Komentari za tekst "5 dečjih izjava koje vas izluđuju!"

Komentara
18
Ostavite komentar
Ali mama to je moje!
Hoce ti brat pojesti?
Hoce!
E pa ako ti pojede, iskakice...operemo i opet je tvoje!
Mene izluđuje kad mu kažem da nešto ne može a on kaže :"Ne voli mamu, ide babe! "😵
Moja Moni (dve godine ima)nevoli deliti igracke s drugima i sve je njeno .Ja joj objasnim da je to njeno i nece joj niko oduzeti i ona dozvoli ali u vise situacija ne i netreba dete terati na to ali mora joj se objasniti da ne uzima tudje igracke ako neda svoje kad smo kod tog deteta u gostima.Kod mene nepostoji rec dosadno niti ce je biti jer ona pomaze u kuci to su mali zadaci dosledni njenom uzrastu i tako je ona sretna sto je pomogla i uvek je pohvalim i onda pricamo tati kako je ona dobra bila to morate stalno raditi .Ja nikad ne govorim vidi ona to moze ti ne ti si mala znaci nesmete umanjivati detetovu licnost uvek ga treba bodriti motivirati ponuditi pomoc ali sacekati tek kad kaze pomozi nemogu e onda pomognuti.Tako uce biti samostalna i nezavisna od drugih.Roditelj treba biti strpljiv blag umeren i pun ljubavi i dok se dete treska i place pustiti ga da se izduva onda kad se smiri razgovarati sa njim u cemu je problem i mi kad smo besni neodgovaramo na pitanja i necujemo sta nam govore.Deca tako pokazuju svoja osecanja i to je dobro tako to im je potrebno.Ono mora shvatiti zasto nesmem to sad i mora biti od roditelja shvaceno i kao licnost sa losim i dobrim stranama a ne kao neko skim mozemo postupati kako nam je volja pa ce nam se u pubertetu sve vratiti .Zato demokratija puno ljubavi i strpljenja i onda bicemo svi sretni i zadovoljni.
nisam, nemoj, necu, nemam
Ja sam uvak za demokratiju ako ona daje rezultate, ali ima slučajeva kada se razgovorom ne mogu rešiti ovi problemčići pa čak i neki drugi koji ovde nisu navedeni. Smatram da uvek treba prvo probati razgovorom a ako se ne može ... Onda ipak treba preći na malo oštriji pristup. Mi smo pre svega roditelji toj deci a ne prijatelji i drugari
Evo mog viđenja stvari, po tačkama koje ste naveli:
1. Treba da se navikne da deli, pa ponekad i da izgubi. Ne pada mi na pamet da mu obećavam da ću mu kupiti novu igračku i da se dogovaram i pogađam s njim oko toga kada će mu nešto biti vraćeno.
2. Dete treba da nauči samo da se zabavi, da samo nađe sebi zabavu i da nauči da mu mama/tata nisu igračke ili igraonice čija je svrha ga dete animiraju.
3. Nije realno očekivati da će objašnjavanje i argumentovanje imati bilo kakvog efekta na dete, samo mu ostavljate prostor da i drugi put napravi scenu.
4. "Odagnavanje" problema je bežanje od istog.
5. Nuđenje opcija, najgori savet ikada, kruna svih prethodnih. Svi saveti vam se svode na opcije, dogovore, demokratsko vaspitanje, blablabla.

Nema demokratije i pogađanja. Za sve što ste naveli i za mnogo toga što niste, postoji jedno rešenje: naučite dete da ste vi autoritet i da kad jednom nešto kažete, NEMA pogađanja. Zvuči kao tiranija, ali to ne znači da će tako biti zauvek. Kada, u međuvremenu, bude odraslo, imaće zdravu podlogu i disciplinu za uspešan nastavak razvoja. Što se demokratije i dogovora tiče, to ostaviti za period kada bude dovoljno zrelo da shvati da ona ne podrazumeva samo prava, već i obaveze.
Ček! Ako napolju pada kiša ti ćeš djetetu reći:"E ne možeš napolje !" i ništa mu nećeš ponuditi kao opciju? Izvini, ali ti kao roditelj si njegov prvi i najbitniji animator. Druga je stvar ako je dijete neposlušno i kapriciozno.
Manja svaka cast na komentaru, istog sam misljenja...nemam nista niti dodati,niti oduzeti. ;-)
Majka je mene i sestre odgajala po principu "ja sam u pravu i kad nisam",uvek,bez pogovora i rasprave smo morale biti poslusne i mirne..kad nesto zabrani,nema pitanja "zasto" , to je zato sto je ona mama i ona tako kaze bilo ispravno ili ne.I tako celi zivot.Sad kad smo odrasle od nas se ocekuje da budemo ostre,sa jasnim zivotnim ciljevima,uporne i da se borimo za svoj stav i ubedjenje😕Kako,kad smo celi zivot odgajane upravo suprotno?!Nek svako odgaja svoju decu kako hoce,ja sam ipak za demokratiju i dogovor😗
Vesna, poslednja recenica kaze "dete ce zadovoljiti svoju potrebu za kontrolom" ne "vi" :))
Pazi zadnju recenicu"Zadovoljicete svoju potrebu Za kontrolom"!!!Nisam kontrol frik ali roditelj treba da ima autoritet,i naravno da ja smem da naredim svom detetu.Ili sta kazu savremeni psiholozi da ga bolje pustim da skace sa drugog sprata jer ja ne smem da naredjujem detetu???
I mi stigli do 19.Treća je beba pa su "leptirići"počeli prije nego kod drugih beba a sad su pokreti malo hrabriji!Uživam,kupam se i naravno jedem:::
Moje dete je dok je bilo manje dozvoljavalo da mu druga deca bukvalno otimaju njegove najdraze igracke iz ruku, to je trajalo sve do skoro, sada sam ponosna kada ne dozvoljava da drugo dete uzme njegovu igracku, drago mi je da se bori.
Po meni, kad dete neće da da nešto što je njegovo, jednostavno treba poštovati detetovu volju. Treba reći drugom detetu - ne možeš to da dobiješ jer moje dete nije raspoloženo to da ti da. Kad i ako bude hteo/htela, daće ti. Tako će vaše dete znati da ima oslonac u vama i da ga podržavate baš onda kad mu je najpotrebnije.

Postavite se na njegovo mesto, kako bi ste vi voleli da vam na primer neko uzima iz ruke komad garderobe koji ste dugo tražili, konačno našli i spremate se da ga kupite. Verovatno bi ste se izdrali na tu osobu, zar ne?
Ne moze odrasla osoba da se veze za naterijalne stvari i da joj materijalna stvar bude vaznija od ljuckosti. a kamoli dete.
Mislim da saveti nisu delotvorni. Dete nece prestati da place kad mu se situacija objasni. Terace po svom. A za dosadu kod male dece 2 ili 3 godine ne vaze drustvene igre. Oni ne znaju sami da se igraju. Ipak hvala.
Ovo se stvarno svima desava,ali najgore je kada se to desi na javnom mestu.Mene izludjuje prica moje trogodisnje Nikoline da joj je dosadno!!!
Uuuuh, pomalo zastrašujuće kad se sve ovako od jednom pročita... Ali, nam se ovakve ''nezgode'' dogode na licu mesta, onda ovi saveti su zlata vredni... Ako ništa drugo, ber nas podsete na kompromise naših roditelja... još jednom hvalaaaaaa
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Mališani najčešće prvo počinju da pričaju nekim svojim jezikom »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »