Komentari za tekst "Poslednja šansa za povrat PDV-a na bebi opremu"

Komentara
51
Ostavite komentar
Naravno da ce biti povracaja PDV-a, niko nije pricao o tome da ce do kraja 2016. da se ukine, vec su rekli da ce se to desiti od 01.01.2017. godine.
Od kako sam predavala zahteve uvek mi je vracan novac u dinar, ne vidim zasto bi ostalima vacali manje ili uopste kako navodite....i zasto ako vam vec nisu vracali novac niste isli da proverite o cemu se radi...
Ukoliko nekoga interesuje, kontaktirala sam ministarstvo povodom roditeljskog dodatka i poresku upravu zbog PDV-a, i evo sta su mi rekli: Prema sadasnjem stanju, deca koja se rode u periodu od januara do aprila 2017. godine (kada je planirano donosenje Zakona o finansijskoj podrsci...) NEMAJU PRAVO na uvecan roditeljski dodatak NITIi na povrat PDV-a. Zakon, odnosno uvecan dodatak ce se primenjivati na decu rodjenu tek kada zakon stupi na snagu, a pravo na povrat ne moze da se ostvari pre nego sto se dete rodi. Jedino ako se odlozi usvajanje zakona, bice dozvoljeno traziti povrat i u julu. Kao neko ko bebu ocekuje u martu, bila sam jako besna kada su mi ove informacije saopstili, jer smo mi, tj. svi roditelji koji ocekuju prinovu u navedenom periodu najvise osteceni.
U ministarstvu su mi rekli drugacije- nebitno je kad predas dokumenta, iznos se racuna prema danu rodjenja deteta, sto znaci da ce se za bebe rodjene pre usvajanja zakona isplacivati iznosi bez uvecanja.
Hvala puno sto si podelila sa nama ,meni ce sad porodjaj za koji dan..
Ako ti se beba radja u Martu imas 6 meseci da predas za roditeljski,tako da mozes da sacekas i vidis sta ce biti npr u Maju mesecu,neces nigde zakasniti,tako da niste sigurno vi najvise osteceni. Mi koji smo dobili decu i dobili resenja za roditeljski sad smo osteceni najvise.
Velika sramota za državu, u kojoj svi pričaju da vlada "bela kuga" i da se hitno mora uraditi nešto na tom polju! Evo, radi se! Ali, kako je mnogo toga sramno što se radi u našoj zemlji, ovo je samo TAČKA NA J !!! I sad seckaj , lepi, pravi spiskove brojeva, popunjavaj formulare... , pa kad odeš da predaš, oni kažu - ne važi više. Zanima me kako to zakon može da se primenjuje retroaktivno, tako da, i ako ga donesu pre prvog februara, tužiti ih, nego šta! Opšte ludilo!!!
Bebu sam rodila u oktobru 2016, dobili smo 38000 a i bicemo osteceni, jer cemo moci da ostvarimo pravo na povracaj PDV-a mozda jednom ili nijednom. Treba da se svim majkama koje nemaju mogucnost da ostvare povracaj PDV-a za 2 godine da se isplati neka razlika i ovako imamo sve otvorene racune u Postanskoj stedionici koji nisu ugaseni, to bi bilo dobro resenje. Pisala sam mail pre par dana Vladi, Ministarstvu finansija i Vucicu, odgovora nije bilo...tako da ce se verovatno napraviti presek, koji znaci diskriminaciju izmedju beba 2015,2016 i onih rodjenih u 2017. Ukoliko postoji neko Udruzenje majki, jedino ono moze da se izbori za nesto, mi pojedinci ne.
Najbolje resenje je da se na sve bebi proizvodje u startu ne naplacuje pdv i niti ce poreska uprava imati posla niti ce se stvarati redovi niti ce se podizati prasina i puniti glava gradjanima kako je za roditelje bolje da se ukine povracaj.
Samo treba "neko pametan da to kaze javno "
Ali zasto jednostavno u SRBIJI kada unazad 100 godina sve radimo komplikovano
A sta je sa decom koja se sad rode? Mislim da li ce moci da se povrati PDV na opremu koje je za njih kupljena ili njih to ne sleduje?! Posto postoje zene kojima je termin krajem januara ili pocetkom februara ,sta onda?
Ionako nam nosu vracali pdv na sve sa njihovog spiska za povracaj pdv na nebi opremu, mi smo poslali racune za kolica 3u1,krevetac, par komada pelena i umesto da nam vrate 16000 vratili sz samo 12,bez obrazlozenja sta nije proslo.
Ma ovo je totalna sramota, porodila sam se u junu sa drugom bebom znaci julski rok nisam imala racune za pdv imala sam svega 4 racuna taman sam skupila povecu svotu da bi rekli da je ukinut povrat PDV-a pa sam verovatno ko i vecina mama bacila racune, sad nije ukinut. A sa starijim detetom sam 2015 predavala za povrat i odbijena sam jel kako kazu nisam imala pravo a ni ja ni suprug nismo bili zaposleni. Sad kada sam ja zaposlena i to na minimalcu i dok radim i sad na porodiljskom msm da bi me opet odbili.... eee j***m ti drzavu!
Ja imam dvoje. Rodila sam ih sebi, a ne drzavi. I lepo neko rece: -decu u Srbiji izvedes na pravi put tako sto ih odvedes do granice i vices "bezi!" Nista nasa deca ne duguju ovoj drzavi, nista nisu ni dobili od drzave. Oni cija su deca dobro profitirala od drzave, neka lepo salju tu svoju decu u ratove, pa neka se oduze drzavi.
Sad mi nije jasno jel vaze racuni od 1.1.il ne vaze?
Hvala zenice prvo mi je dete i stvarno ne znam!
Pa pise lepo, treba pratiti, mozda da, mozda ne, ako donesu taj zakon ne, ako ne donesu onda da
U februaru tekuce godine su se uvek predavali racuni od 01.07. do 31.12. predhidne godine, dok se racuni posle 01.01. do 30.06. se predaju u julu mesecu!
Strasno je sta se sve radi u ovoj nasoj drzavi.Sve ce nam uzeti a nista dati.I sve sto rade-rade u svoju korist.I dok se mi zadovoljavamo mrvicama omogucujemo im da trpaju sebi u dzep.Ja imam blizance od 2,5 god,nasa cetvoroclana porodica zivi ceo mesec sa 35 hilj.Ostvarivala sam prava na povrat pdv-a,nije to bio neki novac ali sve znaci.Sad primam deciji dodatak koji za dvoje dece iznosi oko 5000 rsd,sto ne pokrije ni troskove vrtica.Ne radim nigde jer posla nema a i nemam kome ostaviti decu posle vrtica.
Ali opet smatram da je ovo sa uvecanjem decijeg dodatka korektnije.Jer da biste ostvarili pravo na deciji dodatak morate priloziti gomilu papira kao dokaz da vam treba pomoc,tu nema mnogo muljanja.A povrat pdv-a je svako mogao da ostvari.I roditelji koji izdrzavaju porodicu sa 40 hiljada rsd i roditelji koji izdrzavaju porodicu sa 150 hilj rsd..dovoljno je bilo samo da racune provuku kod prijatelja koji traze povrat.To je stvarno bilo nefer.Svakom treba vise..ali ljudi su besramni i pohlepni. Nekom je taj novac sluzio za bahanalije a nekome je trebao da detetu kupi hranu da bi izgurao mesec.
Neki roditelji nisu podnosili zahtev za povracaj pdv-a, a imali su pravo, da li neko zna gde je otisao taj novac i zasto niko o tome ne prica?

Ja sam 2 x podnosila, I oba puta dobila, ne bas kako sam ja izracunala ali manje vise ok.
Prvi zahtev koji sam podnela je trebalo da bude najveci iznos za povracaj jer su tamo bili racuni za kolica, auto sediste i jos neka oprema i nisam dobila ni dinar. Drugi smo opet podneli ali tamo vec nije bilo velikih stavki kao prvi put, ali nakupilo od pelena uglavnom. I nismo dobili opet. Vise nismo ni predavali. I kod koga su zavrsile pare jer svakako ne verujem da niko nije povukao pare na osnovu nasih papira. A takvih je slucajeva mnogo. Poreske uprave bi trebalo dobro pretresti ne samo po pitanju povracaja pdv na bebi opremu.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »