Komentari za tekst "Kako da otvorim porodiljsko bolovanje"

Komentara
188
Ostavite komentar
Cao svima, ima li neko informaciju za Beograd, gde se predaje i sta je potrebno od dokumentacije za otvaranje porodiljskog? Hvala! 🙂
Postovani,
da li neko ima informacije sta se desava sa trudnicom koja je na trudnickom bolovanju, ukoliko poslodavac zatvori firmu pre otvaranja porodiljskog? Da li trudnica koja je na bolovanju u tom slucaju prelazi na biro rada ili nesto trece?
Spojila sam dve trudnoce, jednu za drugom, i interesuje me da li za novo porodiljsko u prosek ulazi staro porodiljsko? U tih 18 meseci ja sam 12 meseci bila na porodiljskom sa prvim detetom i trudnickom 3 meseca.
Ulazi
Dali se za porodiljsko predaje pre porodjaja ili posle porodjaja? nigde nista ne pise konkretno...
Piše u prvom pasusu teksta.
Piše u prvom pasusu:
Kada mogu da otvorim porodiljsko bolovanje?
Porodiljsko bolovanje na osnovu nalaza nadležnog ginekologa treba da otvorite najkasnije 28 dana pre termina za porođaj, jer ne smete da radite duže od toga. Međutim, porodiljsko bolovanje regularno možete otvoriti i 45 dana pre termina, ali onda to praktično znači da ćete kasnije biti kraće sa svojom bebom, jer od datuma otvaranja porodiljskog do povratka na posao ne sme da prođe više od 365 dana.
Drage mame, da li neka od vas ima iskustva u otvaranju trudnickog/porodiljskog u Beogradu, a da radite po ugovoru o delu. Koja dokumentacija je potrebna za ostvarivanje prava na trudnicko/porodiljsko po novom zakonu. Hvala unapred!
Ako mi u izvestaju komisije pise da mi trudnicko traje do 18. februara, kada najranije mogu da predam dokumenta za porodiljsko? Da li moram da cekam taj 18. feb ili mogu i ranije sve to da predam, posto se na resenje ceka mesec i po i na ispaltu jos toliko?
Način obračuna proseka za ostvarivanja porodiljskog za nezeposlene žene koje su imale preduzetničku radnju koja je zatvorena a pre samog konačnog zatvaranja je privremeno zatvorena i da li je dokumentacija za ostvarivanja prava na porodiljsko ista kao gore navedena.
Da li neko provereno 100% zna da li se po novom zakonu i UGOVOR O DELU racuna u prosek za porodiljsko bolovanje? Radila sam kod istog poslodavca 14 meseci na ugovoru o radu 37% + ugovor o delu, a 4 meseca ce biti ugovor o radu 100%, bez prekida redovno uplacivani doprinosi. Od januara bih na trudnicko, a u martu mi je termin. E sad me zanima hoce li mi se racunati sve plate za prosek za porodiljsko bolovanje (oba ugovora)? Hvala unapred 😊😊
I meme ovo zanima, imam sličnu situaciju...
Da - član 17 i član 13 Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Osnov za utvrđivanje naknade uzima u obzir sve doprinose uplaćivane u poslednjih 18 meseci od momenta otvaranja trudničkog bolovanja (ako ga je bilo), odnosno porodiljskog odsustva (ukoliko trudničko bolovanje nije otvarano).
Drage zene,

znam da kada se porodite ne znate ni gde vam je telefon,a ne da surfujete i pisete po forumima, ali bih vas molila da se bar na kratko setite trudnickih muka cekanja na isplatu, kasnjenja i situacija ft1 p i da odgovorite nama ostalim mucenicama kada ste dobile resenje o porodiljskom po novom zakonu, da li je stvarno 20. u mesecu za prethodni mesec isplata, kako se u kom gradu i gde otvara porodiljsko( na primer za Novi Sad)...verujem da govorim u ime vecine zena sa foruma i da cemo vam biti zahvalne na informacijama, a kosmicka ravnoteza ce uciniti svoje i jedno dobro delo bice vam vraceno drugim dobrim:-)
Draga Jovana, da li se u Sremskoj predaju i papiri za onu naknadu od grada za prvo dete zajedno sa otvaranjem porodiljskog, ako znas? Koja je procedura i sta sve treba od papira? Hvala unapred
samo da potvrdim porodiljsko leze u periodu od 20.do25. u mesecu,u pitanju je opstina Novi Sad
19. decembra mi je lgla uplata za novembar,,tj. par dana u novembru a otvorila sam 27. novembra porodiljsko,resenje jos nije stiglo ali su pare legle,opstina novi sad,sve pohvale za radnice drago mi je sto su uplate napokon krenule i sto je drzava za promnu ispunila obecanje😀
Evo sama cu sebi da odgovorim:-)danas sam podnela zahtev za otvaranje porodiljskig bolovanja, u pitanju je Novi Sad,od papira je potrebno:
-hranarinska lista prvog meseca trudnickog bolovanja( ono bolovanje od ginekologa,na trosak poslodavca,trazite kopiju od firme)
-hranarinska lista porodiljskog bolovanja(izdaje ginekolog)
-resenje o porodiljskom bolivanju( izdaje firma kad donesete otvoreno porodiljsko od ginekologa)
-kopija vazeceg ugovora o radu
- kopija tekuceg racuna( kopirate karticu da se vidi ziro racun) na koji ce biti uplacivano porodiljsko
Receno mi je da bi trebalo resenje i uplata da stignu u decembru vec,a danas sam podnela znaci27 novembra...privremeno resenje se donosi na tri meseca,a konacno resenje kada donesem otpusnu listu deteta i izvod iz maticne knjige rodjenih(u toku ta tri meseca). papiri za Novi Sad se predaju u Sremskoj 9,nema guzve i popune se tamo jos nwki zahtevi. Na istom mestu se podnosi zahtev za roditeljski dodatak tako da kad budem podnosila zahtev za roditeljaki prilozicu otpusnu i izvod i za konacno porodiljsko. Dve muve jednim udarcem:-) ovo su informacije za sada pa ako nekom znaci...kad mi stigne uplata i resenje javljam:-) pozz i srecno zene:-)
Hvala ti Jovana na informacijama, puno si pomogla!
Da li zna neko koliko se u Beogradu ceka na isplatu porodiljskog bolovanja?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»