Komentari za tekst "Anatomija rađanja: Šta se dešava u telu žene dok izlazi beba"

Komentara
39
Ostavite komentar
ja sam se porodila carskim rezom (spinalni). niko mi ne može reći da se nisam povezala sa svojim sinom, da sam manje žena i majka. ne kažem da je bolje ići na carski nego se poradjati prirodno verujem da sve ima svoje prednosti i mane. ali je to stvar izbora svake majke. ja sam se odlučila odmah na spinalni. nisam želela da rizikujem sa prirodnim, jer nisam htela da mučim svoje dete. pa bolje deci mene, ja ću se oporaviti, samo da njemu nije ništa. to je moj stav. i volim svog sina više od sebe.
Ja sam se porodila kao hitan carski rez iako su me pre toga izmucili i forsirali prirodan porodjaj iako to nije moglo da se desi jer se beba zaglavila u porodjajnom kanalu,u zadnji tren i pored epike su odradili carski,oporavak je bio uzasan ali niko ne moze da kaze da povezanost postaje veca ako se porodis prirodno jer secam se budjenje jer bilo uz recenicu gde je moja beba i nije postojao lepsi momenat nego kad su mi ga doneli zivog i zdravog...isto tako i za dojenje,kritikuju zene koje dohranjuju decu...pa poruka za iste:dozivljavamo i mi pitanja da li dojite kao šamar jer mnoge od nas i pored zelje i volje izgube mleko usled kojekakvih situacija...prema tome bitno da se deca radjaju ne bitan je nacin...svaka se od nas 9meseci siri i pretrpi svasta dok ne dobije svoju bebu a i oporavak nije lak...SRECA PA VREDI SVAKOG BOLA.
Sigirno da je svaka majka povezana sa svojom bebom.
Drugo, opisano je kako prirodnim putem nastaju te veze i slično.
Današnji prirodni porođaji koni se forsiraji podstiču uz galamu pa posle usled lošeg vođenja porođana žene porađaju vakumom, rade epiziotomiju skoro pa svakoj ženi, ili carski rez - e to nije prirodno i nije normalno!
Svasta nam rade što ne bi trebalo!!! Tri puta prirodnim putem.To nije bila pomoć, već iživljavanje i bahatost!
Već se bojim za moje ćerkice kada se one budu porađale, jer ovo na ovaj način ne ide na dobro. :-( Takođe i za mleko, da zaista žele da pomognu ženama skoro svaka bi imala mleko.
Ja sam u sva tri puta bila pripremljena trudnica i psihicki i fizicki pa sam malsimalno pomogla sama sebi.Nisam zurila u porodiliste.Osluskivala sam svoje telo.
To se nauci.Mi to ne znamo kada nam je prvi put ali ima ko zna pa moze da nas pripremi.A u porodilistima ne vole pripremljene trudnice jer onda ne mogu da glumataju i rade sta hoce.Kazu padaju otkucaji srca bebe a ja osecam jasno kontrakcije i vidim na ctg-u da je sve u redu.Ali dobro jednoga dana ce svako od nas da se sastane sa svojim mislima i sl. Teško je doći na ovaj svet a još teze otici sa istog.
ja sad uskoro idem na carski rez prvi put postajem majka kakvo je iskustvo prilikom oporavka.
U osnovnoj školi sam zadobila udarac u predelu repne kosti, diagnostikovano mi je proširenje karlice. Igrom slučaja doktor mi je rekao da sam odlično prošla jer imam fleksibilne kosti inače bi mi karlica popucala. Ne planiram još uvek decu, ali bih naravno jednoga dana želela da imam. Želja mi je da se porodim prirodnim putem ali me brine da li bih to smela s obzirom na tu povredu. Nikada nisam pitala ginekologa, pa kad sam već tu... Vaša mišljenja?
Imala sam vanmatericnu prosle godine,gde sam dozivela pakao,sekli su me kao za carski.Umesto da budem slomljena i uplasena,posle sest meseci sam ostala trudna,na srecu,prognoze doktora su bile 50/50 da cu imati dece. :-)
Sesti sam mesec,termin mi je 1.1. Bas za novu godinicu i verujte da mi nije bitno na koj nacin cu roditi,samo da moja malena bude dobro...Bas sam neustrasiva :) :) :)
meni je termin 27.12.,volela bi se beba rodi 30.12.(nama je treca godisnjica braka) ili 1.1.(tad smo suprug i ja poceli da se zabavljamo,9 godina) ali kad bude htela da nam se pridruzi dobro nam dosla :-)
Isto nama 1.1 2018. Ja bi volela prirodno. Manje komplikacije,brzi oporavak,kuci za dva,tri dana... jedino taj dan stisnuti izdrzati posle ce biti sve ok 😊
Ja sam bila predvidjena za carski, koji mi je igrom slucaja bio zakazan za 2 dana posle termina, pa je beba resila da ne kasni i krenula prirodno tacno na dan termina. Porodila sam se tako prirodno bez epidurala, ne zelim da pisem o bolu itd. jer mozda neka trudnica ovo cita, potpuno je beskorisno i neuvidjavno pisati o tome, mi koje smo to prosle znamo kako je, a moj savet onima koje nisu: prvo shvatite da je to prirodna stvar, bez panike. kako mi rece simpaticna sapatnica iz sobe, majka troje dece, ce da izadje ovako ili onako. drugo, ne stavljajte se u poziciju zrtve kojoj svako moze da radi sta zeli, jer se onda ljudi tako postavljaju prema vama! Trazite, ili jos bolje recite muzu da trazi jer ste vi preslabi, da se pobrine oko svega, na primer da vam obavezno daju dete za prvi podoj (laktacijske sestre kreteni u mom slucaju nisu cule za kolostrum i nisu mi dali da je dojim prvog dana!!! nisu prilazile dok nije bilo vreme da se ide kuci pa da ih ocajnicki zoves privatno da ti dodju), da vam neko vlazi gazom usta i da vode posle kad je bezbedno za to, polozaj su isto navaljivale penjite se na sto, lepo sedite - tu sam znala za jadac pa kazem ne mogu da se popnem (a gde ce one da nose 70kg 3:-)), ne mogu ovo ono i sl. Insistirala sam da mi daju injekciju protiv bolova tokom usivanja. I sledeci put cu na prirodni, ali cu se postaviti kao carica majka koja ima pravo na korektan tretman, a ne ko mukica koja je njima na milosti za milostinju da uradi nesto za sta je sama kriva. ako me razumete. srecno svima! :-*
Ja sam se porodila uz epidural,takodje su mi se oduzele noge,ali sam svaki napon osetila i porodila se za cas. Vazno je znati se napinjati.
Ovo ako se zena ne boji i obratno, sve je to lako reci ali u praksi je vrlo tesko. Ja sam imala problem zbog epidurala kada mi se ceo donji deo oduzeo da nisam osecala noge i nista i nisam mogla pravilno da se napinjem, sve sam u glavu napinjala umesto ka dole da bih na kraju vristala govoreci da ne mogu, pa su me sekli od vagine do kraja guze, i posle neka mi neko kaze da mozak u tim momentima moze da se iskontrolise...
Super je sve ovo sto vi pisete... Ali ko nas pita sta i kako zelimo??? U kom to porodilistu u Srbiji dopustaju da BIRATE polozaj u kom cete se poroditi??? Gde vam dozvoljavaju da setate? Koji procenat doktora i babica razmislja o tome da prati prirodne napone i da ne zahteva nista od porodilje? I gde vam to dozvole da dojite bebu? U najboljem slucaju vam dozvole da je zagrlite na minut... Sta nama znace ove bajke o bolnicama u razvijenim zemljama kad moramo da se poradjamo u Srbiji????
Apsolutno ste u pravu.
Tri puta i samo su mi prislonili bebu.Ma kakvi da su je okrenuli da uhvati dojku.I tek su ih ujutru donosili- posle 10 sati.Pa zašo bi sebi pravili problem kada je noć za spavanje.
U porodilištu se poeađaš kako oni hoće.I zavisi na kakav tim naiđeš
Ako nešo krene loše sigurno oni nisu krivi
Ma strašno.
Objavljuju šta se jede u porodilištu šo je nebitno, dok je sve ama baš sve drugo bitno!!!!
Ali to se prikriva.Ajde samo da peeguraš i da izađeš odatle.Ali ja npr hoću dvoke , troje dece....Ne zelim traume...
Ne znam kada je to bilo, ali ja sam se porodila pre 4,5 mes u Visegradskoj i dali su mi bebu odma rekli su da po novom beba prvih pola sata mora biti uz majku. ..
Inače ovo mi je 3 porodjaj tamo i nikada ranije nisu dvali bebe odmah kod majke. Tako da eto sada je beba sa mamom prvih pola sata (ako je mama naravno u stanju da drži bebu odmah posle porodjaja)
Tačno! Porodila sam se u Sloveniji i od prvog do zadnjeg trenutka bila sa svojom bebom i dojila je kad sam htela. Odmah nakon rođenja sam je stavila na sisu, čim su je izvagali i posle sam je stavljala svako malo da sisa da stimuliše stvaranje mleka. Ovde jako mali broj žena koristi dohranu, jer sve imaju mleka. Moja drugarica mi je pričala kako je u Srbiji i skroz je logično da toliko mama nema mleka kad vam donose dete na podoj na 3 sata, a sestre ne objasne ništa.
Prvi porodjaj carskim rezom..drugi posle tri godine prirodno. Prednost carskom. Meni je brzi oporavak bio carskim rezom...cak i rana brze zarasla. Osecaj isti kad sam videla i prvu i drugu bebu. ( carski u spinalu..budna)...tako da ne zalite za prirodnim porodjajem. Beba manje pati carskim..ne muci se bar! A ni vi!
Ja sam sina rodila carskim rezom, ne zbog svog hira, već po preporukama više ginekologa. Koliko hvalisavosti ovde, užasnula sam se, kao da su više majke one koje su se porodile vaginalno. Ja svom detetu pokazujem vrata kroz koja je on ugledao svet, a vi ? Najvažnije je da su deca živa i zdrava, i mi sa njima.
E, svaka Vam čast! :) U potpunosti se slazem sa Vama! Ja sam imala dva c.r. (oba hitna!!), iako sam sa prvim porođajem prošla kroz sve, misleći da će se završiti vaginalno.
I, da, volim svoja dva lepotana kao nikada nikoga pre! :)
Porodila sam se vaginalno pa opet ne mislim da sam bolja majka. U pravu ste u potpunosti. To je isto kao i za dojenje kad se neko hvalisa i misli da je bolja majka od one koja ne doji. Primitivnost na svakom nivou.
Ja sam neizmerno htela vaginalni porodjaj iako je prva trudnoca u pitanju ali na zalost moju nisam imala tu cast da iskusim taj nacin porodjaja. Ni carski nije toliko strasan ali dozivljaj i povezanost sa bebom odmah nakon radjanja nije isti sigurno...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »