Komentari za tekst "Gestacijski dijabetes - šećerna bolest koja se razvija u trudnoći"

Komentara
39
Ostavite komentar
i ja sam danas radila i jos mi je muka.... izdrzala sam nekako da ne povratim ali cini mi se de bi mi sad bilo mng lakse kad bi to uradila 😀 citala sam da stavljaju limun u rastvor pa bude ukus malo sladje limunade... ja nisam to pokusala ali nikad se ne zna, probaj ... 😘
Meni su ustanovili gestacijski dijabetes i endokrinolog mi je prepisao poseban rezim ishrane, bez secera, ugljenih hidrata. Dve nedelje sam merila svaki dan secer pre obroka i posle obroka da bih vodela kako reagujem na odredjene namirnice i sta mi dize secer. Mislim da je veoma vazno da se pridrzavate zdrave ishrane jer gestacijski dijabetes moze da izazove preklampsiju koja je jako opasna i po majku i po dete. Nije bas tako da "nije strasno" jer moze da bude ako se ne pridrzavate dijete...nije normalno da se rodi dete od 5kg jer to dete u samom startu ima mnogo masnog tkiva i tako krupna beba moze da stvori komplikacije na porodjaju. Mislite na vasu decu, i meni je tesko bilo u pocetku da se odreknem nekih namirnica ali kad pomislim da unosim u organizam nesto sto steti mojoj bebi onda me grize savest i osecam se lose.
Samo hrabro, dečak napreduje jednu nedelju, trenutno sam u 30oj, ustanovljen mi je trudnički dijabetes, radim profil glikemije (svaki put je u normali ne prelazi 6,1) , druga mi je trudnoća, posle 2h OGTT testa sa 100gr šećera, vrednost je bila 8,7 dobila sam dijetu bez belog brašna šećera i sokova, uskoro radim HbA1C kontrolu i samo bez opterećenja i previše razmišljanja. Opustite se i uživajte jer sve nam je iz glave. Pozdrav za sve buduće mame i one koje to već jesu.
Ja sam ga imala u prvoj trudnoci, a sad sam saznala da ga imam opet. Nista strasno, beba brze napreduje i sazreva, zato mora da se prati. Tri puta sam lezala u bolnici na posmatranju. Na pocetku sedmog, na pocetku osmog i na pocetku devetog meseca. Onda su me ostavili i porodili carskim rezom 10 dana pre termina, jer je realno stanje bilo kao da smo 7 dana pregurali termin. Detetu ne fali nista i ne bi trebalo da ima nekih posledica.
ne znam kako je doslo do ovoga! Hranim se zdravo i raznovrsno, ponekad pojedem nesto slatko...
Da li je moguce da je zbog odrzavanja trudnoce lezanjem na hormonskoj terapiji uticalo da imam GDM?

Jos mi je malo ostalo, brinem se za malenu...
drage moje...ja sam upravo jutros isla da radim test sa tom slatkom tecnoscu i 20-tak. minuta nakon sto sam ju popila povratim sve....sestre su rekle da vidim s doktorom sta dalje,ali mi pregled imamo tek za 20 dana...a inace ne jedem puno slatko u trudnoci,stvara mi mucninu posebno ujutru...jednostavno nisam mogla podnijeti i doslo mi lose i izbacim sve iz sebe...
ja sam u 31 nedelji i pre par dana sam radila ogtt test sa 75g glukoze. rezultati su mi sledeći: 4,9/ 12,2 ( posle 60 min ) / 6,7 ( posle 120 min ). Meni ovi rezultati izgledaju malko blesavo. Da li je iko imao ovakav slučaj? Privatni doktor ( koji mi je dao da radim ovaj test, a radila sam ga u privatnoj laboratoriji ) mi savetuje da uzmem uput za endokrinologa, a doktorka koja mi vodi u trudnoću u savetovalištu smatra da je ovaj test bio nepotreban i nepotpun jer su mi biohemijski nalazi koje sam radila SVAKI mesec bili u redu. Beba je napredna 10 dana ali pošto je dečko, niko od ovo dvoje mojih doktora nije mi rekao da je to zabrinjavajuće. Šta da radim? Ovo mi je prva trudnoća, pa ne znam šta da mislim. Inače, ugojila sam se 7kg.
ja sam u 24 nedelji. meni su u sedmoj nedelji otkrili dijabetes tipa II konkretno diabetes mellitus ako sam pravilno napisala kao posledicu upale pankreasa koju sam imala pre trudnoce. pila sam gluformin do kraja treceg meseca i prestala. uglavnom setam mnogo nisam se kg ugojila u trudnoci iako sam sa 95(sto je jako mnogo) kg ostala trudna. mene su istripovali strasno ali kako vreme odmice moja beba se super razvija, nije krupna za ovaj stadijum trudnoce. sto znam od medicinskih radnika kako su mi oni rekli je to da test opterecenja glukozom je u sustini to da te nakljukaju sa nekom ubi boze slatkom tecnoscu(izvinjavam se unapred ako se pravilno ne izrazavam) da se vidi da li pankreas dobro preradjuje taj secer sto i kod zdravih zena zna da izazove velike poremecaje u radu pankreasa...citaj upalu..koja je jako bolna. onda ti rade taj suk profil sto je koliko ja znam merenje glukoze u krvi prvo na 8 pa na 4 pa na svakih sat vremena. ja nisam medicinski radnik ali sam vec dva puta od pocetka trudnoce lezala u bolnici bas zbog povisenog secera i u sustini znam samo da treba sto vise setati i kretati se da bi se glukoza normalno preradila apsorbovala ili kako se vec kaze. naravno da se pazi sta jedes i u sustini to je to.
Lucija, kako si ti uopste zaradila tu upalu pankreasa? pozdrav :)
Ja sam u prvoj trudnoci imala gestacijski dijabetes koji je otkriven u 7 mesecu,morala sam na strogu dijetu,beba je rodjena u terminu carskim putem i morala je da bude 3 dana u inkubatoru zbog hipoglikemije,hvala Bogu sve je bilo uredu pa smo moja velika curica od 6300kg posle par dana pustene kuci :)))) .U drugoj trudnoci nije bilo dijabetesa,a sad u trecoj trebam da radim test da vidimo da li ga ima,nadam se da ce i ovaj put proci bez problema,radila sam nalaz HbA1C prosek vrednosti secera koji se radi na svaka 2 meseca i bio je uredu nalaz.... pozz za sve mame :)))))
Dali neko zna koje su referentne vrednosti OGTT testa na 100 gr glukoze ?
Ja sam u prvoj trudnoći radila test, nije bilo dijabetisa, ali su vrijednosti bile dosta visok ei morala sam na dijetu. Dijeta mi je najmanji problem bila, čak sam se ljepše i osjećala i redovno sam šetala. Svuda sam kad je bilo moguće išla pješke. Bebac i ja smo oboje prošli bez problema.

Sada sam u 24. nedjelji i treba ponovo daradim test. Majka mi je dijabetičar i svi po toj strani, a i osjećam da mi slatko ne prija. Nije mi svejedno. Vidjećemo. Samo slušajte ljekara i ne bi trebalo d abud eproblema! Pozdrav!
Cao drustvo,jab sam Marija i u 23 nedelji trudnoce sam i gojazna sam i imam dijabet.Radili su mi test opterecenja,i moracu u bolnicu,ali sam optimista i mislim da ce sve da se dobro zavsi.Pozdrav!
sad smo u 21 nedelji i isto nam je postavljena dijagnoza gestacijskog dijabetesa. Vec sam krenula sa drugacijom ishranom i to je najmanji problem. Brinem se zbog zdravlja male bebe. Postoje li neki rezultati istrazivanja o kasnijim posledicama ovog oboljenja po bebu?
Da li vam je bio povecan secer pri rutinskom vadjenju krvi
....nista strasno,tek sam danas shvatila kad sam otisla kod nutricioniste......dala mi je samo predlog zdrave ishrane,bez belog brasna,sokova i slatkisa...u svakom slucaju cu se bolje osecati uz ovakav rezim ishrane;moj savet- posetite nutricionistu!!!!!!!!!!
Zdravo, ja sam u 28 nedelji trudnoce i radila sam test opterecenja, vrednosti su na gornjoj granici pa su mi rekli da moram u bolnicu na koji dan. Nadam se da ce sve biti ok.
Ah nije strasno,meni su nedavno dijagnosticirali taj trudnicki dijabetes,i nije nista strasno,potrebno je samo drzati se pravilne ishrane,sto manje ugljikohidrata ,masnoce i secvera,i lagana setnja svakodnevno,za moju bebu mi nije tesko nicega se odreci.Pozdrav i sretno
zdravo svima, sada smo u 24 nedelji i uskoro idemo na test dijabetesa, malo uplaseni zbog kilaze i nekih navedenih simptoma;(
Snezana
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »