Komentari za tekst "Ishrana beba: Šta i koliko u prvih godinu dana?"

Komentara
226
Ostavite komentar
Pozdrav svima... Moj sin ima 6 meseci i 2 nedelje. Ujutru pije mleko,oko 9 sati je dorucak(zitarice,cicvarica,griz...),za rucak povrce sa mesom(piletina,curetina,dzigerica),zatim vocni obrok-najcesce kuvonu kasicu jer trenutno i nma neki izbor svezeg voca,posle toga mu dajem vocni sok ili zitarice(u zavisnosti od toga kad mu je bio prethodni obrok) i vecernji obrok melo-ponekad sa malo plazme... On je zivahno,veselo,nemirno dete...po meni lepo napreduje,medjutim svekrva i ostale babe me dave time da je on mrsav i da treba da ga hranim sto cesce. On jeste sitnija beba,al nikako mrsava. Uprincipu ih ne slusam i radim kako mislim da je najbolje za moje dete. Daa li sam u pravu? Inace samo se malo zamislim kad vidim da ima beba koje su iste starosti,a imaju po 8-9 kg,a moj sin ima trenutno oko 7kg...da li treba da se zabrinem? Inace moj sin od treceg meseca spava celu noc.. Poz svima...
pozdrav svima. moj sin jede tri pravljena obroka dnevno(pored podoja po zahtevu). za dorucak mu pravim(oko dvet sati): palentu,proso,griz,heljdu sa nekim mlecnim proizvodom(mladi sir pasterizovani, jogurt, pavlaka,mileram) ili plazma sa vocnim sokom bez secera (najbolje cedjeni ). za rucak(oko dva sata):kuvam mu povrce sa mesom(teletina, piletina, curetina, jagnjetina) u nju nekada stavljam krompir nekada pirinac a nekada je to samo supica od povrca ili makarone sa povrcem ili sirom i zumancem .vocna kasica je nekada dorucak(sa zitaricama),a nekada rucak(sa jogurtom). za veceru9oko pet) jede slane obroke, nikada slatke.
draga nela, naravno da ti je to pametno da se izdajas ako vec imas mleka.. mozda bebica nema dovoljno snage da dojii,a svakako da joj je bolje da dobije majcino mleko nego ad..uostalom nije strasno na flasicu hraniti dete, ja sam svog sina hranila do 3 meseca na flasicu (prevreno je rodjen i nije iimao snage da doji,tek kada je dobio na kilazi je poceo sa dojenjem)..malo za mame je naporno to izdajanje alii sve za svoje malisane..dobra stvar izdajanja i flasice je da ti beba nece imati jake grceve, bar moj nije imao...tako da nastavi sa izdajanjem i srecnooo...
ja i moja beba smo izasli pre cetri dana iz bolnice, beba je u bolnicu hranjena na spric ili na flasicu, sad kuci odbija dojku, ja imam mleka ali moram da se izmuzavam da bi joj dala na flasicu, neznam koliko mi je to pametno, ima li neko slicno iskustvo ?
Ja sam imala slicno iskustvo i puna dva meseca sam bebi davala svoje mleko na flasicu. A onda sam jedan dan presekla i rekla da cu je naterati da sisa. Potrajalo je oko 10-ak dana,ali je poenta biti uporan i dosledan. Ipak je to urodjena i prirodna stvar, samo nekome ide iz prve a neko mora malo da se pomuci. Sve u svemu,moja beba sada ima 9 meseci i jos uvek sisa.
Drage mame,evo mog iskustva kojim bih ohrabrila mame koje imaju problem sa bebom koja neće da prihvati nemlečnu hranu.Vidim da je mama Martina pisala na tu temu i potpuno znam kako joj je, jer sam i ja bila očajna!Moja beba od 4 ipo pa do 6 ipo nije prihvatala ništa sem dojenja.Znači, trebalo nam je punih 2.meseca da naučimo da progutamo bilo šta što se daje na kašičicu ili flašicu, verovali ili ne.Čak je beba malo i stagnirala u razvoju, jer posle 5-6.meseca njima treba bar nešto malo "više" od mleka, najviše zbog gvožđa.Savet, budite uporne.Ja sam bila očajna, nisam mogla da verujem da dete toliko dugo ne može da nauči da jede.Nije bio problem u ukusima, nego prosto nije htela da pusti hranu u sebe, nego je vraćala van i to celu količinu, bez ostaka.A moj prvi sin je svojevremeno počeo da ručka kašice na kašičicu sa 4.meseci bez problema.Pošto vidim da se o ovom problemu retko piše, evo da podelim svoje iskustvo i da mame znaju da nisu usamljen slučaj, kao što sam ja mislila.Pozdrav svim mamama.
Ne znam kakva su iskustva drugih roditelja, ali mislim da su količine koje navodite da beba može pojesti u jednom obroku OGROMNE, konkretno mislim na period od 9 do 10 meseci starosti deteta. 8-9 kašika žitarica, ako uzmemo u obzir da se to priprema sa mlekom ili vodom, je količina koju ni odrastao čovek ne moža da pojede u jednom obroku. Takođe, moja beba u ovom starosnom dobu sve češće odbija mleko, tako da dnevno popije najviše oko 250ml. Uz količinu mleka u kašicama i mlečne proizvode koje joj dodajem ishrani - dolazimo do dnevnog unosa od najviše 400 ml mleka... Interesuju me iskustva drugih mama... Hvala.
Pozdrav svima. Meni treba jedan savet,moja beba ima 6 meseci i 2 nedelje,kako najbolje da joj napravim raspored hrane??? Posto mnogo jede.. Hvala..
Pozdrav svima ja pisem iz Makedonije moj sin m 11 meseca i 3 nedelje voli da jede krompir mrkva brokula karfiol riz testeninu bananu jabuku teletinu piletinu pavlaku palentu dojim ga ali nece nikako da pije sok i mleko dajem mu kravicu odbija to sam zabrinuta poz svima iz Makedonije
Drage mame,
imam problem sledeci: moj sin koji ce za par dana napuniiti 10 meseci nece vise da sisa (dojim ga), svakog dana sisa sve manje i manje, tako vec mesec dana a mozda i vise. Probala sam da mu dajem formulu, nece da pije. On je napredna beba, ima oko 12kg i hoce sve da jede, ali brinem da li unosi dovoljno mleka kroz griz, cokolino, jogurt, pavlaku tj da li je to dovoljno? Neka se javi neko ko je imao slican problem!
Pozz
Od 6 ned - 2 meseca ukida se nocni podoj. Zadnji u 23h, nemoguce. Zavisi od bebe do bebe. Ne slazem se uopste. Muka mi je od "uobrocavanja" takvu sam gresku napravila sa prvim detetom da ne mogu sebi da oprostim. Sada dojim dete kad pozeli i super nam je lepo spava i lepo napreduje a u 5 smo mesecu. Ona srecna a i ja.
sme ali izmiksiran u blenderu....
da li moja beba od 8 ipo meseci sme da jede kuvani pirinac?
Koliko caja (prirodnog, od kamilice ili nane, organski gajenog) sme da pije dnevno moja beba od 4 meseca i jedne nedelje? Ne zaboravite da su vrucine. Ona svog mleka popije dovoljno, ima oko 5 obroka dnevno po 150 ml vode i 5 kasicica adaptiranog mleka, sto bude oko 160 ml. Uskoro joj uvodim kasu od pirinca i kukuruza. Da li je ok ako popije oko 250 ml caja dnevno i jos plus vodice uz to, nezavisno? Hvala...
Koliko obroka treba da ima dete kad krene da jede cvrstu hranu? Npr. da li sa 8 meseci ima 2 ili 3 obroka cvrste hrane?
moze li lazar da jede dinju i lubenicu?
Moja beba ima mesec dana. Morali smo da uvedemo dohranu jer je gladan, place posle svakog podoja. On idalje sisa, samo mu povremeno dajemo Bebelak.Interesuje me da li treba da ga pojim i koliko cesto?
Draga Tanja, moj sin je vec decko od skoro 3 godine, ali dobro se secam da sam imala isti problem kao vi cak od samog pocetka. Meni je tad pedijatar savetovao da pored dojenja obavezno dajem dohranu, dakle nakon svakog dojenja davala sam mu flasicu. Hranila sam ga na svaka 4 sata ( otprilike). Na zalost, poceo je odbijati siku vec nakon mesec ipo dana i od tad smo bili samo na adaptiranom mleku. Uprkos tome, fantasticno je naredovao. Do godinu dana je bio na adapt. mleku a onda sam pocela da mu dajem punomasno kravlje mleko. Naravno u medjuvremenu kad sam uvela kasice, one su zamenile po jedan obrok mleka.
Svako dete je za sebe! Nema sablona i srecne su one majke cija deca odmah prihvate cvrstu hranu. Ne znam koji put vec pisem, ali moj Aljosa ima sada 8 i po meseci i kasika mu je zivotni neprijatelj
samo sisa uglavnomi i ja vec nemam snage da se borim.Svaki dan ista prica il nece ni da proba il proba ili proba ali vrlo malo.Jos se nije desio dan kada je svojevoljno otvorio usta.Flasicu nece, nikad je nije ni hteo.
moja beba ima godinu dana i jede svo povrce i veoma malo slatkisa sta vise ne voli ih ali imam jedan problem izbegava meso,neki put po ceo dan nece da jede a nekad stalno nesto zvace sta da radim?Zasto povremeno nema apetita?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Instrument od kog zavisi žensko zdravlje skoro isti kao i pre 170 godina »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »