Komentari za tekst "Šta je holestaza i može li naškoditi bebi?"

Komentara
48
Ostavite komentar
Ja sam imala holestazu i u prvoj i drugoj trudnoci. U prvoj jesvrab bio nesnosan...uglavnom najvise stopala i sake...a u drugoj znatno manji, ali se ipak ispostavilo da imam opet, tako da ako ste imali u prvoj trudnoci traziteda vam se obavezno proveri i u drugoj.
Hvala vam sto pisete o ovome, jako malo se zna. Ja sam u frontu bila jedina koja je lezala s tom dijagnozom, retko ko to ima a opet desava se a odgovora nigde.
Ja sam se porodila u martu prosle godine, imala sam holestazu koja je malo rano odkrivena obzirom da je prva trudnoca, obicno se javlja u trecem trimestru a ja sam otkrila u drugom. Pojavio se svrab po ramenima a kasnije i ruke i noge. Vadila sam krv redovno, transaminaze jetre, bilirubini obavezno i sve je to bilo poviseno, zbog toga me je doktor tri puta ostavljao u bolnici. U 9 mesecu sam pila Urskofalk i to mi je mnogo pomoglo, inace nemam zucnu kesu pa valjda je i to dosta uticalo.Porodila sam se u terminu, prirodno, beba 3800 sve Bogu hvala kako treba. Sem svraba i tih analiz krvi nikakve tegobe nisam imala, a beba napredovala kao se nista ne desava. Ne plasite se vec samo na vreme obavestite svog ginekologa ako osetite svrab, o tome se malo zna i to sto pise na netu je strasno. Kazu da se uvek javlja i u drugoj trudnoci. Ja sam dobro prosla jer sam imala i dobrog doktora koji me je non stop gledao i proveravao analize.
Primljena u bolnicu sa ovom dijagnozom , sav taj strah ne bih poželela nikome . U jednom trenutku te vode na hitan carski rez , u drugom se dernjaju da nema potrebe da je krvna slika ok. Ko je preziveo zna kako je , ko nije nikada mu ne bih poželela . Cuvajte se trudnice i cuvajte mali zivot u sebi .
U prvoj trudnoci sam je imala,iako tada niko nije ni znao sta je to. Strasan osecaj svraba,kao da te bode sto iglica na jedno mesto. Svaka noc se zavrsavala na hitnoj,razni nalazi,odlazak na razne klinike za infektivne bolesti i nista. Kada mi je pukao vodenjak,plodova voda je bila jako mutna,beba rodjena,mesec ipo dana ranije,jos nije sazrela. Moj svrab je prestao odmah ali taj osecaj ne bi pozelela ni najgorem neprijatelju. Sada opet cekam bebu i nadam se da se to nece ponoviti.Malo me je strah jer znam kroz sta sam prosla.
Meni su sumnjali na holestazu jer sam imala nenormalan svrab...popucali kapilari na nogama od cesanja, oderana koza po citavom telu, plakala sam i danju i nocu.. Na kraju sam u 36.nedelji primljena u bolnicu na ispitivanje i ustanovili su da nije holestaza iako su mi transaminaze u krvi bile uvecane 10 puta, vec da mi je sve to izazvao Utrogestan koji sam dugo pila u trudnoci, a da sam ga koristila vaginalno ne bi se to dogodilo...ali niko mi to od doktora nije rekao na vreme vec su mi rekli da sama izaberem kako cu ga uzimati. Na kraju su me porodili u 37.nedelji i svrab je istog dana nestao a moja agonija je zavrsena. Kao sto rekoste, ni neprijatelju ne bih pozelela taj pakao.
Zna li neko da li su zene sa kamenom u zuci podloznije ovom oboljenju?
Jesu, jer njima holestaza moze da se desi i bez trudnoce.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Duboko smo zaronili u tajanstveni svet porođaja sa prof. dr Svetlanom Vrzić Petronijević »
Koliko traje oporavak, kako teče, da li je lako ustati prvog dana posle, šta je najteže »
Evo jedne velike istine o tome šta mame rade sa bebom ceo dan... »
Da li ste možda to primetili? Da li je slučajnost ili ne? »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Dizajner koji opisuje svakodnevne avanture koje prolazi sa svojom suprugom Majom »
Odaberite neko od lepih imena grčkih boginja za vašu mezimicu »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste možda to primetili? Da li je slučajnost ili ne? »