Komentari za tekst "Zašto je folna kiselina važna za trudnice?"

Komentara
60
Ostavite komentar
cao svima ,ja ne mogu da shvatim zasto svima guraju folnu kiselinu.??naime nije folna kiselina ono sto nam treba vec folat.ako ja jedem pravilno voce,povrce ,meso ,mlecne proizvode itd.Inace krvna slika mi je po drugi put perfektna ,prvi doktor mi je u srbiji rekao da nema potrebe za tim,a ovde u americi mi je sestrica a ne doktorica rekla pijte vitamine i to preko telefona..ne razumem zasto to svi shvataju zdravo za gotovo bez nekog istrazivanja.koliko sam ja istrazivala folna kiselina sprecava deformaciju kicme i drugih delova tela,ali isto tako postoji rizik da dete posle ima problema sa disajnim putevima od te iste folne kiseline.dali je iko od vas izvadio krv i da vam je doktor licno rekao krv ti je losa moras da pije te i te vitamine ili to ono samo reda radi??? isto tako moja drugarica je pila pre trudnoce i za vreme trudnoce folnu kiselinu i na zalost u 8 nedelji je izgubila obe bebe..
zdravo
trudna sam 8 sedmica mjesec dana uzimam folacin (folna kiselina) 5 mg jednom dnevno i uz to hipp mama u njoj ima folna kiselina 2 ml dnevno zanima me dali je to prekoracena doza
zaboravila sam pitati svog ginekologa pa me to brine
zahvaljujem :)
pijem folnu kiselinu u tabletama i uzimam hipp mama vitamin u njemu ima folna kiselina interesuje me jel to prekoracena doza 6 sedmica sam trudna pozz
Drage trudnice,zanima me da li neka od vas pije mamavita? Za elevit sam cula da je fenomenalan,ali i skup...
Ja sam pila mamavit, ali mi nikako nije odgovarao, pa sam presla na elevit. U sustini to je isto, sastav im je isti. Meni veeovatno nije odgovarao sam lek tj. ono sto ih sastavlja. Sa Elevitom nisam imala nikakav problem.
pozdrav
A treba da se pije folna kiselina i ako nisam trudna?
cao,ja sam marija.imala sam operaciju mioma pre 4 meseca,pokusavam da zatrudnim al mi ne uspeva,pijem folnu kiselinu.sta da radim?poz
Ja sam se mucila skoro dve godine, imala sam ciste i povisen prolaktin.
Uzela sam da pijem neki novi italijanski prasak, inofolic, i ostala trudna posle 4 kutije. 😊
Probaj to, ja sam odusevljena, samo sam ja pila dva puta dnevno. 😊
pijem frmibion 1 od pocetka trudnoce, krvna slika mi je extra :) u 13. sam nedelji trudnoce. moja ginekoloskinja mi je rekla da sada napravim pauzu do 16. nedelje pa da pocnem da pijem femibion 2. kada ste vi pocele sa uzimanjem femibiona 2 ne znam zbog cega se pravi pauza??
Koristim antiepipeptik karbapin 200 mg dnevno, da li smem da uzimam folnu kiselino od 5 mg. Pijem i risar 1 mg
Cao Visnja,

i ja isto koristim antiepileptik keppra, pa me zanima da li dok si pila folnu kiselinu, jel ti se povecali napadi epilepsije, jer negde pise da je sama folna kiselina dobra protiv epi napada a negde da moze da poveca same napade.
Hvala, Pozdrav
pored folne kiseline pijem antiepileptik tegretol,volela bix da znam dali ce se moja beba roditi zdrava ....
Tekst o folnoj kiselini me je malo zamislio. Mi smo u procesu planiranje trunocu, ja vec 4 meseci uzimam folnu od 5 mg, a zadnji mesec uzimam isto folnu od 5 mg i multivitaminske ampule koje sodrze jos dodatnih 400 ug. Mozda sam preterala?
Cao,Alexandra.Jel si saznala nesto o folnoj kiselini,da li je stetna ako se uzima previse?
od nove godine pokusavamo da dobijeo bebu ali do sada nista...nisam koristila sablon plodnih dana,ali sam posetila ginekologa i sve je u redu...sada cekamo samo da se desi...jao jedva cekam!nadam se da ce biti sto pre!:)))
Poštovani, tekst o folnoj kiselini je u skladu sa svetskim trendom, ali nedostaje činjenica da je apsorpcija folne kiseline u crevima iz hrane, izuzetno slaba, oko 20% i zato moraju da se uzimaju tablete koje sadrže 400 mikrograma folne kiseline. Preparati koji sadrže 5 mg ovog vitamina, su samo za trudnice koje su u prethodnoj trudnoći rodile dete sa spinom bifidom ili defektom neuralne cevi. Prema tome opšta svetska preporuka za doziranje je sledeća: 400 mg normalna trudnoća i 5 mg za trudnice koje su u prethodnoj trudnoći rodile dete sa spinom bifidom. Velika količina , 5mg, folne kiseline, u normalnoj trudnoći može da bude i štetna, jer jetra nema kapacitet za deponovanje toliko velike količine ovog vitamina, a sa druge strane visoka koncentracija folne kiseline u toku trudnoće, može da izazove "buđenje" neošplastičnih promena na tkivu debelog creva i ostalih organa. U Srbiji farm. kompanija Galenika izradjuje tablete folne kiseline od 400 mikrograma.
Drage moje koje žeite trudnoću, ne razmišljajte o folnoj kiselini, eventualno unosite žitarice redovno i prepustite se uživnju sa svojim partenrom. Mi smo isto čekali 4 godine i kad sam se konačno opustila došlo je i to. U ranoj trudnoći smo išli na planinarenje i gazli po ledenoj vodi, i pošto sam bila opuštena plod se lepo usadio bez lekova. Nađite svoj ventil i opustite se, bez lekova.
Pozdrav:) Imam ćerkicu od 6 godina,sa njom smo bez problema ostali trudni (suprug i ja):)))),ali drugu trudnoću već 3 godine ne možemo da ostvarimo. Sad mi je dr preporučila folnu kis.+e vit. + zn eff. svaki dan. Da li neko može približnije da mi da objašnjenje nastanka idiopatskog steriliteta?
Nakon dva sponatana, lekar mi je preporucio da koristim Aspirin 100 (baby asprin), tek kada test sledeci put pokaze dve crte. Citam na forumima da se aspirin moze uzimati i pre zaceca. Da li je neko ovo probao, i da li uzimanje aspirina zaista doprinosi da se oplodjena jajna celija lepo usadi, a plod odrzi?
Hvala
Zdravo Ana,da li si saznala nesto o Aspirinu,da li pomaze u ranoj trudnoci?Pozdrav
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »