Komentari za tekst "Kako bi trebalo da izgleda bebina stolica?"

Komentara
185
Ostavite komentar
Moja beba ima 5 i po meseci i stolica joj je zadnjih nekoliko dana čvrsta. Mi ne dojimo,, pijemo kravicu. Počeo je i da jede čvrstu hranu, dajem mu šargarepu, krompir, od voća bananu ali ređe, kajsiju i breskvu. Stolica je zlatno žuta, ali čvrsta. Šta da radim? Da nije možda dehidrirao zbog ovih visokih temperatura???
EVO I JA NASLA NEKI CLANAK:
Izgled bebine stolice često brine roditelje. Po njemu procenjuju da li je beba gladna ili zdrava. Nekada je zaključak tačan, a nekada bezrazložno brinu.


Prva bebina stolica (mekonijum) se javlja prvog ili drugog dana života, zelenkaste je boje, tečna i lepljiva. Boja se zatim menja u smeđu ili žutu. Broj i izgled stolica normalno varira i jednim delom zavisi od načina ishrane bebe.


Stolica kod dojene bebe


Većina dojenih beba u prvim nedeljama života ima česte stolice. Neke bebe čim počnu da sisaju dobiju stolicu, druge odmah nakon podoja. Nezgodno je kod beba koje počnu da se napinju na početku obroka, nemaju stolicu, ali refleksno nastavljaju da se napinju, što ih ometa u sisanju. U tom slučaju treba sačekati petnaestak minuta da se creva smite, pa ponovo pokušati sa hranjenjem.


Stolica dojene bebe je najčešće svetložuta, vodenasta, žitka ili zrnasta, nikada nije suviše čvrsta. Između prvog i trećeg meseca broj stolica se smanjuje. Neke bebe imaju jednu ili dve stolice dnevno, a neke jednu stolicu u dva-tri dana. Neki roditelji smatraju da beba mora da ima svakodnevno stolicu, pa brinu bez razloga.


Neke dojene bebe sa neredovnim pražnjenjem creva na dva do tri dana pre toga se jako napinju. Stolica i pored retkog pražnjenja nije tvrda. Verovatno je tečna tako da ne vrši dovoljan pritisak na čmar da bi beba mogla da se pokaki. Takvim bebama pomaže sok od suvih šljiva (bez obzira što nemaju zatvor). Ne treba ih navikavati na čepiče.


Stolica kod beba hranjenih formulom


Bebe hranjene formulom u početku imaju jednu do šest stolica dnevno, a kasnije se broj smanjuje na jednu do dve. Obično su žitke, bledožute ili mrkožute boje. Nekada stolica predstavlja mešavinu žitkog i zrnastog dela. Ako beba dobro napreduje, normalno je raspoložena i zdrava broj stolica nije važan.


Roditelji se obično zabrinu ako je stolica zelenkasta. Takva stolica je obično zrnasto-tečna i normalno se javlja kod nekih beba u prvim mesecima života.


Zelena stolica


Postoji mišljenje da je beba gladna ako ima zelenu stolicu. To nije tačno. Zelena stolica se može javiti kod zdravih beba bilo da su dojene ili hranjene formulom. Ako je stolica konstantno zelena, a beba lepo napreduje, nema razloga da brinete. Stajanjem stolica dobija zelenu ili smeđu boju, što nema nikakav značaj.


Od same boje stolice i njenog broja važnija je promena njenog izgleda i konzistencije. Ako je stolica bila žitka pa zatim postala zrnasta, tečnija i učestalija to može ukazivati na poremećaj varenja i blagu crevnu infekciju. Ako se stolica promeni, pa postane izrazito tečna, vrlo česta, zelenkasta sa promenjenim mirisom to je sigurno crevna infekcija i potrebno je javiti se pedijatru. Znači promena u broju i konzistenciji stolice je važnija od promene boje.


Sluz u stolici


Sluz u stolici ukazuje da su creva nadražena. To se obično javlja kod proliva. Kod prehlađenih beba sluz se sliva odozgo iz nosa, ždrela i bronhija. Kod nekih zdravih beba u prvim nedeljama života se stvara dosta sluzi, koja se izbacuje preko stolice.


Nesvarena hrana


Pri uvođenju novog povrća mogu da se jave nesvareni komadići u stolici. To nije zabrinjavajuće. Beba će se naviknuti na novu hranu i počeće lepo da je vari. Međutim, ako se u stolici javi sluz i ona postane tečnija to znači da došlo da nadražaja creva. Sledeći put dajte bebi mnogo manju količinu povrća. Od cvekle stolica može da postane crvena. To nije krv.


Krv u stolici


Mali tragovi krvi preko čvrste stolice ukazuju na postojanje ranice na čmaru (fisura). To nije zabrinjavajuće, ali je potreban pregled lekara i lečenje zatvora.


Velika količina krvi u stolici zahteva hitan odlazak u bolnicu. Može se javiti kod jakog proliva ili tzv. zavezanih creva. Stanje je, na sreću retko.
MOJA BEBA IMA 2 IPO MES..NIJE KAKILA 11 DANA ALI PONASA SE SASVIM NORMALNO,STA DA RADIM
Moja ima tri ipo meseca nije kakila 10 dana isto se ponaša normalno ali po meni to nije normalno
moja beba ima 2 meseca ,danas drugi dan kako ima stolicu ko slin boja zuta.dali je to virus ,sta treba da radim
moja beba ima 2 meseca,stolic ajoj je vodenija nego pre,kazu da je to normalno i da ce stolica biti gusca kad pocne da jede kasice. nadam se da sam pomogla nekoj mami
Beba ima zelenkastu, retku stolicu. Da li to znači da je gladna?
Neka novorođenčad, prvenstveno na prirodnoj ishrani, imaju stolicu posle svakog obroka. Ako dobijaju u telesnoj masi, na ovo ne treba obraćati pažnju. Stolica zelene boje nije stolica gladi. Ona se može javiti kod odojčeta koje sisa, a pogotovu kod dece na veštačkoj ishrani. Uočite razliku: stolice gladi su stolice koje liče na žabokrečinu (zelena pena bez sadržaja). Kontrola telesne mase je objektivan kriterijum za procenu napredovanja deteta.

Ako niste sigurni u tačnost vage koju koristite za merenje bebe u kući, kontrolu telesne mase uradite i redovno obavljajte u zdravstevnoj ustanovi. Ako dete ima učestale, tečne, sluzave stolice i/ili primese krvi u stolici hitno se obratite lekaru-pedijatru.
moj sinćić ima 4 mjeseca i ima problema sa stolicom od rođenja,nikad nije redovna i tvrda je nekad ne kaka po 3 dana poludit ću a vidim da mu užasno smeta a toplomjer ne pomaže.poćela sam sa kašicama od banane i jabuke ali stolica je još uvjek ista šta da mu dam da poćne normalno kakit
E u jednoj sam knjizi procitala ovako: Bebina stolica treba da bude zlatno-zuta,osim nekoliko dana po dolasku iz porodilista kada je zelenkasta(mekonijalna).Ako je i docnije cesta zelenkasta i oskudnog sadrzaja,znaci da beba gladuje.Katkad je zelenkasta kod ishrane vestackim mlekom obogacenim gvozdjem.Beba moze da ima nekoliko stolica dnevno a kasnije moze da je nema i po 3-4 dana.Medjutim,ne gledajte u stolicu,vec u bebu.... Ako beba ima ceste vodenaste stolice sa primesama sluzi ili bez njih,koje se bucno prazne i cesto zaudaraju,u pitanju je poremecaj varenja-proliv.Najozbiljnija posledica proliva je veliki gubitak vode i soli iz organizma sto dovodi do ozbiljnih poremecaja.Stoga se odmah javite pedijatru! Nadam se da sam pomogla nekoj mami...pozdrav za sve mame!!!
Moj beban ima dva meseca i lepo je kakila ali sam u zadnjih nekoliko dana primetila zelenkastu i ponekad sluzavu kaku...Dojim je i lepo napreduje,vesela je...ali me ipak zanima zbog cega joj je takva kaka:(Citala sam komentare ali nisam nasla odgovor...:(Ima li razloga da brinem ili je to normalno?
moja beba vec nedelju dana nemoze da kaki kaki samo uvece ima tvrdu stolicu ima dva meseca i jos malo ulazi u treci 9 marta interesuje me sta da radim mozda ja pojedem nesto sto ne treba pa zato nemoze da ima stolicu i zanima me dali je to opasno ili ne?molim vas odgovorite mi bas se brinem namuci se jadna ima i grceve samo uvece moze da se isaki a malo se i prehladila pa pije palitreks i zanima me sta da radim.unapred hvala zabrinuta majka ruzica pozdrav
@ Jelena V.: kako je nama pedijatar objasnio, od sada mozes da ocekujes svakakve boje i teksture:) Sve dok se beba ne muci (tvrda stolica) ili nema cesto vrlo tecnu ili sluzavu stolicu, sve je OK :)
Moja beba je pre nedelju dana usla u 5-ti mesec i pocela sam da joj dajem vocne kasice (jabuku i krusku) za pocetak. Stolica joj je postala zelenkasto-crna, a hrani se vestackim mlekom Humanom 1. Da li je takva boja stolice normalna?
Slazem se sa Minom. Ovdje niko nikom ne odgovara. Doduse lakse mi je kada procitam druge komentare jer vidim da svi imamo slicna pitanaj i slicne probleme. Vidim da nije samo mojoj bebi zelena, smrdljiva, kasasta i ponekad vodena stolica. Pozdrav svima...
moj david ima tri ipo mjeseca i vec dva mjeseca kaki jednom sedmicno ima jake vjetrove i svi ljekari su mi rekli da je to sasvi normalno jer doji
da li bi mogao neko da mi pomogne.Kada duva vetar moju bebu jako boli stomak i sva se skupi?Da li su to grcevi ili joj smeta vetar?Ona sutra puni mesec dana
moja beba ima 9,5 meseci molim vas da mi kazete sta da radim posto kaki zeleno ima proliv
ako malo proguglate naicicete na ovaj koristan calnak

"ZATVOR" KOD DECE


"Zatvor" ili kako se medicinski kaže konstipacija je vrlo čest frustrirajući problem kod dece. Obično se definiše kao prolazak tvrde i suve stolice ili bolno pražnjenje posle nekoliko dana.

Ona je zajednički problem odojčadi i dece. Većina dece sa konstipacijom su zdrava Konistencija i broj stolica varira u zavisnosti od doba i od deteta do deteta.

Odojčad se naprežu i stenju i mogu se prazniti na 2-3 dana , ali ako je stolica meka i prolazi bez problema, to nije konstipacija, već se stolica pojavljuje neredovno. Tek kad postane tvrda i bolna, govorimo o konstipaciji. Naprezanje je normalna pojava, ali plač pri napinjanju može biti znak konstipacije.

Takođe treba imati u vidu da se mnoga odojčad na prirodnoj ishrani prazne jednom nedeljno pa i ređe, jer se majčino mleko kompletno svari. Stolica se sastoji od male količine neabsorbovanih proteina od usirenog mleka i velike količine crevne sekrecije, uglavnom služi i naravno mnogo bučnih gasova. Odojčad na mlečnoj formuli imalu više ostataka u debelom crevu i prava konstipacija kod odojčadi na veštačkom mleku je mnogo češća.

Znači da je dete konstipirano su kad novorodenče nema stolicu svakog dana i teško je se oslobađa.

Takođe, kad je stolica tvrda i suva ( tvrda, zrnasta kao šljunak ) , a pražnjenje praćeno bolom. Beba koja ima "zatvor" savija noge prema trbuhu stenjući i grimasirajući, a stolica je po površini išarana žilicama krvi. Cesto su prisutni abdominalna nadutost, grčevi i bol, a apetit je uglavnom smanjen.


UZROCI KONSTIPACIJE


Normalno kad se svari, hrana se kreće preme crevima, voda i hranljivi sastojci se absorbuju, a otpadni materijal postaje stolica. Da bi se formirala meka stolica voda se vraća u taj materijal, mišići završnog creva i rektuma se kontrahuju i opuštaju da bi izbacili stolicu.

Loša funkcija svake komponente ovog mehanizma: ili suviše malo vode ili loši mišićni pokreti uzrokuju konstipaciju. Biti "začepljen" tvrdom stolicom je vrlo neugodno. Konstipacija može postati stalni problem. Tvrda stolica može usloviti lošu pasažu, dete je zadržava u crevima, što duže ostaje u crevima slabiji je tonus mišića. Tako stvrdnuta stolica prolazeći kroz uzani rektum često proizvodi fisure i stolica biva prošarana krvlju. Beba očekuje bol i zadržava stolicu, što ovu čini tvrđom i bolnijom za prolaženje. To bebu plaši i ona ne želi da prazni crava.

Razlozi za nastanak konstipacije u uzrastu odojčeta mogu biti nova hrana i mleko ( prelazak sa dojenja ili adaptiranog mleka na kravlje) ili prevelika količina kravljeg mleka ili premalo vode.

Takođe, kad je dete uznemireno, njegove intestinalne funkcije su uznemirene što može izazvati konstipaciju ili dijareju. Možda ne pije dovoljno tečnosti ili razblaženog soka ili ne uzima dovoljno vlakana.


ISHRANA ODOJČADI KOJA IMAJU "ZATVOR"


Odojčadi treba ponuditi:
više tečnosti
više vlakana ( žitarice u prvoj i drugoj godini)
kad dođe vreme za uvodenje povrća, izabrati ono sa dosta ostataka ( grašak , brokoli, pasulj, tikvica, paradajz)
sok bogat sorbitolom, nerastvorljivim šećerom, koji privlači vodu i tako čini masu stolice (od šljive ili kompot od suvih šljiva, kajsija, bresaka ). Količina soka u prvoj godini trebalo bi da iznosi 120 ml.
pire od šljiva
odojčetu dati češće manje količine adaptiranog mleka
kod uvođenja žitarica, umesto pirinča uvesti kukuruz
Ako je konstipacija izrazito uporna, upotrebiti u dogovoru sa pedijatrom glicerolske supozitorije, ne češće nego na nekoliko dana
sta znaci kad beba ima zelenkastu stolicu,a sigurno nije gladna?Non stop je na sisi i lepo vuce.
ovde niko nikome ne odgovara na pitanja, ne vidim zasto bismo pisali sta nas muci kada kao opciju imamo jedino "da li vam je ovaj komentar bio koristan" ???, i sta s tim?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Kako da prepoznate da li je vaše dete spremno za odlazak na sport? »
Rođenje trojki događa se vrlo retko, a još je ređe kada se rode u vodenjaku tj. amnionskoj kesi »
Rođenje trojki događa se vrlo retko, a još je ređe kada se rode u vodenjaku tj. amnionskoj kesi »
Sezona najslađeg voća je u toku. Saznajte da li smete da jedete jagode ako ste trudne ili dojite bebu? »
Pročitajte kako se priprema šargarepa za bebe, koje hranljive sastojke sadrži... »
Sezona najslađeg voća je u toku. Saznajte da li smete da jedete jagode ako ste trudne ili dojite bebu? »
Pročitajte kako se priprema šargarepa za bebe, koje hranljive sastojke sadrži... »
Sezona najslađeg voća je u toku. Saznajte da li smete da jedete jagode ako ste trudne ili dojite bebu? »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledam majku...