Komentari za tekst "Kako teče PRIRODNI POROĐAJ"

Komentara
167
Ostavite komentar
meni je prosao termin pa sam morala na lezanje.. nakon 2 dana u bolnici, doktorica me pitala slazem li se sa indukcijom porodjaja, sta sam ja jedva docekala :-) receno mi je da ce me ujutru u 7 spustiti u radjaonu te da ce mi toga dana uraditi ctg i malo dripa ukljuciti da vide kako cu reagovati.. na ctg se ispostavilo da imam jake kontrakcije koje sam ja negirala pa nije bilo dripa.. sve se svelo na cekanje jutra.. medjutim, u 3h noci su me probudili bolovi. primjetivsi da se bolovi pojavljuju u pravilnom intervalu svakih 4min, javila sam se sestri i vratila u krevet cekajuci 7. u 7 sam otisla u radjaonu gdje mi je uradjen pregled, ctg, probijen vodenjak i prikljucen drip.. samo 2cm sam bila otvorena.. nakon 3h sam bila otvorena 6cm i dobila sam neku injekciju (nije epidural) koja traje 2h da ublazi bolove. nakon ta 2h otvorena sam 9cm (znaci fali taj 1cm) i naponi pocinju a osoblje kaze "samo disi".. tako sam ja ostala sama u radjaoni, beba se spusti dovoljno da je mogu pomaziti po glavi i vrati..i tako nekih 10 ako ne i vise puta.. dosli su doktor i sestra nakon pola sata,sat ne znam tacno i porodjaj je poceo..iz 3 napona moja Lorena je izasla.. hvala bogu nisu me sjekli, a nisam ni popucala.. najgori i najbolniji dio za mene je bila posteljica.. trudovi su mi bili nista sta je ono.. nisam zaboravila taj bol, ali kad je pogledam ne zalim.. moj andjeo je uz mene, ziva, zdrava, vesela i zadovoljna :-)
I naravno nigde u tekstu ne pise da trudnica u odredjenom trenutku porodjaja dobija epidural jer je to, o Boze moj, tako normalno u svetu (cak sta vise,pitaju trudnice ako ne zele epidural), a u Srbiji i dalje moramo da budemo u srednjem veku i da se nedostatak sredstava i anesteziologa skriva recima "pa prirodni porodjaj je pravi,ako su mogle sve zene vekovima iza nas mozemo i mi".
Ne nego se kroz sve ove tekstove prolazi kroz prirodan porodjaj, kao i na psiho-fizickim pripremama. Nigde se ne podrazumeva epidural kod nas, dok ga ne zatrazis sama, jer se vecina zena poradja prirodno.
Pročitala sam nedavno tekst u kojem se govori o tome da karakter trudnice određuje/utiče na tok porođaja. I to naravno čitaju buduće porodilje. Nijedan udžbenik iz ginekologije ne navodi karakter trudnice kao toliko presudan faktor za tok porođaja. Na tok porođaja utiče mnogo toga, ali se govori samo o tome da smo mi te koje su za sve odgovorne i ako nešto nije kako treba samo porodilja snosi odgovornost. Umesto da se podjednako radi na informisanju budućih mama (što više školica), uvođenju epidurala, ali i na edukaciji medicinskog osoblja kako postupiti u situaciji kada trudnicu uhvati panika (bez vikanja, šamaranja, vređanja i slično) samo se govori o tome da moramo biti opuštene, nasmejane, da ne slušamo priče tih groznih žena koje su imale teške porođaje itd. i da će onda sve biti u redu. I te žene su to doživele, nisu izmislile i za to je neko odgovoran. Ali, ukoliko nešto nije u redu, to je samo posledica toga što nismo bile nasmejane.
A te komentare tipa moja baba se porodila u kukuruzu ili rodila hrpu dece kući i slično prosto obožavam. To što se neko odluči za epidural ne znači da manje voli svoju bebu, da je kukavica i slično. Svako ima pravo da odluči šta će sa svojim telom da radi. Zbog određenih zdravstvenih problema mislim da nisam kandidat za epidural, ali da ako budem (nekim čudom) mogla da ga dobijem vrlo rado ću prihvatiti.
Kad sam pitala svog ginekologa za epidural rekla mi je "Ne treba to tebi, ako krenu komplikacije ides na carski"...Uzas koliko smo nazadni i zatucani
Da podelim i ja svoje iskustvo sa porodjaja od pre cetiri dana. U tri ujutru sam dobila blage menstrualne bolove i blago probadanje u krstima,ali nisam se obazirala na to,nastavila ja da spavam. Probadanja su postala sve češća,iako bolovi uopste nisu bili jaki,ali ja resih ipak da oko 6 ujutru pozovem svog ginekologa,i on mi reče da požurim u visegradsku jer sam dobila probadanja na 5 min. Po dolasku u porodiliste utvrde da sam otvorena 6prstiju,upute me na odeljenje,urade klizmu,od strašnih bolova još uvek ništa. Dok su me sredili za epidural i stavili kateter kontrakcije postaju sve učestalije. Anesteziolog ubizgava dozu anestezije al meni već kreću naponi i za tri min dolazi moj maleni na svet. Dzaba su me boli u kičmu,prošla bez epiziotomije i porodjaj ću pamtiti samo po lepom. Slušajte babicu šta vam priča, ne čitajte losa iskustva,jer žene često vole i da preuveličavaju i prave od sebe heroje. Ne kažem da su svi porodjaji kao moj,al treba biti pozitivan,razmišljati samo pozitivno i otići na porodjaj bez straha. Strah nas najviše paralise i nikako nam nije saveznik. Srecno svim budućim mamama!
bravo!!!!
Da podelim i ja svoje iskustvo :-) Porodila sam se pre 10 meseci , prvo dete , u Gradskoj bolnici ... Dr Predrag Mitrovic, sve pooohvale i reci hvale za njega .Vodenjak mi je pukao u 20 h , a porodila sam se u 7 : 50 :-) Bolelo jeste , ali sam u 5 h fobila epidural , i posle toga su bolovi potpuno stali :-) Epizotomija mi nije radjena , tako da s odmah posle porodjaja ustala i nikakvih tegoba nisam imala ! Srecno svim buducim mamama :-*
Nadam se da si se porodila i da je sve proslo ok :-*
i ja sam kao ti vodenjak mi je pukao u 5 ujutru i evo sad je 20h i jos cekam. Nisam otvorena ni jedan prst i sad cekam da vidim sta ce dalje :-) nadam se da cu proci kao ti
Srecno svim buducim mamama :) Samo bez straha, nije porodjaj nista strasno. Sa epiduralom se nista ne oseti (bar ja nisam), ali ako se plasite i stezete bolece vas i kad vas pregledaju (cimerka je vristala i kad su joj vodenjak busili, a sve samo zbog straha). Sve krece iz glave, a doktori i babice ce dati sve od sebe da vam pomognu.
Romana, onda ti radi kako mislis da treba, a druge zene pusti da rade kako one misle da treba. Ne moramo svi sve isto raditi, niti postoji samo jedan ispravan nacin zivljenja.
Cemu epidural ? Zar je bit da se ne osjeti nista ? Ja mislim da bi trebalo bez ikakvih tih " pomagala ".. pprod treba osjetit apsolutno cijelim tijelom jer je to poseban dogadaj, a ne ga upropastavat tim danasnjim sranjima.
Da li je neka mama imala iskustva sa epiduralom u Požarevačkom porodilištu?
Drage moje trudnicee :)
Porodila sam se pre 4 meseca,i to mi je prvi porodjajj :)
Ustala sam rano ujutru i krenula do kupatila jer sam ugledala da mi je posteljina mokra. Kada sam usla u kupatilo imala sam sta i da vidim,vodenjak mi je pukaoo. Odjednom,osetila sam jak bol u ledjima i pri dnu stomaka da nisam mogla da se pomerim,jednostavno sam ostala u tom polozaju dok suprug nije usaoo u kupatiloo. Otisla sam u bolnicuu,legla na stoo i krece porodjaj.. Posto mi je beba bila karlicno okrenuta,babica je gurala rukom sa strane dok je doktor naslonio ruke ispod mojih grudi i gurao svom snagoom.. U bolnicu sam otisla u 11:45,porodila se u 13:50h :) Termin mi je bio tek pocetkom maja,a ja se porodila 21.aprila,mom sinu se bas zurilo da izadje vanii :) Imam 24 godine,iaoko mi je ovo prvi porodjaj,ja sam prosla kako se samo pozeleti moze.. Imala sam jake kontrakcije ali sve to je zaboravljeno kada sam ugledala mog sincicaa.. Zato zelim da vam kazem,nisu sve trudnoce iste,ne mora da znaci ako se poradjate prvi put da cete imati nesnosne bolove,nismo svee iste i svaki porodjaj je razliciit! Svim buducim mamama zeliim da prodjuu stoo boljee sa sto manje mukee :*
Pozz za sveee
Pozdrav buduce mame,moze li neko da mi kaze kakva su iskustva sa epiduralnom anestezijom u Betaniji?Hvala unapred!
Da podelim iskustvo sa mamama i mladim mamama.Porodila sam se pre dva ipo meseca..Pocelo je sa bolovima i krvarenjem,sto me je uplasilo ali su mi rekli da je to normalno..Secena sam,malo ali sam posle dva dana ustala i sve bilo normalno ko da se nisam porodila 😊
Hvala bogu ostalo je sve bilo uredu..Samo slusajte babice i sve ce biti oke..
Samo hrabro
Pozz... 😊
Ja sam u 18 nedelji i ovo mi je prvi porodjaj,ima strah kao i svaka trudnica,mada mislim da je svako razlicit i da je potrebno da sami to dozivimo da bi znali da li je to toliko strasno ili nije.Svaki porodja ko porodja je bolan,meni samo da brzo prodje a i ako boli to je kratak bol.
da podelim svoje iskustvo sa mladim mamama :) pre dva meseca sam se porodila i super sam prosla, prvi simptom da krece porodjaj bilo je krvarenje sto me je uplasilo, ali sam se otvarala, i kako se grlic spustao on je krvario, polako sam se otvarala, posle 24h sam se porodila, nisam secena, (sto mi je olaksalo da kasnije ustajem bez problema) i dobila predivnog sina... samo budite jake... veliki pozdrav za sve
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Mališani najčešće prvo počinju da pričaju nekim svojim jezikom »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »