobila ugovor za stalno i nakon par meseci otisla na trudnicko.sad kolko trudnicko kasni plasim se porodiljskog jer mi to kao i svim buducim mama treba.sta je sa nama kao da ne postojimo u sadasnjosti.Drzavo zapitajte se kako je nama ima slucajeva i slucajeva al da se zakoni donose i da stupaju na snagu tamo nekad dajte molim vas.Da li bi mogli vi da zivite na nasem mestu?
Ne smatram da su porodilje na dobitku od toga sto ce nam drzava uplacivati naknadu direktno, a ne refundirati poslodavcu. vise imam poverenja u svog poslodavca koji mi isplacuje svakog 30. u mesecu kad i plate ostalim zaposlenim.
A sta mame i trudnice da rade do 01.jula kojima kasni plata vec 3 ili vise meseci ???
Ja sam se porodila pre dve godine i primala sam porodiljsko u dan ,tacnije poslodavac zplacuje plate 5.og u mesecu tad i ja dobijem porodiljsko ,sve pohvale za to jer je retko inace je privatnik ,ali zato mi je kasnilo trudnicko uzasno ali ne krivicom poslodavca vec drzave,zene nadjite na netu br.od opstine gde firma pripade i zovite uporno , ja sam to radila kad sam ukapirala da oni kasne i cimala sam ih nin stop od tad redovno sve ,ali meni poslodavac kaze kad im odnese papire i ja pocnem da zovem i da cimam u roku od 5 dana uplate .
Ne trudnicko je bilo trudna sam bila 6 meseci kad sam pocela da primam ,porodiljsko u dan ali obrada papira za trudnicko je bila haos ,oni prime papire i losto opstina palilula ima ogroman br.trudnica kuliraju kad obrade papire obradili su tacnije mrzi ih da rade ,sefa sam cimala on mi kaze da nisam jedinA da ima puno trudnica ,svaki dan 5 puta sam zvala i slal mejl i na kraju uplate ,valjda im dosadim 😆
Valjda obrnuto?? Prvi put čujem tako nesto. Možda je kasnilo porodiljsko? Trudnicko obično bude u dan
Ma sve ovo drzava radi zbog sebe a ne zbog mama ne brinite...
Poenta je da kasnjenje uplata nema veze s drzavom! Znaci poslodavac ne moze dobiti povrat sredstava od drzave sve dok ne preda dokaz da je ta sredstva uplatio! Znaci ne isplacuje drzava prvo poslodavcu, nego poslodavac mami pa drzava vraca njemu! Onaj koji kaze da ceka drzavu LAZE!! Inace, nakon podnosenja dokaza, povrat dobiju za 2,3 nedelje. Sto i nije neko kasnjenje...
U mojoj firmi je UVEK kasnila plata. Od kada sam na porodiljskom vise mi ne kasni jer uplate meni na vreme kako bi sto pre dobili pare od drzave!
Znaci ja verujem da ce stanje biti jos gore kad se iz budzeta direktno bude uplacivalo, samo nas farbaju da je ovo navodno u nasu korist sve!
Ja sam porodilja od 26.4.2017.pa do naredne godine 26.4.2018. Neprimam porodiljsko jer sam bila nezaposljena. Ovim zakonom koja prava imam i dali uopste imam neku nadohnadu.
a ko se porodi pre jula?
Ja sam na porodiljskom od 5.februara 2017 tek sada sam primila za jun platu.
A sta je sa majkama koje su se porodile 2017?? I one su isto majke, prava diskriminacija...!!
isto to mislim. porodicu se pre 1.7. radim na pp poslovima a objasnili mi da nemam pravo na porodiljsko. pa sad da li neko.zna da tumaci zakon ili sta.
Sta je sa povracajem PDV-a na bebi opremu? Sve ovo je besmisleno ako pored svih troskova oko nase dece moramo da placamo i porez ....
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »
Jači imuni sistem za bebe rođene carskim rezom »