Komentari za tekst "Sve prednosti dojenja"

Komentara
71
Ostavite komentar
Zelim da dam podrsku svim mamama koje iz nekih razloga nisu bile u mogucnost da doje svoju bebe. Kada sam rodila svog malisana od 4kg nisam imala ni kap mleka ni posle 2, ni 4 ni 7 dana. Jednostavno je bilo tako, mozda zato sto sam se porodila carskim rezom ili zato sto su mi grudi misicave kako su rekle neke babice...poenta je da je on od prvog dana hranjen formulom i evo uskoro puni 4 godine. Za nekoliko meseci ce dobiti seku i nadam se da ce situacija biti drugacija ali ako i ne bude, nista strasno.
Jos da napomenem jednu BITNU prednost hranjenja na flasicu, vi nocu spavate i odmarate a tate ljuljaju bebce i hrane ih (bar je to bio nas slucaj) a bake i deke kad dodju u posetu uvek mogu imati to zadovoljstvo da nahrane svoje mezimce. :-)
Ja dojim svog sina (5m) od prvog dana, ali sam alergična na to osuđivanje majki koje NE doje!! Ne razumem potrebu da žene svoje dojenje nabijaju svima na nos, i da bi se drugi trebali osećati manje vredni. Živa su deca i koja sike, i koja su na umetnom mleku i u cem je problem...Dete kakvo ce biti takvo će biti,mene majka dana nije dojila pa ne znam šta je alergija i tako more stvari, poanta mame koje doje neka gledaju sebe i svoje dete kad su tako superiorne i ostave dr žene na miru...i verujem da je istina da mleko može biti slabo (skoro bez očiju ostala u rodilištu kad sam nešto na tu temu rekla sestri) ili da detetu nije dovoljno, itd itd.
NE POSTOJI SLABO MAJČINO MLEKO!!!! Prvo se malo uputi pre nego sto počneš tako da lupetaš
bravo za komentar! i ja u pocetku nisam imala mleka, nekih 5-6 dana posle porodjaja nista, a masirala sam grudi stalno, bebu stavljala da sisa, Potom sam uz stalno izmlazanje, cajeve, corbe, uspela da "proizvedem" oko 40 ml, sto je bebi naravno bilo malo.. uz sve muke, i uz sav veliki trud i zelju nisam mogla samo da dojim bebu.. i vrlo je neumesno reci- sve majke imaju dovoljno mleka. Neke jednostavno nemaju
Ja Strahinju dojim vec 13 meseci, i on ne planira da stane, ali meni vec postaje neprijatno jer on ne gleda gde se nalazimo vec gde god samo vadi sisu.. haha... i ako mu ja iste sekunde ne dam on pocinje da vristi na nju i da je ujeda.. tako da planiram da se uskoro odvajamo.. ali mi je jako zao... ne znam kako cu sve to podneti
Posle prvog podoja su mi se pojavile regade i pedijatar mi je rekao da ne smem da dojim! i 3 dana u porodilistu su cerki davali dohranu. cim smo dosli kuci ja sam pocela da je dojim uprkos regadama i bolu i sve je proslo nakon 3 nedelje... cerka sada ima 12 meseci i nedelju dana i i dalje sisa (sada ujutru i uvece) :D naravno jede i cvrstu hranu koju smo poceli da uvodimo nakon 4. meseca na predlog pedijatra...tako da svim mamama savetujem da izdrze i bol i ceste podoje (imala sam utisak prvih mesec dana da je dojim non-stop:D ) jer bebici treba vremena da *navuce* dovoljnu kolicinu mleka. pozdrav
Htela sam reci NAKI ne NENSI, greska.
Pa da sad pricaju o dojenju a u porodilistu bebama daju secernu vodicu po rodjenju iz sprica, najezim se kad se setim.
NENSI ako ti bebica spava vise od 1,5 h preko dana u kontinuitetu 1 ili 2 puta to znaci da je sita i da imas dovoljno mleka. Prosto ima takve potrebe bebe se razlikuju kao i odrasli. Podrzavam te da nastavis da dojis, govorim iz iskustva.
Htela bih samo prvo da skrenem paznju na glagol "dojiti". Mama doji bebu, beba siki, a nikako ne moze beba da doji, vec samo da bude dojena. Na hiljadu postova sam primetila istu gresku. A sad moje iskustvo: iako sam se dosta informisala o dojenju jos dok sam bila trudna moram reci da nije tacno da ako se bebi daje da sisa kad god pozeli i koliko god pozeli, da ce biti dovoljno mleka. Ja se borim od prvog dana da moju bebu hranim samo mojim mlekom, ali ga jednostavno nema dovoljno. Pijem sve moguce stvari za povecanje mleka, izmuzavam se nakon podoja kad god ostane mleka a to je uglavnom nocu i opet mi preko dana zafali, iako mu dam sve sto izmuzem. I dajem mu kad god zatrazi i ne gledam na sat... Tako da drage mame ipak teorija je jedno a praksa drugo. Ovom prilikom zelim da pruzim podrsku svim mamama koje se bore kao i ja!
Ista stvar.. beba ce za par dana napuniti dva mjeseca.. porodjena sam carskim rezom i u prvih 10-tak dana nisam imala ni kapi mlijeka. Beba je na dohrani ali od sike nikada nisam odustala. Nabavila sam elektricnu pumpicu i izmuzam se i to mu dajem na flasicu i u kombinaciji sa AD-om.
Nikada nisam izmuzla vise od 80ml mlijeka (a beba po obroku jede od 120-140ml) i da napomenem da tih 80 bude 1x u toku dana.. vec slijedece "muzenje" je 30-40ml.. beba siku odbija i vristi od prvog dana. Patronazna sestra koja nam pomaze je bila uporna i dan danas je ali ne urodi to velikim plodom. Jednostavno cim osjeti da je sika u ustima plac je i vristanje toliko jako da se nerijetko "zakocene"..
Nisam sretna zbog toga ali ne namjeravam odustajati od svog mlijeka koliko god ga bude bilo i podrska svim majkama koje se bore sa istim ili slicnim problemima
caos svima.Moja bebica je samo sisala 5 meseca,sada ima 7mes i 3nedelje i jos uvek sisa ali smo uveli i hranicu.Savet mamama ne odustajati od podoja sve dok beba zeli...jer to je najbolje za njih.U pocetku je bilo tesko i bolno jer su grudi osetljivije ali nisam odustala zbog bebe,krema Multi-mam na bazi lanolina mi je olaksalo(ne treba brisati) a bebici ne smeta prilikom podoja.Pozzzdrav
Zanima me da li ce porodjaj nastupiti brzo ako je materica omeksala?
Drage mame,

ako zelite svojim bebama da pruzite nesto najbolje, to je onda upravo vase mleko i nijedno drugo. Naravno da boli i da je neprijatno prve nedelje, ali prodje cas. Ne odustajte!!! Majcino mleko je zdravo i vazno jer stiti bebu prvih sest meseci njenog zivota. Preko njega beba dobija imunitet majke i zenske hormone, pa se nemojte iznenaditi ako vidite na pocetku da je bebi bradavica uvecana. Ipak pitajte pedijatra, ali uglavnom je to zbog hormona. Isto tako, majcino mleko sadrzi apsolutno sve neophodne sastojke i sve dok dojite bebu ne morate da joj dajete prokuvanu vodu. Nekad je veceg, nekad manjeg intenziteta, ali beba nece ostati gladna. Nemojte se plasiti, ako redovno dojite bebu. Meni se nekad cini da nemam ni kap mleka, onda nadodje kada krene da rucka, pa u toku noci. Cula sam da crno pivo podstice nadolazenju mleka. Prva tri meseca ne morate da jedete grasak, pasulj, brokoli, kupus, jer izaziva grceve kod beba. Mleko moze da prestane vremenom ili od jakog stresa.
Nazalost postoje zene koje stvarno ne mogu da doje svoje bebe i upravo zbog takvih slucajeva postoji to vestacko mleko.
Budite razumne i odgovorne mame, i vi i vasa beba cete biti srecne.
Pozdrav svim mamama
Neki komentari su stvarno neumesni i nepotrebni, zene doje ako mogu, a one koje ne mogu ne treba da se osecaju obelezeno ili kao losije majke. Majku cini mnogo vise od dojenja! Nadam se da cu moci da dojim svoju bebu, ali isto tako znam i da nece biti smak sveta ako ne budem mogla. Ja sam hranjena na formulu i kao sto je vec jedna zena rekla, ne manjka mi inteligencije i sasvim sam normalna i zdrava, isto koliko i moji brat i sestra koji su sisali.
zdravo svima,imam nedoumice u vezi dojenja,saznala sam da imam hepatitis c na pocetku trudnoce i savetovali su mi da ne dojim bebu a neko kaze da mogu da nema opasnosti za nju,dali ima neko sa ovakvim problemom ili ko je vise upucen da mi pomogne hvala puno.
moj djecak ima skoro 8 mjeseci i još uvijek doji,zato je jak zdrava i čvrsta beba .)
Cao,moja beba ima mesec i 2 nedelje pa me interesuje da mi neko kaze kad se utvrdjuje ritam sisanja?ponekad rucka na svaka 3 sata a ponekad na svakih pola...opterecena sam time da li je gladna?
Zdravo,moje dete ima 1 mesec i 3 nedelje pre 3 nedelje primetila sam kad dojim dete sve povraca i posle toga samo place dali je to normalno .Jer primetila sam da moje mleko vise nije kao na poceku jako bele boje nego je kao prljavo belo i kao vodeno dali da nastavim da ga dojim ili ne , pocela da mu dam Hipp zamena majcinog mleka i vidim da dete ne place kao ranije i ne povraca,budim ga na svakih 3 sata da pije.
moje dete i dalje sisa,ali pored toga joj dajem i kravlje mleko,mislim da je dobro za tebe i majku sto duze beba sisa,moje dete nije bilo uopste bolesno od rodjenja i znam da je to zato sto sisa i oraganizam joj je jako otporan,dobro bi bilo da sve majke hrane bebu svojim mleko,ali nazalos ima onih koje ne mogu pa moraju vestacko ali sta je tu je,kad moraju tako. dojenje je em besplatno em nemate puno posla oko toga,a dok vestacko ima dosta oko toga. ali evo moja beba ce godinu dana da napuni za koji dan jos uvek sisa i napredna je nije debela bas kako treba,a videla sam par dece koja odrastaju na vestackoj formuli i jako su debela sto ne volim tako da svoju decu hrane.ali ok svakoza svoje dete zna sta mu je ok,,a sta ne ,pozdrav svim mamama.

sanja
Ja sam svoju straiju cerkicu dojila 13 meseci,s tim sto sam sa nepunih sest pocela da uvodim voce i povrce...Sada imam jednog malog bebca od mesec dana.Dojim ga i verovatno cu to raditi do godinu dana,ukoliko budem mogla...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Briga o svom zdravlju tokom trudnoće briga je i o bebi koja raste u stomaku »
Jedan od izazova sa kojim se sreću porodilje u danima posle porođaja jeste i odlazak u toalet »
Moj je tata tata-mata jedva prođe on kroz vrata... »
Briga o svom zdravlju tokom trudnoće briga je i o bebi koja raste u stomaku »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Moj je tata tata-mata jedva prođe on kroz vrata... »
Dizajner koji opisuje svakodnevne avanture koje prolazi sa svojom suprugom Majom »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Važnost oca u životu njegove kćerke ne može se preuveličati »
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste možda to primetili? Da li je slučajnost ili ne? »