Komentari za tekst "Kada se radi prvi ultrazvuk kukova beba?"

Komentara
38
Ostavite komentar
Mi smo imali pucketanje u jednom kuku,
Sve je bilo u redu, ubrzo je prestalo...
Da li je neka mama imala iskustva sa pucketanjem u kukovima? Moja devojčica ima 5 meseca, bili smo na snimanju dva puta i sve je bilo u redu, i od juče sam čula kako joj pucketa u desnom kuku? Svakako ću je odvesti doktoru da je pregleda.
Moja beba je bila karlicno smeštena u stomaku poslednjih skoro 4 meseca trudnoce. NIKO mi nije rekao da takve bebe, karlicno nošenje, mogu imati problema sa kukovima, upravo zbog tog položaja i nemogućnosti da, u stomaku, dovoljno pokreću noge čime bi se kukovi bolje razvili (zbog manjka prostora jer su u našim karlicama ograničene). U Dyz-a su znali za to, kao i da je bila rodjenja carskim rezom, pa su mi prvu UZ kontrolu zakazali sa punih dva i po meseca. I šta smo dobili? Samo izgubljeno vreme, jer su me najstrašnije kritikovali što nisam stavljala široki povoj (a patronazna sestra i lekari u porodilistu rekli da ne treba), te da joj se "uopšte ne svidja" ono što vidi), dobila hitan uput za Institut, a na kraju smo uradili UZ kod čuvenog dr Radivoja Brdara, i kao terapiju dobili Pavlikove kaiseve, da ih nosimo bar 3 meseca. I čovek je rekao da skoro sve karlicno nošenje bebe imaju nevreme kukove, te da, nama, široki povoj ne bi ništa ni pomogao. Dakle, snimate deci kukove privatno, ako su u karlicno položaju, čim pre, da biste na vreme dobili adekvatnu preporuku, savet, ili terapiju, kao mi. Mene glava boli što nisam sama čitala o posledicama nošenja bebe karlicno po kukove, jer na sajtu Medjunarodnog udruženja disolazije kuka, jasno stoji napomena da je kod takvih beba skoro uvek problem sa razvojem kuka veći. To naši lekari prećutkuju, ili ne znaju, svejedno, sramotno je jer se mi, roditelji, pokidamo od sekiracije, a bebe se muče sa kaisevima, 24 h dnevno.
Moja beba sad ima 4 meseca,odmah u porodilistu su rekli da ima nezrele kukove i da se javimo svom ortopedu na pregled.Niko nam nije rekao da je hitna terapija i da sto pre se javimo ortopedu a i dr pedijatar nas je zakazala nakon 2 i po meseca u deciju bolnicu na pregled.Ni ona nije rekla da je hitno iako je videla otpusnicu i kad smo dosli svi u cudu u bolnici su nam rekli sta ste cekali.Tako da su joj stavili kaiseve i sad cemo da se maltretiramo najmanje 6 meseci a da sam znala da je tako odmah bi je odveli privatno.Niti sam lekar pa da znam sta i kad treba i da je toliko hitno a da su mi rekli mojoj bebi bi sa 4 meseca skinuli kaiseve a ovako je napredak mnogo duzi.Toliko sam ljuta da je to strasno a i patimo se sa kaisevima da vam ne pricam kako.Tako da stavite vi siroko povijanje slobodno pa ako nije nista jos bolje a i istina je da se deca prosto rode sa takvim kukovima ili im iščaše babice prilikom vucenja u porodjaju a onda je to za kaiseve slabo ce tu pomoci siroko povijanje.To mi je rekao jedan od najboljih dr privatno kad smo posle otisli.Pozz svima i izdrzite sve sto mora.
Nije tacno da se radi sa trI meseca prvI ultrazvuk,vec sa mesec dana ,pa onda sa 5 do 6,iako je sve uredu!
Ovde je tema UZ kukova, a ne ljubomorisanje starije dece. Mi smo nosili širok povoj do prvog UZ, beba nepuna 2 meseca. Dr nam je rekla da je sve ok i da sada slobodno nosimo samo jednokratne pelene i da nema drugog UZ jer je sve u redu. Sa prvim detetom smo nosili široki povoj do 4. meseca, skinuli smo posle drugog UZ, isko je i na prvom bilo sve ok. Zbunjena sam, menjaju stalno nešto, ali mi smo u fazonu da slušamo pedijatra, ne pravimo se pametni...
I nama je jutros dr rekla da skinemo siroki povoj i da su kukovi zreli. Mada ga mi nismo ni stavljali. Beba ima 2 meseca.
Jel iko zna gde to moze da se uradi
privatno i povoljno u BG ? Hvala

















Privatno preporučujem dr Radivoja Brdara, potražite gde sve radi, ne znam smem li da pišem gde smo mi bili. Pregled je 6600.
Deca koja imaju problem sa kukicima su genetski predodredjena i imace ih u svakom slucaju.
Siroki povoj je glupost.
Isto kao sto je i zavijanje dece od glave do pete, kako su to ranije radili.
Sto je dete slobodnije i sto se vise krece, bolje i prirodnije se razvija.
Imam dvoje dece i ni jednom nisam stavljala siroki povoj na svoju inicijativu.
Nije glupost. Moja mama je kao beba imala problema sa kukovima pa su joj nosili 3 meseca sunđer između nogu, pa onda još tri meseca za svaki slučaj (tada nisu bile jednokratne pelene, pa sunđer da bi upijao sadržaj, a u isto vreme da drži široko noge)
Ja sam isto u inostranstvu, niti smo koristili siroki povoj niti smo snimali kukove. Kao luda sam vijala pedijatre sa pitanjima kada ce da joj rade uz kukova i svi su me u cudu gledali.
Ja od nedavno zivim u Nemackoj,tu sam se porodila, a kukove je pedikatar snimao na prvom pregledu,posle mesec dana.Pitala sam kada se radi sledeci pregled i dobila odgovor da ako je na prvom bilo sve u redu,nema potrebe za daljim snimanjem. Siroki povoj nisam stavljala bebi.
Snimanje kukova kod beba se radi sa 6 sedmica/tjedana zivota a do 3 mjeseca bi trebalo uraditi drugi kontrolni pregled.. Pogresno je ovo sto pisete da se uzv kukova radi u prvih 3 mjeseca zivota. Prvi pregled sa 6 sedmica drugi sa 3 mjeseca. Terapija je duza ukoliko je beba starija tako je logicno da se uzv uradi sto ranije.. Pogledajte smjernice koje prepisuje EU jos od 1995 godine za screening kukova. Pozdrav
Muz mi je neonatolog.Bebi nikada nismo stavili siroki povoj a ultrazvuk kukova smo radili sa mesec dana i opet cemo sa tri meseca.Do tri meseca mnoge stvari mogu da se promene tako da savetujem da beba ima dva uz do treceg meseca.
Nama je zakazano kad navrsi mesec dana. Privatna bolnica Medigroup je u pitanju.
skoro svuda se radi prvi pregled tek sa 3 meseca
Mojoj bebi su prvi ultrazvuk kukova zakazali sa skoro 3 mjeseca gako da ne znam gdje se to radi tako.
pa sad... i to nije sasvim tacno, ili nije svuda. Mozda je pozeljno i bolje ali nije tako. Nama su u Nisu zakazali prvi uz kukova tek kad je beba imala puna 3.meseca, cak nisu hteli ni par dana ranije. Rekli su ako je porodjaj bio normalan i beba nije imala problema, prvi ultrazvuk je sa 3 meseca..
ja mislim da siroki povoj treba nositi. mi smo ga nosili mesec dana bili na kontroli, rekli sve ok da skinemo i to je to. da se nesto desilo ne daj Boze sebe bi krivila da ga nisam nosila. ovako ja kao mama sam ucinila sve sto se trazilo od mene. a u eu zemljama decu sa 16 ostavljaju same da se snalaze. ok ako se vama svidja to
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »