Komentari za tekst "Vaša beba u 18. mesecu - 1. nedelja"

Komentara
81
Ostavite komentar
I nasa Nika ima 18 meseci,ide u jaslice i od pre 2 nedelje prestali smo da nosimo pelene.U nosu piskimo i kakimo od 9 meseca.Naravno da nam se ponekad desi da se zaboravimo,zaigramo...Takodje bas voli da se penje svuda,da se zavlaci.Pokusava sama da jede kasikom,viljuskicom bocka,a kad joj to ne polazi,onda naravno tu je ruka i prstici :) Govori pomalo,spaja vec do sada naucene reci, a ponekad nesto i nerazumljivo,to je valjda njen jezik :)
Pozdrav mamama cija deca ne znaju jos uvek nista od ovoga:) Tadija ne zna da prica,jos nije rekao ni mama,a tek ostalo nidje veze...Od nose se plasi,sem da je stavlja na glavu,nista na silu ne voli i odmah se buni. Sta god ga pitam,on klima glavom i kaze da,a nema pojma o cemu se radi :) Kada smo bili kod doktorke (naravno ne zbog ovoga,nisam kreten),ona mi je rekla da ce mi kada bude imao tri godine biti potpuno nebitno da li je prohodao u 10,progovorio u 12 i naucio da koristi nosu sa 15 meseci,jer se tada sva deca nadju na istom,kad god i kako god da su napredovala. Dakle,majke najpametnijih malih nepricavka,samo opusteno.
pomoc... imam jedan problemcic... cela kuca mi je upiskena... naime, bebac koristi nosu od 10 mesca, ne pamtim kad ce ukakio u pelenu, jos ne piski u nosu ali ga nudimo vise puta dnevno zbog kake. medjutim,problem se pojavio pre par nedelja. kad god ga stavim u nosu i nakon par sekundi dodje do erekcije i eto pise van nose, a mokrace po tepihu, uzas...
zna li neko gde ima da se kupi veca nosa, jer njemu pisa u opisanom stanju ne staje u obicnu, a mali je jos za wc dasku?
ili da stavim musemu ispod nose pa da skupljam.....
Pozdrav svima! Naša Andjelija odavno koristi nošu prava je retkost da se ukaki u pampersu a i kada piški hoće da pokaše pipa pampers ali ne stignem uvek da odreagujem tako brzo! :)
Počela je sa aktivnim penjanjem po nameštaju ali se trudim da to sprečim maksimalno da se ne bi povredila. Ne govori ne uopšte ni za šta ali zato recituje 10-ak pesmica naravno ne sama već nakon moje tri reči ona kaže četvrtu koja joj se rimuje. Voli da joj čitam i kao sama uzme pa čita voli crtaće na baby tv-u, šutira loptu priča sve što čuje ponavlja vezuje reči kao što su kuca 'aje, evo je, k'ava 'pava i kad se uspavljuje navodi sve životinje i ljude koje poznaje i dodaje 'pava :))
Uskoro kreće u vrtić pa će to biti nešto novo i za nju i za nas.
Sve u svemu super je :)
Milica kao da si me citirala,moja beba radi sve isto samo sto se nemoz penjati po namestaju valjda nije dugacka ili namestaj je visok za nju,mada par puta je probala da stavi njenu foteljicu pa od nje da se prebaci na krevet ali nije joj uspelo pa se ni ja ne trudim da joj dolovim to kako da se penje po stvarima,shvatice sama jednog dana.
Nonu koristimo ali retko pa polako smo u planu da odbacimo pelene.
Oko hrane smo postali izbirljivi i ako nema mesa tada nevalja pa nece da jede a kad ima mesa izvadi i pojede samo meso a ostalo ostavi.
Brblja neke reci ali nerazumljivo pa se i sama nervira sto je nerazumemo.Ali kaze mama,tata,baba,dede,daj,ajde,chish i jos neke.Zna da kaze kako si,mama dodji.razume sve sto joj se kaze i ono sto govori zna da kaze na par jezika,mozda ce malo kasnije poceti normalno da prica ali me to ne brine jer kuci govorimo vise jezika pa je i ishod takav.
Irina je do sada 4 puta piskila u nosu...ne forsiram je,stavljam je kada ustane ujutru ako ne zakasnim(osetim po peleni jel topla pa znam jel piskila) i uvece pred kupanje...pa ako piski,piski...danas je sama uzela nosu i kao trazila pa sam je stavila i malo je pisnula...pa onda sebi tapse...Za sada samo uci cemu nosa sluzi a na prolece cemo krenuti sa ozbiljnijim ucenjem i na leto kada krenu vrucine,skidamo pelenu(stavljacu joj samo kada spava).
Jos ne prica nista osim mama,tata,beba,de, tao(cao)...i naravno brblja sto na sat al ne razumemo je nista. Kad nesto hoce pokazuje rukama ili prsticem.
Loptu sutira odavno,pentra se po namestaju isto odavno...Spava jednom u toku dana,voli muziku i miki mausa. Voli sama da jede,ali ne ume kasikom jos uvek,pa joj retko dajem jer nista ne pojede samo izmulja,al ono sto moze rukama,klopa sama ...
Dobra je,relativno je mirna,nije hiperaktivna. Sada je upala u fazu da sizi kada joj nesto ne damo ili nesto ne uspe da uradi,pa ume da se baci na pod i da udara rukama o pod,al to se nadamo da ce prestati ako je ignorisemo...
Nervozna je zbog zuba....
Nista posebno se ne desava,ne resava ukrstene reci i ne ume da recituje pesmice :)
Sasvim je ok,ima vremena za sve
Nas bebac 17meseci ima , ne zna da cita i prica na engleskom.
Jurca, penje se na tobogan i spusta po ceo dan, piski u nosu kad ga teramo da piski posle spavanja, kaki u nosu preko pampersa. Sedne iskaki se i nastavi dalje. Razume apsolutno sve i zna sve. Gramatiku enhleskog nien savladao jos uvek. Salim se. Prica mama tata baba beba, i te proste stvari, sve pokazuje rukama sta hoce i sta nametava da uradi, slabo prica,,uglavnom je to njegov neki jezik. Dobar je decic
Ognjen voli da sedi na noši, neki put i po sat vremena... Juče je prvi put sam doneo nošu i rekao "kakimo", slatko smo se nasmejali, stavili ga na nošu i na moje zaprepašćenje, stvarno smo kakili u nju! Inače, velika je pričalica, zna kako se koja životinja oglašava, ko gde radi od čalnova porodice, kako se ko zove i ko šta u porodici trenira od sporta. Ja sam očekivala da će neke stvari puno kasnije početi da radi, ali eto... Zato ne želi ništa sam da drži - ni flašicu, čašu, kašikicu - mali gotovan! Valjda će i to doći. Još uvek spava 2 puta u toku dana. Najviše voli da se "voža jugom", i jedva čeka da "mama dodje poša", pa da se vožamo!
Moja curica loptu odavno šutira i penje se po namještaju. Još je i prava mala pričalica, jasno kaže šta hoće, a šta neće, sastavlja rečenice. Evo npr. većeras kada je ugledala moje pokućnice na tuđim nogama rekla je: "Ovo je mamino." i sl.
Moj 18-mjesecni djecak je u posljednje dvije sedmice poceo da izvodi bijesne gliste sa spavanjem. Prvo je pravio uzasne scene i za popodnevno i vecernje spavanje, ali evo vec cetiri dana ide u krevet uvecer bez opiranja. Popodnevno je jos uvijek problematicno, probali smo sa ljuljanjem (iako se vec odavno zna sam uspavati), stajanjem pored kreveca i tapsanjem po guzi, ali nista ne funkcionise. Uporno provjerava da li smo jos tu i jedini nacin da odspava bar malo je ukoliko ga stavim u bracni krevet i legnem sa njim. Primjetila sam i naglu promjenu u ponasanju, do skoro prilicno poslusan i blagog temperamenta, sada je faza konstantnog kontriranja, pravljenja nestasluka, neke bezrazlozne panike ako jedno od nas ode u wc na momenat, ili do kuhinje. Kmezi se za svaku sitnicu, npr ispadne mu igracka na pod, ili mu nesto ne ide od ruke - totalni raspad sistema. Kada mu mjenjam pelene moram da ga jurim po kuci dok se on dere kao da ga neko mlati. Mi se stvarno jako trudimo oko njega i daleko od toga da je zapostavljeno dijete, tako da mi nije jasno cemu ova nagla promjena. Da li je u pitanju neka razvojna faza? Ima li jos mama sa slicnim problemom? Probali smo i da ga pustimo malo da place, ali to vodi njegovoj jos vecoj frustraciji i obicno rezultira u preskakanju popodnevnog spavanja. Ipak mislim da je jos mali da bi izbacivao dnevno spavanje.
Ognjen odavno sutira loptu, a sa tim pentranjem je poceo jos pre dva mescea kada mu je i zmmurka postala omiljena igra. Razume sve , sve ponavlja i kada mu nesto nije dozvoljeno, a hoce opet da proba da "prodje" sam kaze ne ne i pokusava. Spaja po dve reci "daj mama", i ponavlja skoro sve sto kazemo, voli da mu citamo, ali nosu jos nismo uspeli da savladamo, a i ne zurimo nesto. Ona mu trenutno sluzi kao igracka, jos se upoznaju ii druze na nivou da sedii na njoj obucen, stoji u nosi, ali skidanje i sedanje na istu jos ne dolazi u obzir:).
Moja cerkica na svako moje NE ima po jedno svoje slatko DA! Al bez obzira koliko je slatka ne je ne i nema odstupanja
pozz svim mamama
moj beni sad ima 18 mjeseci odavno koristi ne kad nesto ne zeli mada mu je draze reci da...sve mu je da :))) pa se onda predomisli pa ipak kaze ne :))
na nosu ili tutu sjedne bez problemaa nesto mu je interesantna ocito..zadnjih 10-tak dana.ujutru obavezno obavi nuzdu na nosi malu i veliku navece takodjer tokom dana kako kad jos uvijek se ucimo :)) s
sto se lopte tice odavno je vec suta po cijelom dvoristu mamin mali fudbaler mada mislim da mu je tenis ipak blizi stalno nosi reket s sobom i malu lopticu i ko fol on igra...velik uticaj tu ima i striko koji ga svaki dan s sobom vodi na teniski teren :)) nije bas neka velika pricalica iako zna jako puno rijeci neke izgovori onako cisto neke na svoj nacin spaja po dvije rijeci npr dje keka ili tako nesto
sve su bebe razlicite od moje kume kcerkica je sad pocela da prica a ima 2,5 god a znam i djecu koja su pricala prije nego sto su prohodala tako da to nije nista strasno
I Sofija zna kad sta "hoce", a sta "nece". Upotrebljava "ne" samo kad stvarno nesto nece, sto je velika olaksica. Mogu misliti kako je mamama cija deca stalno govore "ne". Pocela je da sklapa i po 2 reci, tipa: ne ti, ta e to, de deda... a ponavlja u svojoj izvedbi sve sto joj se kaze, kao papagaj. Razume sve, cak i neke komplikovane stvari, sto sam se iznenadila. Na pr. moze to, ako uradis ovo ako ne onda cu ti uzeti to, i kapira za divno cudo! Nosa nam je veliko NE; NE; NE - kad je privolim da sedne obavi nuzdu, ima nagon i stalno me obavesti kad ka-ka. Ali kad prinesem nosu, nece na nju iako u vrticu uveliko ide na nosu. Ne znam zbog cega ima otpor kod kuce, kad smo kupili istu nosu, pustimo joj crtace, ja sam pored nje i citam joj knjigu, kad obavi nuzdu tapsem i govorim bravo.... Stvarno se trudim da joj to priblizim, ali nista. Da li neka mama ima neki savet? I jos jedna stvar, odjednom je pocela da odbija sama da se uspava uvece. A to je do sada radila. Sad smo opet par koraka unazad, jer moramo da nunamo, pevamo... Uzas! A za mesec dana stize nova beba i stvarno ne znam kako cu da menjam pelene na 2 guze i da uspavljujem 2 bebe. To mi je za sada najveci problem, ako neko ima savet bas bih bila zahvalana. Pozdrav svima!
Petra ce biti Perka-fudbalerka. Trci, skace, a to pentranje po namjestaju me uzasno nervira jer samo cekam kad ce se razbiti. U nosi piski i to samo ujutro kad ustane pa me zanima, Jelena, ako imate neki savjet kako da je naucim da ga pdijelite sa Petrom i samnom
Moj bebac danas puni godinu i po dana.Spretan je,pentra se po namestaju,skace po krevetu,pokazuje sve sto ga pitamo,ali dosta slabo prica.Samo neke osnovne reci izgovara i nesto neartikulisano peva.Nosu smo pokazivali,ali je bledo gleda...Kad se ukaki ili upiski u pelenu,pokazuje rukom na guzu ili napred...Nadam se da ce uskoro sesti na nosu...
Ovaj deo u tekstu me je bas nasmejao "ako se dovoljno dobro koncentriše, može čak i da šutne loptu".
Hejej da znas, koka glupost. Nas sin je prvo naucio da sutora i da kotrlja loptu pa onda je prohodao. Uspesno i samostalno gura razlicite oblike u iste rupe, kad se skoncentrise ne gresi puno. Obuva se sam, hoda u nasim patikama, rajfeslus otvara i zatvara, baca loptu jednom rukom u kos, provlachi se kroz namestaj samo puca
Mi smo 2 nedelje "trenirali" da piskimo u nosi. Prvo smo naucili da kakimo oko 14 meseca, a sada i piskimo. Nosimo gacice i zbogom pampersu;-) Magdalena je to sa lakocom prihvatila... Nocu, takodje nosimo gacice...
Moja Tara zna da kaze ne i klima glavom ali ja mislim da jos uvek ne zna sta to bas znaci.Kada idemo u park obavezno nosimo loptu i od skoro je naucila da je sutne i baci.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Forum
Moja priča

Patronažna sestra koju smo angažovali oko masaže i izmlazanja je optimistična:„Začas ćemo mi to, ne brinite se, uskoro Vaša beba dobija mleko made in...»

Pogledajte kako se babice obučavaju za porođaj pomoću lutaka »
Roditelji novorođenčadi dobiće 30 besplatnih karata koje će važiti za sve zone parkiranja »
Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »
Sve je bilo mnogo lakše iako je bol bio intenzivniji - moja podrška je pored mene »
Brza priprema obroka nekad je veoma važna, podjednako kao i ukus! »
Osim što će im biti zabavno, farbanje jaja za mališane je i korisna aktivnost »
Otkrijte jednostavan način farbanja jaja za kreiranje modernih nijansi »
Naši bebci
  • Mali dzentlmen
  • Mia
  • Moj mali ;)
    Marko
    Smej se smej...
    Gledamo tamo...
Beba je tu. Kako da se zbližim sa njom? Toliko toga nepoznatog...! Sasvim normalne dileme novopečenih očeva »
Da li ste pronašli SAVRŠEN poklon za 8. mart i kako da budete sigurni da jeste »
Mame postaju ranjive ako dođe do osude njihove onlajn objave »
Proleće i lepo vreme pogoduju i krpeljima, pa je ovaj period razlog više da se pazite u prirodi »