Komentari za tekst "Kako bi trebalo da izgleda bebina stolica?"

Komentara
194
Ostavite komentar
natasa imam bebu od 13 meseci i 10 dana. nekoliko dana ima zuto zelenkastu stolicu. nije prehladjen mejutim slabije hoce da jede kuvanu hranu. ovih dana ima i pojacane tegobe zbog nicanja zuba. da li mi neko moze dati odgovor iz svog ili tudjeg iskustva da li obaj problem nastaje bas zbog zuba
Pozdrav,
moja beba ima 7 dana. Do danas je imala zuckastu kaku, zrnaste teksture. Veceras se pojavila zelenkasto maslinaste boje. Da li treba da brinem? Od cega zavisi to?
zdravo. Moja beba ima mesec dana i mislim da ne kaki tako cesto kako je u pocetu bilo,sada prodje cak i 4 dana a da nije kakila,vidi se na njenom licu da nesto nije uredu celo vreme place i napreze se .STA DA RADIM ZNA LI NEKO
Moj bebac je prije neki dan napunio 5 mj i prešao na vještačko mlijeko jer je meni jednostavno prekinulo mlijeko, već 2 dana kaki po 3-4 puta na dan stolica mu je blijedo žute boje, brine me što toliko kaki jeli to ok??? pozz
cudna stolica kod bebe
imam jaku nedoumicu u vezi bebine stolice...danas mi se desilo kad je beba kakila da je stolica bez boje i ima tamno zelene tragove kao slamke od trave i jako smrdi a hranim je na flasicu mozete li mi reci da li imam razlog za brigu nas pedijatar nam je rekao da je donesem tek kad napuni 5 mjeseci a nosim je privatno i malo nam je dalje pa sam se obratila vama jer me jako brine to ...pozz
Moj bebac je star 1mjesec i 2 dana,hrani se adaptiranim mlekom i pije dnevno 100-200 ml.caja od komoraca,ali sam mu greskom dala caj koji je namjenjen bebama od 4 mjeseca da li mu to moze smetati
moja beba od juce kaki svaki put kad se hrani,stolica je zute boje i za nijansu redja nego obicno,inace pije antibiotik zbog upale uha i biogaju kao probiotik. hrani se aptamilom,imam li razloga za brigu?
upomooc!! cure jel strasno kad beba ne kaki po 1-2dana??
jako sam zabrinuta
Moja beba ima 5 i po meseci i stolica joj je zadnjih nekoliko dana čvrsta. Mi ne dojimo,, pijemo kravicu. Počeo je i da jede čvrstu hranu, dajem mu šargarepu, krompir, od voća bananu ali ređe, kajsiju i breskvu. Stolica je zlatno žuta, ali čvrsta. Šta da radim? Da nije možda dehidrirao zbog ovih visokih temperatura???
EVO I JA NASLA NEKI CLANAK:
Izgled bebine stolice često brine roditelje. Po njemu procenjuju da li je beba gladna ili zdrava. Nekada je zaključak tačan, a nekada bezrazložno brinu.


Prva bebina stolica (mekonijum) se javlja prvog ili drugog dana života, zelenkaste je boje, tečna i lepljiva. Boja se zatim menja u smeđu ili žutu. Broj i izgled stolica normalno varira i jednim delom zavisi od načina ishrane bebe.


Stolica kod dojene bebe


Većina dojenih beba u prvim nedeljama života ima česte stolice. Neke bebe čim počnu da sisaju dobiju stolicu, druge odmah nakon podoja. Nezgodno je kod beba koje počnu da se napinju na početku obroka, nemaju stolicu, ali refleksno nastavljaju da se napinju, što ih ometa u sisanju. U tom slučaju treba sačekati petnaestak minuta da se creva smite, pa ponovo pokušati sa hranjenjem.


Stolica dojene bebe je najčešće svetložuta, vodenasta, žitka ili zrnasta, nikada nije suviše čvrsta. Između prvog i trećeg meseca broj stolica se smanjuje. Neke bebe imaju jednu ili dve stolice dnevno, a neke jednu stolicu u dva-tri dana. Neki roditelji smatraju da beba mora da ima svakodnevno stolicu, pa brinu bez razloga.


Neke dojene bebe sa neredovnim pražnjenjem creva na dva do tri dana pre toga se jako napinju. Stolica i pored retkog pražnjenja nije tvrda. Verovatno je tečna tako da ne vrši dovoljan pritisak na čmar da bi beba mogla da se pokaki. Takvim bebama pomaže sok od suvih šljiva (bez obzira što nemaju zatvor). Ne treba ih navikavati na čepiče.


Stolica kod beba hranjenih formulom


Bebe hranjene formulom u početku imaju jednu do šest stolica dnevno, a kasnije se broj smanjuje na jednu do dve. Obično su žitke, bledožute ili mrkožute boje. Nekada stolica predstavlja mešavinu žitkog i zrnastog dela. Ako beba dobro napreduje, normalno je raspoložena i zdrava broj stolica nije važan.


Roditelji se obično zabrinu ako je stolica zelenkasta. Takva stolica je obično zrnasto-tečna i normalno se javlja kod nekih beba u prvim mesecima života.


Zelena stolica


Postoji mišljenje da je beba gladna ako ima zelenu stolicu. To nije tačno. Zelena stolica se može javiti kod zdravih beba bilo da su dojene ili hranjene formulom. Ako je stolica konstantno zelena, a beba lepo napreduje, nema razloga da brinete. Stajanjem stolica dobija zelenu ili smeđu boju, što nema nikakav značaj.


Od same boje stolice i njenog broja važnija je promena njenog izgleda i konzistencije. Ako je stolica bila žitka pa zatim postala zrnasta, tečnija i učestalija to može ukazivati na poremećaj varenja i blagu crevnu infekciju. Ako se stolica promeni, pa postane izrazito tečna, vrlo česta, zelenkasta sa promenjenim mirisom to je sigurno crevna infekcija i potrebno je javiti se pedijatru. Znači promena u broju i konzistenciji stolice je važnija od promene boje.


Sluz u stolici


Sluz u stolici ukazuje da su creva nadražena. To se obično javlja kod proliva. Kod prehlađenih beba sluz se sliva odozgo iz nosa, ždrela i bronhija. Kod nekih zdravih beba u prvim nedeljama života se stvara dosta sluzi, koja se izbacuje preko stolice.


Nesvarena hrana


Pri uvođenju novog povrća mogu da se jave nesvareni komadići u stolici. To nije zabrinjavajuće. Beba će se naviknuti na novu hranu i počeće lepo da je vari. Međutim, ako se u stolici javi sluz i ona postane tečnija to znači da došlo da nadražaja creva. Sledeći put dajte bebi mnogo manju količinu povrća. Od cvekle stolica može da postane crvena. To nije krv.


Krv u stolici


Mali tragovi krvi preko čvrste stolice ukazuju na postojanje ranice na čmaru (fisura). To nije zabrinjavajuće, ali je potreban pregled lekara i lečenje zatvora.


Velika količina krvi u stolici zahteva hitan odlazak u bolnicu. Može se javiti kod jakog proliva ili tzv. zavezanih creva. Stanje je, na sreću retko.
MOJA BEBA IMA 2 IPO MES..NIJE KAKILA 11 DANA ALI PONASA SE SASVIM NORMALNO,STA DA RADIM
Moja ima tri ipo meseca nije kakila 10 dana isto se ponaša normalno ali po meni to nije normalno
moja beba ima 2 meseca ,danas drugi dan kako ima stolicu ko slin boja zuta.dali je to virus ,sta treba da radim
moja beba ima 2 meseca,stolic ajoj je vodenija nego pre,kazu da je to normalno i da ce stolica biti gusca kad pocne da jede kasice. nadam se da sam pomogla nekoj mami
Beba ima zelenkastu, retku stolicu. Da li to znači da je gladna?
Neka novorođenčad, prvenstveno na prirodnoj ishrani, imaju stolicu posle svakog obroka. Ako dobijaju u telesnoj masi, na ovo ne treba obraćati pažnju. Stolica zelene boje nije stolica gladi. Ona se može javiti kod odojčeta koje sisa, a pogotovu kod dece na veštačkoj ishrani. Uočite razliku: stolice gladi su stolice koje liče na žabokrečinu (zelena pena bez sadržaja). Kontrola telesne mase je objektivan kriterijum za procenu napredovanja deteta.

Ako niste sigurni u tačnost vage koju koristite za merenje bebe u kući, kontrolu telesne mase uradite i redovno obavljajte u zdravstevnoj ustanovi. Ako dete ima učestale, tečne, sluzave stolice i/ili primese krvi u stolici hitno se obratite lekaru-pedijatru.
moj sinćić ima 4 mjeseca i ima problema sa stolicom od rođenja,nikad nije redovna i tvrda je nekad ne kaka po 3 dana poludit ću a vidim da mu užasno smeta a toplomjer ne pomaže.poćela sam sa kašicama od banane i jabuke ali stolica je još uvjek ista šta da mu dam da poćne normalno kakit
E u jednoj sam knjizi procitala ovako: Bebina stolica treba da bude zlatno-zuta,osim nekoliko dana po dolasku iz porodilista kada je zelenkasta(mekonijalna).Ako je i docnije cesta zelenkasta i oskudnog sadrzaja,znaci da beba gladuje.Katkad je zelenkasta kod ishrane vestackim mlekom obogacenim gvozdjem.Beba moze da ima nekoliko stolica dnevno a kasnije moze da je nema i po 3-4 dana.Medjutim,ne gledajte u stolicu,vec u bebu.... Ako beba ima ceste vodenaste stolice sa primesama sluzi ili bez njih,koje se bucno prazne i cesto zaudaraju,u pitanju je poremecaj varenja-proliv.Najozbiljnija posledica proliva je veliki gubitak vode i soli iz organizma sto dovodi do ozbiljnih poremecaja.Stoga se odmah javite pedijatru! Nadam se da sam pomogla nekoj mami...pozdrav za sve mame!!!
Moj beban ima dva meseca i lepo je kakila ali sam u zadnjih nekoliko dana primetila zelenkastu i ponekad sluzavu kaku...Dojim je i lepo napreduje,vesela je...ali me ipak zanima zbog cega joj je takva kaka:(Citala sam komentare ali nisam nasla odgovor...:(Ima li razloga da brinem ili je to normalno?
moja beba vec nedelju dana nemoze da kaki kaki samo uvece ima tvrdu stolicu ima dva meseca i jos malo ulazi u treci 9 marta interesuje me sta da radim mozda ja pojedem nesto sto ne treba pa zato nemoze da ima stolicu i zanima me dali je to opasno ili ne?molim vas odgovorite mi bas se brinem namuci se jadna ima i grceve samo uvece moze da se isaki a malo se i prehladila pa pije palitreks i zanima me sta da radim.unapred hvala zabrinuta majka ruzica pozdrav
@ Jelena V.: kako je nama pedijatar objasnio, od sada mozes da ocekujes svakakve boje i teksture:) Sve dok se beba ne muci (tvrda stolica) ili nema cesto vrlo tecnu ili sluzavu stolicu, sve je OK :)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Mališani najčešće prvo počinju da pričaju nekim svojim jezikom »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »