Komentari za tekst "Urođeno iščašenje kukova"

Komentara
12
Ostavite komentar
Imam cerku od 2 ipo godine. Na rodjenju joj je dg iscasenje levog kuka.a NACIN NA KOJI MI JE PEDIJATAR TO SAOPSTIO PAR SATI PO PORODJAJU JE TEK ZA PRICU. Odmah smo je odveli kod prof Brdara u banju Koviljacu,tamo dolazi 2x mesecno. Sa 11 dana je stavila Pavlikove kaiscice, nosila ih 120 dana i to bas CEEELO LETO. Na vreme je pocela da sedi,po savetu dr Brdara na noge tek sa 8 meseci,nikada nije htela da puze u sustini nije volela uopste na stomak,prohodala sa 12 meseci. Sada je nezaustavljiva,trci,skace sve najnormalnije, Medjutim postoji razlika u stepenima uglova na kukicima to se inace vidi samo na rtg snimku. Dr kaze da se to ceka do 3 godine ako se nista ne promeni predlaze se operacija. Pocetkom novembra idemo opet na kontrolu nadam da ce sve biti ok.
Drage mame ja vam mogu samo ispricati svoju pricu. Rodjena sam 78 I prilikom porodjaja je iscasen Levi kuk. Neki su savetovali operaciju a neki nisu Dr.MOJI nisu hteli da me operisu HVALA I'm n.a. tome.NISAM nosila aparat ..samo sam isla n.a. terapije. Bilo je strasno tesko ..bolno I naporno..NISAM mogla da trcim kao ostala deca.Da cucnem I ustanem..i dan danas je tako -fizicko Jedva radila..stepenice I Dan Danas nocna mora.Steals sam mnogo..pesacila. .igrali fudbal..u normalnoj skoli isla..no me voleo voleo me sa Tim nedostatkom...ko nije nije me bilo briga.Porodica me je podrzavala I prijatelji uvek.Kao devojka sam bila lepa mrsava I veoms privlacna.Imala momke I sve bilo super..Sad sam majka dva prelep decaka .udala se I rodila zdravu decu..njima sam trazila da urade ultrazvuk kukova..sve ok..Jedino sto se promenilo je sto sam se ugojila..malo I to mi smeta zbog kukova. .Zato majke verujte I naravno odvedite decu kod vise doktora..vise misljenja cujte. .uvek postoji nada .hvala
I Vi ste sigurni da je operacija bila losa ideja iako ste imali problem ceo zivot?
Nasoj bebi je jos u porodilustu ustanovljeno iscasenje kukova,pa smo po izlasku radili jos jedan uz,kad je napunila mesec dana pocela je da nosi Pavlikov apart,nosila ga je konstantno do petog meseca,tad je imala opet kontrolu (kontrole su bile mesecno) al u pet mesecu je doktor rekao da su se kukici vratii,ali za svaki slucaj da se Pavlikov apart nosi do sestog meseca i to nocu,sa navrsenih 6 meseci je skinula skroz Pavlikov apart,pocela normalno a sedi,ali na svakom sledecem opet mesecnom ultrazvuku nije se pojavilo jezgro,u nalazu pise jezgra se ne vidi,sad na poslednjem ultra zvuku sa bebinih 8,5 meseci doktor kaze kukicu su redu,jezgra se naziru po malo,slobodno kad napunite devet meseci smete da se oslonite na noge. mene zanima da li je to ok,s obzirom da sam citala na rznim sajtovima i forumima da se bebe ne oslanjaju na noge dok se jezgra ne pojave,sta uciniti,osloniti bebu ili ne?
Da li iscasenjenje kuka moze dovesti u kasnijem periodu zivota velike probleme sa prosirenim venama,naravno ako se na vreme ne lece tj.kao bebi kukici ne vrate na svoje mesto?
Mi smo imali sličan slučaj kao Zorica.
Stefan nije imao isčašene kukove, ali smo Pavlika nosili da se to kasnje ne bi dogodilo zbog plitkih čašica. Dva dana nakon što je sin napunio tri meseca, dobili smo Pavlikove remenčiće. U početku je bilo strsno i bojali smo se da li će sve biti kako treba. Isto smo ih nosili 4,5 meseca - preciznije 21 nedelju, pa samo dva meseca nosili široko povijanje. Sledeća kontrola nam je kad Stefi bude imao godinu i po dana. nije lako...Jedni ti kažu da to nije ništa i da ne slušaš lekare (ono kao de su nama bili pre 30 godina!), a sa druge strane dete treba pravilno da se razvija da kasnije ne bi imali problema. nama su rekli i da će nam dete prohodati sa 16 - 17 meseci, i kad samo to preneli našoj doktorki rekla nam je da to nema veze i da zavisi od bebe! Nama je dete prohodalo sa 12 meseci i 10 dana - znači ko da nije nosio Pavlika! Budite istrajni zbog dece, sve to prođe, i lakše je kad su mali, nego kad porastu.
Ja sam svojevremeno na Bebac forumu postavila i temu vezabu za deformaciju kukova. http://www.bebac.com/forum/index.php?showtopic=647

@katarina: promenite lekara, jer ne može da vam kaže da nije ok i da će to vreme da sredi. Idite ponovo i bolje sad uraadite sve što je potrebno, dete će brže i bolje da se oporavi. Znam da kada dete ima više od godinu dana oporavak ide sporije, ali da se i tako deformitet može srediti, tako da samo hrabro napred!
Curici sa 2 mj uredu kukovi a sa godinu displasio coxae bill,doktor rekao da se što više giba i hoda da neće imati problema da je kasno za pomagala ona sada ima 2 godine i od kukova na dolje je ko štapić nema ni guze a kukovi su izbočeni van hoda normalno ali je jako mršava od kukova na dolje zanima me šta da radim i počela je šepat na desnu nogicu prije dva dana jel to ima veze s kukovima.Jer ortoped nam je rekao da neće imat problema do 50-60god kada če morat možda na operaciju.Hvala unaprijed
Katarina zanima me sta se desilo s vasom kcerkom i njenim kukovima posto i ja imam sti problem s mojom? Ako ikada procitas ovaj komentar molim te pisi mi na mail djbiljana89@gmail.com P.S. Nadam se da je sve ok
Naša priča ide ovako:
Prilikom otpusta iz porodilišta (višegradska) babica nam je rekla da je pedijatar na prvom pregledu deteta, odmah po rođenju, ustanovio da levi kuk nije kako treba i u otpusnoj listi navedeno je da se obavezno pregleda i desni. Preko prijatelja smo došli do jedne klinike i uradili ultra-zvuk, tada je imala 19dana (rečeno nam je da neće škoditi detetu). Potvrdio je iščašenje i levog i denog kuka i predložio da se uradi još jedan uz u nekoj drugoj ustanovi. Otišli smo sutradan na Banjicu i tamo uradili novi uz i doktor je potvrdio rezultate prethodnog kolege. Predložio je hospitalizaciju. To je za nas bilo jako stresno, što je i razumljivo. Bio je to petak, uzeli smo taj dan još i uput od pedijatra i počeli psihički da se spremamo za ponedeljak.
Bolnica je očajna, ali su nam rekli da su tu najbolji stručnjaci.
Sobe su ogromne, u našoj je šestoro dece sa svojim majkama, tj. njih dvanaest...
Naša ćerkica je fiksirana (vezana) za krevetac, tako da ne može da se pomera ni levo-desno ni gore-dole. Nogice su joj podignute na gore i vezane kanapom, koji joj preko točkića zateže noge, jer je na drugom kraju kanapa teg, u početku od po 300grama, a posle dva dana su podignuti na po 400g po nozi. Fizijatar nam je rekao da najviše 15min dnevno sme da bude van tog "instrumenta". Dojenje je posebno teško, majka mora bukvalno da legne iznad bebe da bi je hranila. Supruga je, verovatno zbog svog tog stresa izgubila kvalitet mleka, a verovatno i količinu, tako da smo počeli da joj dajemo i dohranu... A da ima i grčeve... :(
Terapija traje 21 dan, posle toga, najverovatnije slede Pavlikovi kaiševi, ali sve to dalje zavisi od napretka. Teško nam pada i to što ne možemo da je okupamo, već samo je brišemo maramicama.
Posle četiri dana čini mi se da su se malo privikle i da će izdržati do kraja. Moraju! A i ja sa njima!

Elem, nije mi bio cilj da nekoga uplašim, već da dočaram šta možete da očekujete. Napisaću i kada izađu kakvi su rez i šta se još događalo.

Poz
Pozdrav, kakva su vam sada iskustva? pitam jer sam u bolnici sa sinom iz istog razloga, sa istom terapijom.
Nadam se pozitivnom odgovoru :-) sve najbolje!
Moja devojcica se takodje rodila sa deformitetom kukova,na svu srecu to se na vreme otkrilo.Nosila je kaiseve po Pavliku 4.5 meseci,skinuli smo to pre 5 dana,sada je ostalo jos dva meseca da nosi siroko povijanje i onde moze da uci polako da hoda.to nije nista strasno, samo da se na vreme otkrije,bebe negoduje dva,tri dana i posle je sve ok.
Vidim da imate iskustva...rodila sam djevojcicu prije mjesec i pol jos na porodzaju otkriveno iscasenje kukova i koljena...drugi dan poslje rodenja stavljeni su joj gipsici nosi ih znaci vec mj i par dana poslije toga ide po poboljsanju kaisici a ako ne bude poboljsanja ponovo gips koji njoj postavljaju uz anesteziju...plasim se svega sama pomisao me ubijao...mi smo inace iz bisne sl smo trenutno u njemackoj
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Kada bi spermatozoid bio ćovek, plivao bi 193 kilometara na sat »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Neka krenu pripreme za ovogodišnje čestitke za Uskrs - i neka budu umetnička dela »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »