Komentari za tekst "Ishrana beba: Šta i koliko u prvih godinu dana?"

Komentara
226
Ostavite komentar
Moja beba ima 9, 5 meseci, jede sve osim mlecnih proizvoda jer je alergican na mleko, kikiriki, soju i cokoladu. Ujutru i uvece ga dojim jer ne znam sta bih mu tacno dala da jede. Da li je imao neko slicnu situaciju?
Ovsene pahuljice, heljda, proso, palenta.. sve kuvano na vodi. Jako ukusno i zdravo!
Mlecne proizvode ne treba davati u prvoj godini, po meni nijedna od ovih namirnica i ne treba, tako da mislim da ni nisi u nekom problemu :-)
Zitarice su jako bitne!!!
Imam sl. problem i moja beba je alergicna na mleko i ml. proizvode, jabuku, breskvu, kajsiju, jagodu, dargarepu, bananu i kakao i pojma nemam kako i sta da joj iskombinujem. :-( Ima 6 i po meseci. Za rucak dajem kasice od povrca i sisa, ali za ubuduce bice problem kada budem morala da formiram dorucak-rucak- veceru.
Sa 9.5 mjeseci mozes bebi davati psenicni i kukuruzni griz (palentu), a posto je alergican na mlijeko mozes ih pripremiti na vodi..psenicnom grizu mozes dodati malo cimeta, bez obzira da li pravis slatki ili slani, a kako jos imas da je dojis onda mozes u palentu umijesati izmlazano mlijeko. Isto tako mozes praviti griz kasu sa sargarepom, barenom jabukom.
Moja beba od kada je pocela sa kasicama nece mlka kao ranije. Jede vocnu i pvrtnu kasicu od voca i povrca koje je do sada uvedeno pet puta mleko,ali nece istu kolicinu kao ranije. Inace pije adaptirano mleko. Da li je nko imao slcno iskustvo. Hvala.
Moja beba uskoro puni 10 meseci, jede sve , ne bira, biti mnogo brzo, diže se sama, hoda uz namještaj po kuci, ima 6 zubića i izgleda da stiže jos jedan... Danju spava dva puta po 1,5 sat, uveče zaspi oko 21 i budi se na svaka 3-4 sata... Naravno to je trenutna situacija( mislim na spavanje) do skoro smo imali i " nocne zurke" ali nadam se da ih vise neće biti... Od kada se rodila ni jednom nije prespavala celu noć, ali tako je kako je... Pije adaptirano mleko, ne sisa, preko dana popije vrlo malo, jednostavno neće i ja je ne forsiram, ali zato noću nadoknadi svu potrebnu količinu... Sto se tiče čvrste hrane , nemam tačno odredjeno vreme sta i kad jede, ali bitno da u toku dana pojede i voćni i mlecni i mesni obrok, i to u količini koliko ona želi... Nekad vise nekad manje... Uglavnom pije vodu, mislim da je to najbolje, po nekad bebi čaj sa kojim i nije oduševljena... Imam samo jedno pitanje: da li mogu da joj pravim bebi kase sa pasteriziranom mlekom koje bih prethodno skuvala. Ako neko ima iskustvo volela bih da ga čujem..
Živim u Švedskoj i ovde pedijatri preporučuju da se se sa nemlečnom hranom počne sa puna četiri meseca,prvo šargarepa,zatim peršun,paštrnak,mango,kivi,kruška,tek onda jabuka,banana...u prvoj godini jedino med ne preporučuju,tako da mislim da pedijatri u Srbiji malo preteruju sa tim tablicama ishrane,ne ovo ne ono a u pitanju su namirnice veoma bogate vitaminima koje se uskraćuju bebama...Široki povoj smatraju zastarelom praksom koja se danas primenjuje samo u manje razvijenim zemljama,od prvog dana se koristi samo pampers,kukovi se samo pregledaju,ne snimaju da se bebe ne izlažu zračenju,postoji još mnogo stvari u kojima Srbija mora da napreduje
Pozdrav, zasto mislite da su njihove metode ispravne, na kraju se pokaze da savremene tendencije su pogresne, sta je sa cinjenicom da organi nisu spremni na odredjenu hranu....ne volim sto uvek nasi ljudi musle da smo mi zatucani, sto se tice kulova nisam siguran ali mislim da to nema veze sa siromasnim zemlhama vec da su primeveni deformiteti u juzno evropskim zemlhama /koje su apriori nerazvijenije pa se predosyroznosti radi preporucuje
Moja beba ima 9 meseci, jede sve ne bira. :)
Malo je odbijala hranu koja nije izblendirana ali posle 2 dana je prihvatila.Ne puzi, samostalno sedi, podize se iz lezeceg polozaja,zna tasi tasi, ima dva zuba.U sustini je dobra i mirna beba.Sto se tice hrane jede na 4 sata a nekad prodje i 5.Ponekad se probudi u toku noci ali brzo zaspi.Preko dana spava 2 puta po sat i po vremena.Do 6 meseca je sisala sad je na aptamilu.Popije 3 puta po 150-180ml.Za dprucak jede zitarice frutolino, keksolino...za rucak povrce sa mesom, ribom ili zumancetom, za uzinu voce i za veceru mleko sa keksom,griz, palentu.Ima li neko ideju sta bi mogla da joj dam za veceru?
I moja beba ima 9 meseci..pa reko da Vam odgovorim...ja mojoj ponekad dajem za veceru Milupu..ili skuvam ovsene pahuljice,izblendiram i u to dodam koju suvu sljivu ili kajsiju...najbolje dok se kuva a mozete i jabukicu...nacedim malo soka od pomorandze i bas slatko pojede.Komsinica daje pirinac sa blitvom ili spanacem..mozete i cicvaricu da joj napravite.Pozdrav i sve najbolje.
Moj sin će uskoro napuniti 9 meseci i do sada ništa nije odbio od čvrste hrane. Ono što me brine je količina koju pojede... to je bar tri puta više nego preporučena količina u ovom tekstu... pokušala sam da mu dam manje ali plače, ljuti se i strašno bude nervozan. Isti je slučaj i sa sokom. Popije sigurno tri male flašice u toku dana (nekad i više) ali s tim što ja stavim 30ml soka a ostatak je voda. Da li još neko ima sličnu situaciju?
I moj si
n pojede dosta. tipa za veceru pojede krisku ipo hleba sa pavlakom ili sirom ili jogurtom.
Postovana Milena, nas sin je pre koji dan napunio devet meseci i imamo istu situaciju kao i vi. Popije 200-300ml soka a kase oko 300ml ako ne i vise a preostala tri obroka jos uvek je mleko tj sisa.
Ne razumem zasto bi detetu ogranicavala? Davaj mu koliko moze. Svaki bebac je za sebe. Moj decak isto dosta pojede i nista mu ne fali.
Moja beba ima 8 i po mjeseci i bas slabo jede cvrstu hranu. Jos uvijek dosta sisa. Nekad se desi da pojede par kasika, a nekad i uglavnom skoro nista. Uvece takodje se budi i dalje da sisa. Flasicu odbija, vodu pije iz case. Zabrinuta sam do kada ce tako biti jer planiram u vrtic da pocne i da se ja vratim na posao. Inace je vesela beba, puzi, po malo se podize uz krevetac. Prica mama, tata ... Pozdrav za sve mame !
Moj sin je isto tako odbijao hranu mesecima, dok nisam svaki put za rucak kada spremim povrce i meso, a za druge obroke sam kupovala Milupine zitarice sa ukusima pa sam npr njih mesala sa. vocem, a sir i jogurt sam mesala sa vocnim jogurtom koji ima ukus banane, sa sve hlebom zajedno! Morala sam da se dovijam i jedino tako jede...
i moja beba od godinu dana nece da jede sta da radim uzne dwe tri kasicice cwrste hrane i toje to/...
Drugaricina beba je preskocila fazu pasirane hrane! Sve je odbijala! Drugarica je zatim probala da joj daje da gricka obareno povrce i to je iz prve prihvatila! Tako joj daje i voce, mekano, iz kompota. Beba prosto nije htela kasasto nego da gricka! Iskreno, ne znam sta je sa mesom...
Flasica joj i ne treba ako pije iz case! Tako ce i u vrticu!
Moja beba je pocela sa pirincanom kasom i dajem joj je predzadnji obrok. Kako kasnije dodavati kasice? Koliko treba ukupno obroka da ima i koliko od njih su mleko?
Od 4-tog mjeseca bebi treba ubaciti obroke tako da se navikava na okuse.Bebi i dalje prvi i posljednji obrok u danu mora da bude mlijeko.U svakom slucaju 4-5 obroka dnevno se preporucuje.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste»
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »