Komentari za tekst "Kako teče PRIRODNI POROĐAJ"

Komentara
167
Ostavite komentar
Moj slucaj je bio malo specifican. Nosila sam trecu bebu po redu s tim da je razlika od druge do trece nekih 12 godina. termin mi je bio 11. avgusta ali sam 12.na 13. noc otisla u bolnicu gde je konstatovano da cu se ujutru do 7 sati poroditi. Medjutim bili su to lazni bolovi koji su vrlo brzo stali, pa sam narednih 6 dana lezala u iscekivanju moje coke. 19. avgusta je resila da izadje napolje a da je sacekala samo 1 dan mogla je sa mamom slaviti rodjendan:)
Porodjaj kao porodjaj je bio zaista za pozeleti svakoj buducoj mami. Za pola sata je sve bilo gotovo nisam se ni pocepala niti su me sekli sve super. Devojcica duga 53 i teska 3kg i 400 gr, ocena 9/10 milina bozija. Medjutim problem je nastao kako ovde kazu u trecoj fazi kada je trebala da izadje posteljica. Ona nije htela napolje. Pocela je da se cepa u parcicima su je vadili napolje. Konstatovali su mi miom a kao posledicu lepljenje posteljice za matericu.
Na licu mesta na zivo su mi radili reviziju odma po porodjaju, i najiskrenije da Vam kazem porodjajni bolovi su mala beba naspram tih. Prekopali su me i preorali i uzduz i popreko i kad su konacno videli da ja vise ne mogu da izdrzim da cu se onesvestiti od bolova pozvali su anesteziologe, kako bi mogli da nastave sa kopanjem ali pod anestezijom. Koliko je trajao taj proces zaista ne znam ali znam da sam novu traumu dozivela pri budjenju iz anestezije kad sam pocela da se gusim na stolu. Bila sam svesna svega oko sebe cula sam doktore kako mi govore da disem ali jednostavno nisam mogla. Pokusavala sam i ocima i rukama i nogama da objasnim da ne mogu da disem, reci ne mogu da izgovorim jer mi pena pocinje da udara na usta i tako sve dok mi nisu stavili cevcicu sa kojim su tu tecnost izvukli iz mene. Onda je sve bilo ok sem sto mi se telo raspadalo od bola. Celu noc sam provela u opservaciji da bi mi sutradan radili ultra zvuk i konstatovali da i dalje ima zaostalih parcica posteljice. Nakon 2 dana ponovo revizija koja je protekla hvala Bogu ok u odnosu na prethodnu. Onda 7 dana kljukanja svakakvim lekovima i jakim antibioticima. Bebu sam vidjala na 10 minuta jer nisam smela ni da je dojim zbog lekova. Posle 7 dana opet ultra zvuk da bi mi rekli da i dalje imam parcice posteljice i tu mi je vec pukao film, pa sam pitala doktora da se to odtrani operativnim putem pa ako mora da vadi matericu neka je vadi al ja vise ne mogu da podnesem. Tada su me poslali u Visegradsku gde sam primljena i drugi dan po prijemu su mi i tamo radili reviziju ali ovog puta sam svo vreme bila pod ultra zvukom i konstatovano je da je ne moguce na taj nacin odstraniti sve to vec mora operativno i da ce mi najverovatnije izvaditi i matericu, s tim da ne postoji nikakav miom kao sto su ovde u Sapcu konstatovali vec da je posteljica urasla duboko u matericu. 2. septembra su me operisali ali moja materica je i danas u meni samo su je zasekli i povadili iz nje te parcice. Za to vreme moja beba je bila sa mojom mamom i suprugom kuci. Cena svih tih gluposti koje su me snasle je bio gubitak mleka i ako sam ja pokusavala u bolnici da odrzim laktaciju koliko god je to bilo moguce. 9. septembra sam napokon dosla kuci, i evo za koji dan moja coka puni 6 meseci, a ja se osecam super.
Za neke dve godine ako Bog da da sve bude ok planiram jos jednu bebicu !
Posle svih komplikacija nije mi jasno kako mozete planirati jos jednu trudnocu? Bolje je pazite na sebe, idite kod privatnika na redovne preglede, jer nije poenta samo u radjanju toj deci tek trebate u zivotu, zdravi!!

Doktor Mica Novakovic i sto se mene tice njemu zaista svaka cast !!! Sva tri puta me je on poradjao i nemam nikakvu prituzbu na njega. On je i odlucio da me posalje za BG jer ovde u Sapcu nema uslova a kako mi je rekao za ceo svoj radni vek tezeg slucaja nije imao...naravno kad su u pitanju porodilje. Kivna sam na ovu drzavu jer te tera da vodis trudnocu u domu zdravlja a kod jednog a da te poradja sasvim drugi ginekolog. Za 9 meseci u domu zdravlja nikad mi nije saosteno da mi se posteljica zalepila za matericu sto su morali da vide, slali su me i u Front na ekspertni ni tamo mi niko nista nije rekao. Sramota je koliko su povrsni i koliko samo gledaju da otaljaju svoj posao, a da su na vreme videli odma bi mi bio radjen carski rez i uopste ne bih prosla kroz sve ove traume. No bilo kako bilo opet kazem Bogu hvala zavrsilo se!
I ja sam iz Sapca, možeš li da mi kažeš ko te porađao?
Joj Boze koliko mi je zao!!!
I nemojte zaboraviti da kazete babici da vam ne stavlja stipaljku ili sta je vec na pupcanu vrpcu dok god pulsira, jer dete kada se porodi jos dobija zadnje kapi krvi od mame i postaje rumeno. A ako se babici zurilo jer joj se kafa hladi i beba ostane bez deci ili dva krvi, mislim da efekte toga po bebu mozete da zamislite sami, pocevsi od manjka krvi u mozgu bebe i na dalje...
Jasno ko dan. Mnoge žene ne shvataju važnost matičnih ćelija koje preko pupčanika prelaze u bebu pa dopuštaju prerano presecanje pupčane vrpce. Ali je vaš savet na mestu uprkos negativnim ocenama komentara. To ide na račun neinformisanih. :) od mene pozdrav
Normaaalno da necu nekom da pricam kako da radi svoj posao! Kakva glupost!
Ja sam se porodila 4 dana posle termina,mom sincicu se nije izlazilo :) verovatno bi ostao jos neki dan u stomaku da mi nisu ukljucili indukciju,indukcija mi je bila ukljucena 6 sati,s tim sto sam bolne kontrakcije imala tek u poslednjih sat vremena...kad sam dosla na porodjajni sto sve se odvijalo jako brzo i za 5min je na svet dosao moj divni sin...kontrakcije jesu bile bas bolne tako da je to na stolu bilo kao neko olaksanje...ali najlepsi deo je bio kad sam cula i videla mog andjela!Sve u svemu jedno prelepo iskustvo!
Pozdrav Marija kakva su tvoja iskustva sa epiduralnom anestezijom i da li si se u NS poradjala i ko te poradjao?
Tamara, vase iskustvo je toliko slicno mom... isto sam se poradjala skoro dva dana - 36h, nisam mogla da se otvorim, raspravljalo se o carskom. S tim da meni nisu upste dali indukciju, ni masku sa kiseonikom, padala sam u nesvest, vristala, ali eto nocna smena, pa se mora cekati jutro. A meni proslo 9h od kontrakcija na pola minuta, naponi, a ne otvaram se... e kad su mi pribusili vodenjak, onda je krenulo. I posle 2 sata od busenja, 36h od kontrakcija na 10min i 12h od kontrakcija na 1,5 min, poceli zestoki naponi, ja se konacno otvorim, dodjem svesti i srecna i nasmejana porodim se. beba izleti iz tri napona. Da je vredelo jeste. A da poneke treba pozatvarati u porodilistima, i to jeste. :)
Drage mame, to je samo jedan "malo" naporniji dan u vasem zivotu, ali kada ugledate to malo predivno stvorenje shvatite da je vredelo. Pre tri nedelje sam rodila moju drugu princezu. Porodjaj se tako brzo odvijao da sam jedva stigla u salu za porodjaj. Kontrakcije su pocele u 17h, u 18h me uputili u pripremnu sobu a oko 19:15h na indukciju. Sve se tako brzo odvijalo da sam pocela da se poradjam u sobi za indukciju. Dok su sestre shvatile sta se desava i pozvale babicu, bebina glava je vec pocela da izlazi nakon cega je babica (besna na sestre sto su me kao drugorotku tako dugo ostavile u sobi za indukciju i besna na mene jer nisam mogla prestati da vristim od bolova, koji su, doduse bili manjeg intenziteta u odnosu na prvi porodjaj) naterala da ustanem sa sve carsafom izmedju nogu i "prosetam" do porodjajne sale. Jedva sam stigla da se popnem na porodjajni sto i bebac je u 19:22h bukvalno samo izleteo iz mene. Ja ostala sva u cudu i olaksanju sto je sve tako brzo proslo i presrecna kad sam cula plac mog bebca. Nisam marila sto se babica derala na mene i govorila da se ponasam "kao da su ime isterali iz dzungle" i sto ni doktor nije stigao da prisustvuje porodjaju i sto nisu stigli ni epiziotomiju da mi urade. Sve im je oprosteno. :) Sada sam 2x srecnija mama.
Da li u Nisu ima epidural,cula sam razne price i da li se placa?
placa se...epidural je 15000 dinara i morate doneti potvrdu da je placeno ali epidural nemozete primiti ako se poradjate u intervalu od 22*07 zbog anesteziologoga koji Boze me sacuvaj nemoze da dodje jer im smena pocinje od 7 ujutru...strasno
pozdrav drage majke.... pre dve sedmice na svet am donela divnu devojcicu... prirodno. poodelicu sa vama svje iskustvo...re svega moram reci da mi je prva beba i da sam se mnooogo plasila porodjaja. naime...vodenjak mi je naprsao u 4 ujutro...voda je lagano oticala..u 7 sam vec bila u sali i imala kontrakcije....da bolelo je ali sam iscekivala jace bolove. u 16 su me poveli u box za poradjanje gde nisam osetila nikakve bolove....za 20 min se rodila moja princeza.... uz podrsku lekara i sestara zaista nije tako srasno kao sto sam slusala..
Porodila sam se 24.10.2014. A termin mi je bio 13.10., isto kao i ostale zene, naslusala sam se svakakvih prica koliko je sve bolno bla bla (prvorotka), ali da vam prenesem svoje iskustvo. 22.10. Sam primljena u bolnicu gde sam 4x indukovana, 3x tabletama ai 1x infuzija. Bolove sam imala dva dana ali nikako da se otvorim. 24.10. U 9h ujutro lekari raspravljaju da mi rade carski jer kako kazu beba mora napolje na ovaj ili onaj nacin. Strah se tada povecao ali samo sam molila Boga da mi beban bude dobro makar se ja mucila do sutra. Oko 9.30h sam otisla da se istusiram i ispao mi sluzni cep. Tad su se bolovi pojacali. U 11h sam bila na stolu ali i dalje nisam bila dovoljno otvorena, unutra 10cm ali spolja samo 4. Vodenjak su mi busili, terali me da skacem po lopti, da setam, da se istusiram jos jednom, i ponovo pregled 6cm otvorena. Mislila sam da cu da umrem od bolova, prikacili mi infuziju, stacljali masku sa kiseonikom jer sam padala u nesvest od prejakih kontrakcija. ALI, drage moje, kad su krenuli naponi verujte mi na rec da glasa pustila nisam. Lekari su bili u cudu, do malopre vristala a sad se poradjam sa osmehom. Nista me nije bolelo. Rekla sam sebi, izdrzi, koliko boli tebe bebu boli jos vise. Beba je bila dosta visoko, babica mi se naslonila podlakticom pod grudi i svom tezinom se pustila na mene, a lekar je gurao sa strane. Isekli su me ne pitajte. Babice su komentarisale da im je ovo prvi slucaj da su morale cak i usnice da seku. 32 sava imam. U 14.48h na svet je stigao moj prvenac, i zaboravila sam na sve muke kroz koje sam prosla :) ocena 8/10/10. 3710g i 50cm. Tako da buduce mame, ne slusajte svakoga, nijedan porodjaj nije isti, neko prodje lakse neko teze. Slusajte sebe i svoje telo, vi ste spremne za to koliko god mislile da niste. Vase telo to moze i mora da izdrzi. Nakon par sati bola dobijate najlepsi poklon koji vam ostaje za ceo zivot. Samo hrabro i srecno. :)
Drage mame i buduce ja imam dve princeze i obe sam rodila sa epiduralnom.Svaki porodjaj je prica za sebe.Ja sam super prosla.Za buduce mame ne slusajte price ko se kako porodio neko je lakse neko teze,sto vise slusate vise cete da se plasite i da razmisljate,ko je u mogucnosti najbolje je da uzme epiduralnu.Zasto da trpimo tolke bolove kad vec mozemo da ublazimo.Samo hrabro zelim vam sve najbolje i ne razmisljajte o porodjaju uzivajte u trudnoci.
Pozdrav Milena kakva su tvoja iskustva sa epiduralom i da li si se poradjala u Betaniji i ko te poradjao?
Zasto da trpite bolove? Zato sto od tih bolova niko nije umro a od epidurala ima svakakvih nezeljenih posledica!
imam jedno pitanje ako ima neko ko moze da mi ogovori rodila sam cetvoro dece sad cekam peto i strasno se bojim mada sam vec prosla kroz sve to opet osecam neki strah kako da se neplasim i kazem sama sebi nije to nista?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »