Komentari za tekst "Kolika će mi biti plata (novčana naknada) na trudničkom bolovanju?"

Komentara
3478
Ostavite komentar
Kako ce mi se obracunati trudnicko bolovanje? Radila sam na PP ugovoru 18 meseci, a od 1.9. sam u radnom odnosu u drugom preduzecu. Izmedju poslova nisam imala prekide. Da li novi poslodavac placa doprinose za sve vreme mog bolovanja? Hvala
Ako sam otvorila bolovanje kod svog ginekologa zbog odrzavanja trudnoce 17.7 i uplata od poslodavca,gde radim u stalnom radnom odnosu vec 10god,legla je 3.8 i neki delic 1.9 ,kada se mogu ocekivati iduce uplate ,pisto koliko sam razumela moze se ocekivati neko kasnjenje i do 2 meseca ?
Hvala
Dali imam pravo na trudnicko ako sam radila u firmi dve godine bez prestanka pa mi je prekinut radni odnos na dve nedelje i onda sam opet pocela i vec radim mesec ipo dana,na obracunu mi se nastavlja radni staz u firmi znaci dve godine i mesec dana.Dali imam pravo na trudnicko i koliko bi to bilo?
Nisam sigurna da li sam dobro razumela Vaše pitanje, ali da probam da odgovorim. Ako ste u momentu kada se otvara porodiljsko bolovanje (45 odnosno 28 dana od planiranog termina za porodjaj) u radnom odnosu imate pravo na porodiljsko odsustvo i ono traje do navrsena tri meseca od dana porodjaja. Nakon toga sledi odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od 365 dana od dana otvaranja porodiljskog odsustva.

Trudnicko bolovanje (kako se interno zove) u stvari je bolovanje koje otvara zaposlena žena radi održavanja trudnoće i ono može da se otvori od momenta kada nastupe okolnosti zbog kojih je potrebno biti na bolovanju (razna klinička stanja koja zahtevaju bolovanje-moguće je otvoriti od momenta kada ste ostali u drugom stanju). Ja sam recimo na održavanju bila od maja meseca, krajem avgusta mi je otvoreno porodiljsko bolovanje, i odsustvo sa rada radi nege deteta će mi trajati upravo do kraja avgusta.
Da li imam pravo na trudničko kod poslodavca od kog sam primila rešenje o otkazu 14.7.2020. ostala u drugom stanju 10.7.2020. Ali još uvek poslodavca nisam obavestila o trudnoći. Skale prošlo je 30 dana po zakonu
Ja sam iz uzica. Otvorila sam trudnicko 1juna i ve 2meseca nema nista od plate. Kad moGu da ocekujem i kako da saznam kad ce biti uplata?
Ja sam trudnicko bolovanje otvorila 29.03. Prva uplata za april (ono sto placa poslodavac), legla mi je redovno, oko 16.05.. A onda sam majsku platu cekala sve do 11.08., znaci skoro 3 meseca bez uplate. Sad u septembru ocekujem za jun. Koliko sam shvatila, to kad krene da se isplacuje, ide svaki mesec redovno. Ali je problem tu prvu platu od drzave sacekati.
Ja sam za jul dobila 15.000din i receno mi je iz firme da se racuna 60% od plate kad je trudnicko u pitanju, sto opet nije dvoljno jer mi je plata 30.000+....jel moze neko da mi objasni kome da se obratim?
Da li je nekome uplaceno trudnicko bolovanje za april i maj, opstina Vozdovac?
Može li neko da mi objasni, da li je trudnicko bolovanje 100%? Prvi mesec sam na bolovanju, radim u kontinuitetu 4god i danas mi je legla uplata od 22000 din, što nije ni minimalac. Da li ima jos neka trudnica da je primila manju platu i zbog čega je to?
Racuna se prosek prethodnih 18 meseci (ono sto si primala na racun) i uplacuje ta vrednost. Npr, ja sam oduvek prijavljena na minimalac, ali je minimalac vremenom rastao i onda prosek ispadne oko 27000. Takodje ispod sadasnjeg minimalca, ali se tako racuna.
Prvi mesec vam isplaćuje poslodavac. Prima se 100% plate, morate da proverite na poslu o čemu se radi. Naravno ( i nažalost ) ako ste deo plate dobijali na ruke to zaboravite dok ste na bolovanju,i trudničkom i porodiljskom.
Поштовани,

Да ли ми можете рећи да ли у обрачун породиљког боловања улазе месеци трудничког одржавања или 18 месеци ефективног рада пре отварања трудничког одржавања? Хвала унапред
18 meseci pre otvaranja trudničkog.
Što se tiče tog porodiljskog, otvoreno mi je 27.4. a papire sam saznala da predajem ja tek juce. Posto su u furmi rekli da to rade oni. Ok, zeznula se nije vazno. Vidim da se par zenica zalilo da su dobile za trudnicko dosta manje od minimalca, da li vam to doplate kasnije i kome se obratiti? Meni su danas za mart uplatili 24000. A ne znam ni koliki je taj minimalac sada, ne razumem se u te procedure oko bolovanja ič 🤣🤦
Budite vi i dalje neinformisani i uživajte u tome ali neko ko sa strane gleda vidi da ste svojoj bebici uskratili redovna porodiljska primanja nego je izdržavate od neredovne trudničke nadoknade. Ili vama možda novac ne treba, izvinite na komentaru i blago vama ako je tako.
Sve najbolje!
Drage moje trudnice,
Za porodiljsko bolovanje dokumenta predajete same ili neko ko može. To sam tek saznala u petak. Danas sam ih predala. Dokumentaciju svu fotokorajte ili slikajte. Doznaku da otvarate porodiljsko čuvajte original kod vas.
Zato i nisam primila platu od aprila, a porodiljsko je otvoreno 17.03.
Svu sreću vam želim od srca!
Slažem se sa prethodnim komentarom. Bliži se otvaranje porodiljskog? Odvoji se pola sata i informiše o proceduri. Kao što imate vremena za forum. Ako baš toliko nemate vremena, zamolite supruga, drugaricu, komšinicu. Valjda neko ima pola sata za očito vrlo bitnu svar.
Prošle su pune dve godine otkad trudnice same predaju dokumenta za nadoknadu na porodiljskom odsustvu. I na Bebcu je sto puta detaljno pisano o tome. Da li je moguće da je neko toliko nezainteresovan da se ne informiše blagovremeno? Svašta.
Zbog novonastale situacije kome bi palo na pamet da cita sve! Brinuti sa svoju trudnoću, bebu, sebe i još jedno dete u kući, da bas sam nezaineteresovana!
Iako je u firmi koleginica prošle godine rodila bebu, znali su sve. Nju su zvali da ide da preda dokumenta. A, ja, da nisam zvala pravnika, ne bi mi dao resenje iz skole o porodiljskom odsustvu. Uporno me ubeđivao da mi je dao. Pa, zar misliš da sam toliko neodgovorna?!
Svako dobro.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Zdrava ishrana i vežbanje trebalo bi da budu jedan od prioriteta u odgoju i odrastanju dece »
Tek porođene mame higijenu orgžavaju u neuslovnim toaletima »
Tek porođene mame higijenu orgžavaju u neuslovnim toaletima »
Ima nekih stvari o kojima lekari obično ne govore, a odnose se na razvoj inteligencije beba tokom trudnoće »
Zdrava ishrana i vežbanje trebalo bi da budu jedan od prioriteta u odgoju i odrastanju dece »
Žitarice ili cerealije su prema najvećem broju preporuka prva čvrsta hrana koju beba treba da proba. »
Roditeljima osećanja su pomešana, zabrinutost, nelagoda, a opet sreća i ponos. A deca... »
Koje sve benefite od sporta imaju roditelji, razgovaramo sa sertifikovanim fitnes instruktorom... »
Pogledajte sjajne fotografije trudnica koje su obučene kao ženski likovi iz popularnih filmova »
O tome kakva je razlika između škola u Srbiji i škola u svetu, odlično svedoče fotografije dece na školskom odmoru »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledam majku...
Ovu pogodnost će moći da koriste očevi, bez obzira na to da li su u braku, slobodnoj vezi, razvedeni, razdvojeni... »
Dokaz spremnosti roditelja da svojoj bebi bezrezervno pruže najbolji početak »
Igranje u dvorišti je sjajan način da deca provode vreme na svežem vazduhu »
Šta roditelj može učiniti za bebu kada je zagađenje vazduha u pitanju? »