Komentari za tekst "Porodiljsko odsustvo i pravo na godišnji odmor"

Komentara
9
Ostavite komentar
Meni su rekli da nemam pravo ni na novi odmor iz 2019gos,sto je nelogicno jer sam radila na ugovor,tako se pravdaju
ako sam na porodiljskom od septembra 2018 god. da li mi taj godisnji propada? ili mi ga mogu isplatiti? ili gs mogu kotistiti i kada?
Šta se dešava sa godišnjem odmorom u godini kada ste bili na trudnickom? U mom slučaju je sledeće: otvoreno trudnicko u junu 2018, treba da se vratim sa porodiljskog odnosno odsustva zbog nege deteta u novembru 2019, ispada da gubim pravo na odmoru iz 2018, a da imam pravo na odmor iz 2019, jel tako? Jako mi je to bitno posto mi je poslodavac dao otkaz kada sam zatrudnela, a posle poništio, pa računam da probam da odem i na godišnji odmor pre nego sto se vratim pa mi opet daju otkaz? Takodje, da li mogu da odbiju zahtev za korišćenje godišnjeg odmora za 2019? Moje shvatanje je da mogu. Unapred hvala!
Sonja, u pravu si za sve... Gubis pravo na godisnji iz 2018. ali imas pravo na godisnji iz 2019. I potpuno si u pravu da poslodavac moze da odbije tvoj zahtev za koriscenje godisnjeg. S tim sto ako ostajes da radis kod tog poslodavca, mora da ti obezbedi da pocnes godisnji u tekucoj godini (10 dana minimum) odnosno do kraja 2019. U slucaju da ne ostajes da radis kod tog poslodavca, odnosno da ti da otkaz nakon povratka, imas pravo za naknadu za neiskoristen godisnji za tu godinu i to ne za citav nego srazmerno, sto je u tvom slucaju mala razlika jer se vracas u novembru. Npr ako imas 25 dana godisnjeg to je priblizno 2 dana po mesecu i ti bi imala pravo na naknadu za 10 meseci neiskoristenog godisnjeg, tj. 20 dana.
@Marina Razlika je u tome sto zena koja zbog porodiljskog nije ni zapocela koriscenje godisnjeg odmora u npr.2018. godini za 2018.godinu (sto je pravilo u praksi za ostale zaposlene) ne gubi pravo na godisnji, tj.on ne propada.
propada
Po zakonu se svakako odmor za npr 2018 godinu moze iskoristiti do 30 juna naredne godine tj 2019.te. Ne vidim gde je ovde izuzetak za porodilje, kad to tako funkcionise za sve zaposlene!
Ja sam trenutno na porodiljskom odsustvu koje mi istice 14marta,posle toga cu da iskoristim godisnji I bolovanje.Zanima me ukoliko ostanem trudna da li posle godisnjeg I bolovanja imam pravo na trudnicko?Zaposlena sam na odredjeno ....
Ostala Sam trudna 2016 porodila Sam se 2017 februar rodila blizanaca znaci porodiljsko imam dve godine jer su drugo I trece dete.Dali imam Pravin na godisnji iz 2017 I 2018.jer meni istice porodiljsko 2019 u februaru
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»