Komentari za tekst "Reč-dve o nasilju"

Komentara
14
Ostavite komentar
Prosto moram i ja da se odazovem.Kad sam bila u pubertetu bila sam bucka.Prva sam dobila mecu i grudi i zbog toga sam trpela zlostavljanje od strane starijih decaka.Bilo me je sramota da se obratim roditeljima i nastavnicima za pomoc..to je potrajalo dok nisam smogla snage da uzvratim.Pocela sam da tucem decake jer sam bila krupna pa mi je uspevalo.Tek onda su primetili da nesto nije u redu.U gimnaziji mi je bilo prelepo stekla sam prijatelje za ceo zivot.Mogla sam da budem to sto jesam i da me niko ne maltretira.
Kad se setim osnovne skole jeza me obuzme.Ne znam ko je vise kriv da li roditelji(i moji) ili nastavnici?
Sada imam tri kcerke i nadam se da cu uspeti da vaspitam decu da uvek mogu roditelju da se obrate ma sta bilo i da ne budu nasilne.
Jadna Zvercica! Bas mi je zao! Stravicno je kad pomislis da ta mala tela trpe bol, a pritom im se stvara strah i nesigurnost. Hvala roditeljima, sad znam kako cu i ja preusmeriti dete.
Moje dete je malo,i vaspitacu ga da ne bude nasilnik, ali kad ga neko bude tako maltretirao, roditelji te dece se pravili ludi, ceo sistem se pravio lud, ja cu kao u jednoj popularnoj seriji, pokucati na vrata tog deteta nalupati zbunjegnog roditelja al da dete gleda i upozoriti da ce biti jos gore ako ne prestane! Jer maloletnici ne odgovaraju, a ni roditelje nikako ne sankcionisu, sto moje dete da trpi!
jeziva tema.mm vuce traume iz detinjstva i dan danas.pozli mu i kad gleda nasilje na tv.sad kad imamo bebu mnogo se plasi.pokusacu da sina naucim da bude na mene, da sam ne zapocinje, ali da ne dopusti nikom da ga maltretira.kad bih upoznala tu decu odn.ljude koji su tukli mm,licno bih ih isprebijala.
Moje dete sam vaspitavala da na nasilje ne odgovara nasiljem...da se trudi da svima pomogne, razume...jer krug agresije treba prekinuti...Sa dve godine ga je drugar iz vrtića izujedao toliko da mu je trebalo nekoliko dana da se smiri, sa četiri ga je nekoliko drugara šutiralo i grebalo, lupalo mu glavu o zid i vuklo ga po podu, sa šest se agresija proširila i na dečje rođendane, kada su ga dvojica vršnjaka toliko istukla ( kao igrala su se rata...mada moje dete nije učestvovalo u tome) da je završio u Urgentnom sa ozbiljnim povredama stomaka...sada je krenuo u prvi razred...priča se nastavlja...opkolila ga je grupa starijih dečaka i iz čiste zabave na odmoru tukla i šutirala, namerno su ga gurnuli niz stepenice, pesnicom mu razbili nos...i to sve samo zato što on ne želi da se tuče i učestvuje u kolektivnoj agresiji ( on kaže "mama, kako da im vratim, kada će ih to boleti ? " )...za sve to vreme grupa pedagoga, psihologa, vaspitača i učitelja je ostala nemoćna...Moje dete je ostalo prestravljeno, nepoverljivo i potpuno dezorjentisano, bez prave zaštite i rešenja...Dokle ? Kakve generacije stasavaju u ovoj zemlji ?
pa jel sada mislite da ste ga ispravno vaspitali? Neko vam maltretira dete i to godinama, promenite taktiku ili... moj sin je isto fin, tih povucen nece nikoga da povredi itd.al ja sam kriva za to, sada mu govorim suprotno
Ne mogu da verujem...Kakva su to deca i kakvi su to roditelji?Treba dete biti lepo vaspitano ali ne do te mere da nezna da se odbrani...Vaspitacice,uciteljice,nastavnici obratite paznju sta i kako rade deca i vi trebate da ih vaspitavate a ne samo da ih "UCITE"...Roditelji ne mogu u skolu da sede sa decom i da ih paze od nasilnika i ne vaspitane dece.
na zalost mislim da taj vas sistema vaspitanja ne funkcionise u praksi kao u teoriji. Ja bih svakako svoje dete ( i jesam ) savetovala da nikada nikoga ne dira prvo ali ako neko i pomisli da mu naudi neka vrati 3 puta vise. Cak sam oboje upisala na borilacke vestine da bi se znali odbraniti. Verujte mi da deluje. Na zalost, tuzno ali istinito.
Promenite detetu skolu, ucinite sta god je potrebno, ostace mu traume, mukica lepa... s druge strane Vam hvala na ovome sto ste podelili, prihvaticu to kao savet, da vec sada pocnem da razmisljam da moju jednogodisnjakinju ne vaspitavam da bude fina, ocigledno da lepo vaspitana deca najgore prodju... nazalost, ali sve cesce mislim da tako treba, iako se licno grozim svakog vida agresije i vaspitavanja u smislu "vrati onome ko na tebe nasrne". Upisite, gospodjo, dete na neke borilacke vestine, da nauci da se brani, ne da vraca. Kada se od jednog odbrani, drugi nece ni pokusati... a ti roditelji treba sami sebe da se stide, kako li samo mogu da spavaju....
uz duzno postovanje,gospodjo,ja bih,da sam u Vasoj situaciji,mnogo toga uzela u svoje ruke.A dijete pod hitno upisala na borilacke vjestine.Jer jedno je-ne tuci se,a drugo biti zlostavljan i stititi se.Da,i njih ce da boli ljubavi ali i tebe boli kad te tuku.
Nama problem nastaje u skoli,jer je uciteljica rekla da ne vracaju,nego da njoj kazu. Moje dete je dobilo brdo batina dok nije naucilo da vrati. Trebalo je dobre 3,5 godine da shvati da ne treba da place i da vrati istom merom kako bi dete koje ju je udarilo shvatilo da mu se ne isplati da to ponovo uradi. I stvarno je delovalo. I sada joj uciteljica kaze da ne sme da vrati. I kako ce onda to neko nasilno dete nauciti da ne sme da je dira?
kod uciteljice lepo, pa joj objasnite..mnogo one znaju, vecina odradjuje posao i ne bavi se decom
Samo neka vrati i svi srecni i zadovoljni. A uciteljica ako ima primedbu neka sa vama razgovara o tome. Sa nasilnicima ne ide lepo to je bar jasno.
neka vrati pa nek je uciteljica salje kod pedagoga.a pedagog kod direktora.mozda zovnu i Vas?ako...kazite razgovaracemo,a maloj kazite samo tako mila,prva ne diraj ali vrati...za sebe se treba zauzeti,surov je ovaj svijet!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »