Komentari za tekst "Prikupljanje matičnih ćelija"

Komentara
8
Ostavite komentar
Bili smo na korak, ali bukvalno, da uzmemo maticne celije za prvo dete. Onda smo se raspitivali u medicinskim krugovima kod proverenih lekara koji se bave maticnim celijama. Dali su nam odgovor da je bacanje para, jer se ne prikupi dovoljno materijala, ako nedaobog, zatreba za lecenje. Jednim uzorkom iz pupcanika ne moze da se izleci neko. Najprostije receno. Zaista treba da se duboko udje u sve to da bi se shvatilo i razumelo. Eto, ako ko planira neka potrazi misljenja sa strane, neka istrazuje, neka se lepo informise kod druge strane, a ne samo kod kompanija koje se time bave..
Mi smo ostavili matične ćelije ćerke Sare rodjene prošle godine u junu i sve je bilo ok(čuvaju se u banci matičnih ćelija) medjutim očekujemo još jednu bebu u julu i treba mi odgovor-da li su dovoljne matične ćelije prve ćerkice ili da ostavimo i matične ćelije nove bebe?
Evo još jednog mišljenja: u knjizi "Šta da očekujete dok čekate bebu" - šesto izdanje, Kreativni centar 2012, na 286. strani piše sledeće: "...u NEKIM slučajevima mogu biti upotrebljene za lečenje NEKIH bolesti imunog sistema ili bolesti krvi." "Korist za porodice kod kojih ne postoji visok stepen nekog rizika nije sasvim očigledna." "Iz ovih razloga Američko udruženje ginekologa i akušera ne preporučuje čuvanje krvi iz pupčane vrpce, osim kada je neki član porodice oboleo od bolesti za čije lečenje u nekom budućem trenutku može biti od pomoći transplantacija matičnih ćelija."
@Ana: dovoljan je samo jedan potpis
Da li neko zna da li je neophodan potpis oba roditelja prilikom potpisivanja ugovora i ostalih papira. Suprug je, na zalost protiv cele procedure pa me interesuje da li su oba potpisa neophodna?
Mi smo uradili ovo ali je na kraju ispalo da celija ima nedovoljno ( moglo je da pomogne detetu do 10 kg ca. Godinu dana) pa s obzirom da nam je dete bilo zdravo odlucili smo da celije ne zadrzimo. Iako razmisljam pozitivno i nadam se da nam nesto tako nikad nece zatrebati, zao mi je sto nije uspelo! Ipak je to jedna varijanta garancije za nedaj boze.
ja sam se porodila prije godinu dana, i iako je to bilo u samom pocetku u nasoj bolnici, ja sam uzela i sacuvala djetetu maticne celije... nikada sebi ne bih oprostila da nisam (dao Bog da mi nikada ne zatreba)! istina, podigli smo kredit, ali sada bar mirno spavamo.
moj savjet je...ko moze, ne treba da razmislja previse...
pozdrav svima!
Mene su ubedili definitivno samo ne znam koliko se ovo primenjuje u Srbiji, s obzirom da u nekim zemljama te i ne pitaju da li hoćeš epidural - to se podrazumeva a kod nas ti ga i ne ponude baš se pitam šta bi mi rekli kad bih ih pitala da sačuvaju matične ćelije posle porođaja.....ali me baš briga to je moje pravo!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Ignorisanje bebinog plača može da izazove ozbiljne probleme »
Mere ostaju: Roditelji nose maske i dolaze u određeno vrem, dok deca ne nose maske »
U novosadskoj Betaniji proteklog vikenda rođeno je 36 beba, dok je u prokupačkom porodilištu rođeno 18 mališana za nedelju dana »
Evo liste mitova o blagoslovenom stanju koje slobodno možete ignorisati »
Zdrava ishrana i vežbanje trebalo bi da budu jedan od prioriteta u odgoju i odrastanju dece »
Žitarice ili cerealije su prema najvećem broju preporuka prva čvrsta hrana koju beba treba da proba. »
Roditeljima osećanja su pomešana, zabrinutost, nelagoda, a opet sreća i ponos. A deca... »
Koje sve benefite od sporta imaju roditelji, razgovaramo sa sertifikovanim fitnes instruktorom... »
Ruski fotograf Jan Romanov proveo je noć s parovima koji će uskoro postati roditelji »
Pogledajte ovaj video koji će vam dugo ostati urezan u sećanje »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledam majku...
Ne, ne možeš da imaš ni malo privatnosti! »
Ovu pogodnost će moći da koriste očevi, bez obzira na to da li su u braku, slobodnoj vezi, razvedeni, razdvojeni... »
Ignorisanje bebinog plača može da izazove ozbiljne probleme »
Dadilja koja je čuvala decu dve decenije kaže da je roditeljstvo danas u krizi »